mag*magic Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 witam! potrzeboje pomocy osoby dobrze znajacej sie w temacie... SUZUKI DRZ 400E 2002 (elektrycz. rozrusz) mam nst problem: podczas jazdy urwala mi sie srobka i zmielila stojan (wyglada on tak):- http://img440.imageshack.us/my.php?image=1003159hm5.jpg- http://img513.imageshack.us/my.php?image=1003160tq2.jpgKupilem uzywke na aukcji ebay.com po 2 tyg dzis przyszla. Jest to stojan od DRZki z 2000r wersji EY chyba (tej bez elektryka, niby taka na crossa). Nie kupil bym tego ale wczesniej obdzwonilem salony SUZUKI w wawie i powiedzieli ze to jest raczej to samo. No jak sie domyslacie wkrecilem to i nadal moto nie pali :/ Stojany ten zniszczony i ten co kupilem wygladaja niemalze identycznie. Ten nowy mial tylko krotszy kabelek ale to zaraz przelutowalem i zdawalo sie byc git. Jednak jak przykrecalem stojan troszke mi lata bo jak sie okazalo jest z 1-2 cienszy od starego (chodzi mi o ten srebrny pierscien na ktorym sa dziurki do mocowania) , aczkolwiek grubosc cewek, kabli no doslownie wszystko jest identyczne.... ma ktos jakikolwiek pomysl co mozna zrobic... czy mam kupic kolejna tym razem juz na 100% do wesji E... (kosztuje 1200 zł :/ ).. niestety nie powiem dzis czy ma iskre bo juz nie mialem sily sprawdzac... jak go krece to nawet nie strzela z tlumnika co sie wczesniej dzialo... sory ze teki dlugi post ale :/ bede wdzieczny za dobra rade i stawiam duuuuze piwo :clap: pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Breżniew Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 A po co kupowac jak mozna przezwoic oryginał tak by był jak oryginał? Zanieś go do firmy naprawiajacej silniki elektryczne i ci to naprawia . nie licz na jakiś warsztat motocyklowy , bo mechanicy maja o tym raczej małe pojęcie a wałsnie warsztat naprawy silnikow elektr. Czy alternator pracuje w oleju? Ile przewodów wychodzi ze stojana? 3 , czy wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekJ Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 (edytowane) Luźno sobie lata,ale w jakiej płaszczyźnie? Poosiowo, jak rozumiem? Bo jeśli zmieniło się ustawienie cewek względem koła zamachowego, to to może byc problemem. A może zdarzyło się, czego nie życzę, że jak śrubka zmieliła uzwojenia, to nastąpiło jakies zwarcie, i zwaliło elektronikę zapłonu. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest podstawienie dobrego zapłonu, od działającej maszynki.Co do przezwajania, to wszystkie cewki są do roboty..to będzie kosztowało, co innego jedna czy dwie, jak jest przepalone uzwojenie. Edytowane 12 Maja 2007 przez BartekJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pack84 Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Jako że także mam problem ze swoim sprzetem (brak iskry, mam o tym topic na forum) też DR tyle ze 650 ccm, mam takie pytanko: czy pomiar rezystancji odpowie mi czy stojan jest nieuszkodzony? Wg serwisówki mierzyłem rezystancje i wszystko mieści sie w normach podanych w serisówce. nie znam sie na elektryce i nie potrafie sobie sam na to odpowiedzieć. Ponizej podałem linka do zdjecia z mojej serwisówki - to wlasnie mierzylem i wyszlo ok, czy moge wykluczyć w takim wypadku uszkodzenie tych elementów? http://img294.imageshack.us/img294/8159/0501dr5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Jesli pouszkadzalo cewki to moglo zrobic sie zwarcie i poszla reszta elektryki , musisz dorwac dobrego manualal i posprawdzac modul oraz cewke WN za pomoca mulitmetru. Pack84 - na 90% cewki sa ok - to elektronika pada najczesciej i najlatwiej , ale sprawdz jeszcze impulsator. Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi