Skocz do zawartości

Kaszkiet Uvex PS 420

Rekomendowane odpowiedzi

Tradycyjny już zestaw pytań, czyli:

Czy posiada ktoś z Forumowiczów ten kask?

Jeśli tak, to z jaką szybką (zwykłą/antifog :biggrin: )?

Jak się sprawuje przy wyższych prędkościach?

Czy da się jeździć z wizjerem uchylonym o jeden ząbek?

Czy wystąpiły jakiekolwiek problemy podczas eksploatacji?

Mierzyłem dziś taki na Motocykl Expo, ale wydał mi się podejrzanie tani (ok. 500 zł).

Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi. :biggrin:

Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300

Siemka Olsen !

jezdzisz wlasciwie przez caly rok wiec mam pytanie jaki masz helm / jakiego uzywales do tej pory ?

Jezeli chcesz miec cos na caly rok to proponowalbym Ci wlasnie UVEX' a ale model Boss 3000 z podwojna szybka ktora naprawde nie paruje. Co z tym HJC FG 14 odpusciles ?

:biggrin:

mam bossa 4000 i niestety musialem zareklamowac ta cudowna podwojna szybke..

puscil silikon miedzy nimi i zaczepa parowac pomiedzy szybkami..

jak normalnie wizjer zaparuje to wystarczy odchylic i po sprawie..

jak mi zaparowalo miedzy szybkami to para zeszla calkowicie po pol godziny jak juz kask mialem w domu.... mam nadzieje ze moj przypadek jest jakos wyjatkowo odosobniony. pokli co idzie do mnie nowa szybka - podobno lepsza - tak apropo szybki

mam bossa 4000 i niestety musialem zareklamowac ta cudowna podwojna szybke..

puscil silikon miedzy nimi i zaczepa parowac pomiedzy szybkami..

...pokli co idzie do mnie nowa szybka - podobno lepsza - tak apropo szybki

Mojego uzywam juz chyba trzeci sezon i nie mam jakichkolwiek problemow. Poscil silikon OK, wszystko moze sie zepsuc, chociaz czasami nie powinno i az dziwne.

:icon_mrgreen:

Siemka Olsen !

jezdzisz wlasciwie przez caly rok wiec mam pytanie jaki masz helm / jakiego uzywales do tej pory ?

Jezeli chcesz miec cos na caly rok to proponowalbym Ci wlasnie UVEX' a ale model Boss 3000 z podwojna szybka ktora naprawde nie paruje. Co z tym HJC FG 14 odpusciles ?

:evil:

Witaj.

Obecnie jeżdżę w starszawym Uveksie (nazwy modelu nie znam) z nieparującą szybką (supravision), szmacianym podbródkiem i filigranowym deflektorem. Bardzo go lubię, ale zdążył się już trochę powycierać i powybijać w środku, dlatego noszę się z zamiarem zakupu nowego (niekoniecznie tej samej firmy). Podstawowe kryterium wyboru stanowi kolor. :wink: Pozostałe kryteria to m.in. zapięcie typu delta (pojedyncza - jestem człowiekiem konserwatywnym :P ), podbródek (wyjmowany lub zamontowany na stałe) i dobra wentylacja.

Co do Bossa, to słyszałem od paru osób, że wszystko jest cacy, dopóki nie rozkleją się właśnie te dwie warstwy i nie zacznie parować od środka.

HJC na razie odpuściłem. Obecnie chodzi mi po głowie ten kaszkiet. Nic, prześpię się z tym i jutro ewentualnie znowu podjadę na Motocykl Expo celem przymierzenia tej skorupy po raz chyba setny. :evil:

Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300

No i nie będę jeździł w PS 420. A było tak:

Pojechałem dziś po raz wtóry na Motocykl Expo na Prądzyńskiego, przymierzyłem po raz kolejny upatrzony kask (z kominiarką i bez) i go w końcu kupiłem. Radość moja niestety nie trwała długo. Postanowiłem wracać do domu w nowo nabytym hełmie (całe szczęście, że nie przywiozłem go w kufrze) i już na Kasprzaka okazało się, że jazda z prędkościami wyższymi niż 90-100 km/h jest bardzo niekomfortowa z uwagi na uciążliwy szum powietrza, które dostaje się do środka kasku za sprawą dwóch szczelin w części szczękowej (nie mylić z otworami wentylacyjnymi). Tak więc czym prędzej zawróciłem w stronę hali, w której odbywały się targi, żeby oddać kask. Na szczęście nie było problemów ze zwrotem.

A takie ładne miał malowanie. :crossy: