Skocz do zawartości

Simmering na wałku zmieniacza biegów

Arni
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. wiec tak. Zauwazyłem ze przecieka simmering, ktory znajduje sie na wałku zmieniacza do biegów. Po zdjęciu pokrywy, pod ktora jest zębatka zauwzyłem ze cały wałek od zmieniacza jest mokry i sączy sie olej z simmeringu. I tu pytanie - czy da sie go jakos wyjąc od zewnątrz? myślałem o przebiciu go i wyciagnieciu, tak co by nie uszkodzic powierzchni wałka, bo wydaje mi sie to jedynym rozwiązaniem , nie liczac rozbiorki silnika? Jest tam dość ciasno, wiec dojscie jakims czyms ostrym jest utrudnione .Moze sa jakies inne sposoby? z gory dzieki za odpowiedzi.

Witam. wiec tak. Zauwazyłem ze przecieka simmering, ktory znajduje sie na wałku zmieniacza do biegów. Po zdjęciu pokrywy, pod ktora jest zębatka zauwzyłem ze cały wałek od zmieniacza jest mokry i sączy sie olej z simmeringu. I tu pytanie - czy da sie go jakos wyjąc od zewnątrz? myślałem o przebiciu go i wyciagnieciu, tak co by nie uszkodzic powierzchni wałka, bo wydaje mi sie to jedynym rozwiązaniem , nie liczac rozbiorki silnika? Jest tam dość ciasno, wiec dojscie jakims czyms ostrym jest utrudnione .Moze sa jakies inne sposoby? z gory dzieki za odpowiedzi.

Dobrze kombinujesz. Tylko przebic i wyciagnac. Powodzonka :lalag:

Ok, wiem juz jak sie do tego zabrac, ale ogladałem dobrze tan simmering, i nie widać na nim żadnych oznaczen co do wymiarów. Przeglądałem tez książke serwisową i ona taz nic nie mowi na ten tamat (przynajmniej ja nic tam nie znalazłem odnoscie rozmiarów tego simmeringu).

ktos wie moze jakie ma on wymiary? Po wyjęciu moze z niego niewiele zostac a wolałbym miec juz nowy w reku niz potem metoda prob i błedów dobierac az ktoryś spasuje. Jak ktos wie to z góry dzięki!