Skocz do zawartości

jakie papiery ma mieć auto z holandii żeby zarejestrować w Polsce?????

Rekomendowane odpowiedzi

WItam

Do rejestracji na terytorium Polski pojazdu sprowadzonego z zagranicy Rozporządzenie w sprawie rejestracji i oznaczanie pojazdów wymaga przedstawienia dokumentu potwierdzającego jego wcześniejszą rejestrację i dowód własności( w przypadku pojazdów sprowadzonych z Holandii będą to dwa dokumenty. Dowód rejestracyjny część I - Kentekenbewijs Dell I, oraz dowodu rejestracyjnego część druga albo zamiennie część trzecia- Kentekenbewijs II lub Overschrijvingsbewijs- potwierdzające dane właściciela lub przeniesienie własności na nowego nabywcę) Pozatym standart.

Pozdrawiam

• 2 lata później...

witam, podepne sie pod ten temat.

mam problem z zarejestrowaniem. Motocykl mam sprowadzony z holandii, zrobilem przeglad, zaplacilem skarbowke, no i okazalo sie ze nie zarejestruje bo nie mam przetlumaczonego "kopie deel III" ... :-?

posiadam tylko umowe kupna, DeeL 1, Kopie deel 3 , nie mam drugiej czesci dowodu. no i babka powiedziala ze ta kopia deel 3 to jest jakis papierek na ktorym niby jest napisane ze druga czesc zostala w holnadii i muszę ją przetlumaczyc. Cena za tlumaczenie kopie deel III to 150 zl masakra :roll: i dlatego pytam, zebym na darmo nie musial tlumaczyc :cry:

czy to moje kopie deel III to jest to samo co pisze Iwansky - Overschrijvingsbewijs ????

pomozcie !

na odwrocie Kopie Deel III jest takie cos :

http://www.mi.gov.pl/cms/Menu/preview/1/im...496290f3c23.jpg

Edytowane przez Bohun

Ja rejestrując moto z holandii miałem tylko dowód rejestracyjny i umowę kupna-sprzedaży, którą musiałem mieć przetłumaczoną przez tłumacza przysięgłego. Dowód rejestracyjny też musiałem przetłumaczyć. Poza tym opłaty skarbowe i tyle.

• 2 tygodnie później...

zarejestrowalem w koncu, moze sie komus przyda:

w przypadku "starych" dowodów na auta i motocykle sprowadzone z holandii, mamy tylko czesc pierwsza dowodu (A) i malutki dokument KOPIE DEEL III. Oba dokumenty musza byc przetlumaczone, z pieczatkami RDW. Inaczej nie zarejestrujemy.

Dokumentu wywozowego RDW nie potrzebowalem wogole, nie tlumaczylem .

• 1 rok później...

zarejestrowalem w koncu, moze sie komus przyda:

w przypadku "starych" dowodów na auta i motocykle sprowadzone z holandii, mamy tylko czesc pierwsza dowodu (A) i malutki dokument KOPIE DEEL III. Oba dokumenty musza byc przetlumaczone, z pieczatkami RDW. Inaczej nie zarejestrujemy.

Dokumentu wywozowego RDW nie potrzebowalem wogole, nie tlumaczylem .

Przepraszam, za odkopywanie starego tematu, ale mam dokładnie ten sam problem i ni jak nie chcą mi zarejestrować sprzęta..

Mam:

- Umowę kupna dwu języczną do tego poświadczoną przez przysięgłego

- Deel 1 - przetłumaczone

- Deel 3 - przetłumaczone

- RDW - przetłumaczone

- przeglad itd

I uprzejma Pani w okienku mówi, że nie ma możliwości zarejestrowania pojazdu bez deel 2 lub zamiennie deel 1B :icon_evil:

ręce mi opadają pomocy!

Myślałem o zabytku, ale rzeczoznawca w Poznaniu zawołał 950zł :icon_eek:

Edytowane przez Jaszczur2

• 6 miesięcy temu...

Witam,

Może tutaj otrzymam odpowiedź.

Otóż zakupiłem motocykl sprowadzony z Holandii od pośrednika z Polski.

Wraz z motocyklem otrzymałem takie oto dokumenty:

1) Faktura VAT między mną a pośrednikiem z Polski

2) Kentekenbewijs Deel I A (dowód rejestracyjny)

3) Bedrijfsvoorraad Deel I B - różowa karteczka z pieczątką RDW, nr rejestracyjnym motocykla, pieczątką firmy od której pośrednik zakupił motocykl.

4) Dokument RDW (4str A4 z danymi motocykla i pieczątką RDW).

Wszystkie dokumenty przetłumaczone.

Przegląd techniczny "zerowy" zrobiony.

Na podstawie tych dokumentów odmówiono mi przyjęcia wniosku o zarejestrowanie pojazdu, tłumacząc, że brakuje dokumentu Deel II.

Czy działanie urzędników było słuszne? Musze koniecznie zdobyć ten dokument? Jeśli tak to jak to zrobić?

Czekam na konkretną odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie