xtraxx92 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 Witam, kiedyś już o tym pisałem ale niestety nie uzyskałem poprawnej odpowiedzi. A więc tak. Pewnego dnia jadąc moją Hondą NS-1 (Montesa) przy prędkosci ok. 110 km/h motor zaczął zwalniać... aż zgasł :icon_rolleyes: Kopałem, kopałem i kopałem.... w końcu pchałem 5km do domu :banghead: Niewiem co jest. Czyscilem gaźnik, wymieniłem świecę... Co to może być? Aha jechałem na ssaniu...no i jeszcze dodam tyle że z godzinkę przed tym straciłem wolne obroty... teraz odpala tylko z popychu, niewiem co jest! Raz udało mi się go odpalić z kopniaka ale wolnych też niemiał. Może mi ktoś pomóc? Bo to naprawdę ważne! Nie znam się na motorach zbytnio, więc proszę pisać zrozumiale :biggrin: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super stunter piter Opublikowano 11 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 pewnie nie masz kompresji zobacz jaka jest...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakret2 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 ja mialem cos podobnego w ogarze tez czyscilem gaznik swiece itp a okazalo sie ze cos wpadlo do cylka i przecielo pierscienie. sciagnij cylinder i zobacz pierscienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtraxx92 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 Magneto też mówił że to pierscienie... ja się na tym nieznam dlatego czekam na osoby które to potwierdą. Niechcę marnować pieniędzy... Pozdraiwam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soku11 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 A moto na cieplo dobrze odpala?? Mimo wszystko te objawy wskazuja na brak kompresji - wiem bo mialem. Tylko czemu sie zatrzymal?? Moze benzyny nie bylo... POZDRO Cytuj Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 11 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 bez zdjęcia cylindra można sobie gdybać..... Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeibR Opublikowano 11 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 To będzie coś z tłokiem albo pierścieniami, miałem bardzo podobnie, gdy już miałem zjechany tłok i pierścienie to honda niemiała wolnych obrotów potem gdy jechałem około 100km/h we dwóch na NS-1 pochwili zgasła... nie odpalała potem z kopa... odpalała na popych ale gdy odpaliła szczelała z rury, mogła jeździć tylko na średnich obrotach, muliło ją, przerywało, wogule szkoda gadać... rozebrałem cylinder i pierścienie popękane i powbijane w tłok... stego co opisujesz wskazuje na właśnie na tłok z pierścieniami do wymiany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motowojtas Opublikowano 12 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 na 95% zaterł ci sie tłok... maiłem to samo w nsr... brak wolnych obr odpalała tylko na popych itp. sprawdz kompresje w cylindrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek8104 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 Nie zatarł ci się. Jakby tak się stało to ciężko byłoby ruszyć wałem.Prawdopodobnie masz coś z układem zasilania. Ustaw poziom paliwa w komorze pływakowej, przeczyść dysze, sprawdź czy przepustnica nie ma dużego luzu, posprawdzaj linki czy się nie zacinają. Możesz także wygrzać świece nad kuchenką, a także sprawdzić układ zapłonowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magneto Opublikowano 12 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 Krzysiek 8194:- poziomu paliwa w komorze plywakowej ustawic w tych modelach sie nie da.- nawet jezeli przepustnica mialaby niesamowity luz, jets ona podpierana przez srubke regulacji wolnych obrotow.- swiece kupil z tego co pamietam nowa, o ile nie dwie. swoja droga myslalem ze juz zes moto naprawil. daj sobie spokoj z tematami na forum, bez rozbierani ajak kilku przede mna ci napisalo, nic nie zdzialasz.pierscien pekl i postawil sie w cylindrze- przyczyna naglego zwolnienia, zapewne wpadl dalej do wydechu(rozbierz go i poszarp to uslyszysz dzwiek) a niemoznosc odplenia z kopa tudziez brak wolnych obrotow mowi uwierdza NAS w tym przekonaniu. uwierz na slowo,ze to samo przechodizlem u siebie. pzdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtraxx92 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 To będzie coś z tłokiem albo pierścieniami, miałem bardzo podobnie, gdy już miałem zjechany tłok i pierścienie to honda niemiała wolnych obrotów potem gdy jechałem około 100km/h we dwóch na NS-1 pochwili zgasła... nie odpalała potem z kopa... odpalała na popych ale gdy odpaliła szczelała z rury, mogła jeździć tylko na średnich obrotach, muliło ją, przerywało, wogule szkoda gadać... rozebrałem cylinder i pierścienie popękane i powbijane w tłok... stego co opisujesz wskazuje na właśnie na tłok z pierścieniami do wymiany. Pozdrawiam no ja mam to samo... strzela mi z tłumika i go muli;) jeszcze takie pytanko do was. Gdzie można kupić tłok i pierscienie? Bo szukalem i szukalem ale nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magneto Opublikowano 12 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 honda dla modelu ns1 ma w ofercxie jedynie 3 tloki; nominal i dwa szlify.niestety, jak sie ukazuje tlok taki kupis zza nie mniej jak jakies 400 zlotych.z pomoca idzie nam jednak model MBX i MTX 80, ktore maja identyczne niemalze tloki- tyle ze maja inna srednice sworznia.MBX ma 12, zas NS1 13mm. u siebie zalatwilem to tak, iz tlok dalem do tokarza, ktory przerobil mi go na 13 mm. mozna takze zmienic lozysko na korbowodzie(bodajze 13X12X17)a gdzie takie tloki? do mbxa w dzisiejszych czasach to i we warzywniaku dostaniesz:D pzdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi