web-project Opublikowano 8 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Witam, mam pomalowane baza + lak. bezbarwny czesci od motoru (kolor czarny), jak mam spolerowac ten lakier zeby byl ladny polsk, naprawde ladny, polerowalem kiedys gabka, wiertarka z nalozonka specjana gabka do polerowania, pastą np G3 i duza ilością wody, jednak koncowy efekt mnie nie zadowolil zbytnio. Ponoc jest jakies mleczko do polerowania i ze granulki scierajace maja ok 1 mikrona i ze potem nie trzeba nic dodatkowo robi i sie swieci jak psu jajca. A poleruje sie nie gabka ale bawelna czy welna naturalna, slyszalem tez taka wersje ze sie po normlanym polerowaniu lakieru potem taka welna sie na scuho poleruje zeby wyciagac polsk. Moze ktos cos wi na ten temat? PozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadeo Opublikowano 8 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Kolega poleruje auta, i robi to tak:-cieńka warstwa G3 i gombką na fleksie (na sucho, ale trzeba uważać, żeby nie przetrzeć)-a później mleczko do wykończenia (najlepszy jest CARTEC, albo SIMONIZ koloryzyjący) W jego wykonaniu efekt jest na prawdę świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo gary Opublikowano 8 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Co kraj to obyczaj, lakiernicy mają swoje metody polerowania wypracowane doświadczeniem zależnym również od rodzaju lakieru, tego jak dawno był kładziony itp.Jak chcesz uzyskać naprawdę ładny efekt to nie możesz żałować klaru.Tak jak pisali inni, pierwsza faza polerowania to papier 2000 na wodzie, kolejna gąbka na samej paście (mleczku) mechanicznie lub ręcznie (szczególnie jak części są drobne). Na końcu poleruje się tą samą gąbką z resztkami pasty ale z dużą ilością wody. Finał to nabłyszczanie mleczkiem oczywiście do nabłyszczania - nie do polerowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutex Opublikowano 10 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2007 Cześć! Jest prosta zasada. Gdy lakier stwardnieje i są wieksze napylenia lub nierówności to najpierw pwpier scierny 2000 i koniecznie na mokro. Potem Tak jak koledzy pisali, pasta polerska G3 Czy Farekla (to jest to samo) I też koniecznie na mokro!!!! polerowanie polerka na małych obrotach, wiertarka nie zabardzo sie nadaje. Musi byc na mokro bo inaczej lakier przypalisz i bedziesz musiał odnowa malowac. Musisz uważac zeby gombka była cały czas wilgotna. I to cala filozofia jak to robią lakiernicy. Ja tak zawsze robiłem, a nie jestem lakiernikiem i jest cacy.Pozdrawiam!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadeo Opublikowano 10 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2007 ziutex, nie opowiadaj pierdół o przypalonym lakierze.widziałem ze 100 polerowań na such i wszystkie wyszły świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 11 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 metoda na sucho i mokro zalezy od rodzaju pasty polerskiej . farecla nie nadaje sie do polerowania na sucho.musi miec chociaż troche wilgoci , a w końcowej fazie nawet bardzo dużo inaczej nie da sie wyjść ze smug.można spalić lakier, bo kilka razy mi sie udało ,zwłaszcza przy szybkoobrotowych polerkach i suchej gąbce. , ale to w szczególnych wypadkach wymagających wypolerowania jedego określonego miejsca zwłaszcza trudno dostepnego .przy obłych kształtach motocykla raczej trudne do osiągniecia - wymagałoby specjalnych starań.sam połysk w dużym stopniu zależy od rodzaju klaru, jego twardości podczas polerowania.z reguły nie ma z tym problemu , jeżeli ktoś nie umie wydobyć połysku z klaru , to najczesciej wina lezy po jego stronie.albo klar jest za twardy i gabka za miękka, lub za dużo wody , lub za miękki lakier i siada po doschnięciu , ale powtórne polerowanie wystarcza.jeżeli ktoś probuje stary utwardzony lakier ZMATOWAĆ i spolerować , życze ogromnej cierpliwości i lepiej ,żeby potem sie za dużo nie przyglądał , po co ma sie denerwować .nie wyjdzie z rys.a czym ciemniejszy kolor tym gorzej to wygląda.jest taka pasta drobnoziarnista zwana mleczkiem odpowiedznik farecli to G10 , jest to pasta wykańczająca , ale dopiero po zgrubnej obróbce - nie wymaga dużej ilości wody ponieważ jest bardzo mocno rozcieńczona.potem dopiero przychodzi nabłysczacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutex Opublikowano 12 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 Tadeo, chyba ty pierdoły opowiadasz.Masz pojęcie o lakierowaniu? Widzialeś czy robiles to? Masz marne pojęcie o tym! Zrob polerke na sucho i powiedz co Ci wyszło. Chetnie przeczytam a najlepiej zobacze. Nie znam i nie widzialem zeby lakiernik polerowal na sucho. Ale ok, skoro tak można to zyczę powodzenia. Ja napisałem jak to robią znajomi lakiernicy i jak ja to robie. Ostatnio malowalem auto marki syrena i jest ok. poolerowalem pastą Fareklą i tą tez polecam.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadeo Opublikowano 12 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 Tak się składa, że nie tylko lakiernicy polerują lakiery.Myjnie ręczne też się tym zajmują, i ja w takiej myjni pracowałem, więc wiem co mówię. Ale jeśli dalej twierdzisz, że to nie możliwe, to zapraszam, jestem w stanie to udowodnić. Ps. Zaden klient nie miał jeszcze zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi