Skocz do zawartości

Do wszystkich posiadaczy rusków

Paolo350
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Widze ze odbiegacie od tematu :) Aby bylo w temacie to zapodaje to czym teraz latam

http://www.bikepics.com/members/storm007pl/88r65/

Jest to krzyzowka Dniepra MT-12 czyli motocykla z napedem z silnikiem z BMW R 65. W oryginalna ruska rame udalo sie wlozyc silnik z bemy bez modyfikowania ramy. Silnik jest pozeniony z oryginalna skrzynia biegow. Trzeba bylo ja lekko przerobic po przez dorobienie flanszy/ przejsciowki bo jest inny rozstaw mocowania szpilek na silniku.

Silnik byl bez osprzetu. Zalozone sa ruskie gazniki k68 Zaplon elektroniczny dorobiony przez firme znana posiadacza ruskow Prameti. Alternator dopasowany Denso z Daichatsu.

Sprzeta calkiem milo smiga. Przyspieszenia od na 1,2,3 biegu nie odbiegaja od wspolczesnych motocykli, z pod swiatel bardzo sa zdziwieni kierowcy puszek jak im odchodzi taki "zabytek" :wink: Gorzej jest na 4 biegu bo do skrzyni jest wlozona szybka czworka. Z 3 na 4 jest za duzy przeskok i gwaltownie spadaja obroty - zachowuje sie tak jakby to byl nadbieg. O przyspieszeniach na 4 mozna zapomniec i jak sprzet nie jest rozpedzony pod gorke to pozniej trzeba mieszac biegami 3-4-3-4. Predkosc maksymalna zestawu jaka zmierzylem to 120 km/h przy czym jeszcze chcial isc... Jest problem z ustawieniem ladnych wolnych obrotow wiec brzydko wyje na "wolnych", sa dosyc wysokie. Problem ten wynika pewnie z tego ze nie ma tak kola zamachowego. Sprzeglo jest zamontowane na swego rodzaju wytloczce z blachy.

Jest to taka przyjemna ciekawostka przyrodnicza :wink:

Magda_Z_Tanowa napisał:

marzy mi sie taki piecyk

a na przeszkodzie stoi to co zwykle $$$

;/

Serducho nie bylo drogie bo bez osprzetu. Jesli chcesz w teren to nie polecam, trzeba krecic po obrotach. Lepiej jezdzi sie dolniakiem. Na szosy za to rewela...

No storm nie powiem na szosie to kurde z dnieprowym piecem miałem leki problem za tobą nadążyć ele wytrzymał :icon_mrgreen: ps. mam nadzieje że gdzieś ten filmik znajde z tej imprezy, bo nie powiem maszynki mi się podobały a i ludziska spoko :)

Edytowane przez motozgrzyt