profaner Opublikowano 20 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2003 Hej! Jakos student Mechaniki i budowy maszyn mam straszny talent do przekręcania gwintów!!! Już przy odkrecaniu kilku głupich srub stopiłem minimum 2 gwinty bede to musiał pzniej na nowo nagwintowac! AL epytanie jest do wszystkich posiadaczy jaw (wiem ze w MZ jest podobna sytuacja)! Chodzi o gwint na takim trzpieniu mocujacym kolanka wydechowe! Nie wiem czy wytłumaczyłem to dość jasno ale myśle że się kapniecie o co chodzi! Jak sie go przekręci to co du*a! I trzba cylindry wymieniac? ostatnio wlasnie odkręcałem tłumiki i jak mam jeszcezraz to robić i jak mogą wyniknąc takie konsekwencje to już mam kupę w gaciach:)))))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalww Opublikowano 20 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2003 HiTak sie sklada ze mam oba te sprzety i mocowania sa calkiem inne. Moim zdaniem w Jawie jest to lepiej rozwiazane bo masz mocowanie taka obejma na 2 szpilki M8. Jesli zerwa Ci sie szpilki to wykrecasz je - przewiercasz na M10 i po klopocie. W MZ jest tak ze wkrecasz nakretke wglab cylindra. Moze sprecyzuj o jaki trzpien? Ci chodzi. bedzie prosciej sie godacac.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profaner Opublikowano 20 Lipca 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2003 a jednak nie bylo az tak jasno wytłumaczone jak myślałem:))) Chodzi o mocowanie kolanka wydechowego! Tam jest kawał nagwintowanej staliw cylindrze do samego cylindra wkładasz kolanko pierscien mocujący i nakrecasz nakrętki własnie na to cos czego nie mogę okreslić! oczuwiscie mozna to rozwiercic na M10 ale jak taki gwint 10 wepchnac w aluminiowy odlew zeby to se nie rylało chyba by trzeba było jakieś ciasne pasowanie da.ć czy cus?! nie wiem czy w razie takiego przykrego wypadku nie bylo by prosciej postarac sie odtworzyc gwint przez ponowne nagwintowanie?POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thors Opublikowano 20 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2003 No to co z Ciebie za przyszly inzynier jak na pripal sruby przykrecasz :lol: Klucz dynamometryczny i do roboty :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profaner Opublikowano 21 Lipca 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2003 nie mam takiego sprzeta normalnie jak klucz dynamometryczny! a taki ze mnie inżynier że mi sie śruby w rekach topią :( Poważnie mam z tym duże problemy. Wiec nie wiem czy nie kupić sobie zestawu gwintowników na imieniny :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 22 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2003 nie mam takiego sprzeta normalnie jak klucz dynamometryczny! a taki ze mnie inżynier że mi sie śruby w rekach topią :) Poważnie mam z tym duże problemy. Wiec nie wiem czy nie kupić sobie zestawu gwintowników na imieniny :D lepiej klucz dynanometryczny :D bedzie pożytek z tego, a swoją droga to musisz mieć pare w łapach :D :) Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuadMan Opublikowano 22 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2003 Cześć, Wszystkim. ...' date=' a swoją droga to musisz mieć pare w łapach :D :D[/quote'] Z tym, że nie na pewno :lol: :lol: :lol: . Też mam takiego kumpla. Przy przykręcaniu żadna śruba mu się nie oprze :D :D :) :lol: . Ale jeśli trzeba odkręcić, to często woła mnie do pomocy :lol: . P.S. Profaner, tylko się nie obraź. Mi też się zdarza coś ukręcić. Najlepszy numer zrobiłem kilkanaście lat temu. Przykręcałem wieszak do grzejnika na ścianę. Kumpel mówi: - Tylko czasem śruby nie ukręć. Ja na to: - Co ty, nie jestem przecież silny i głupi. I nagle jak coś nie pi***nie :) :lol: . I po śrubie :cry: :cry: :cry: Nara. QuadMan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profaner Opublikowano 22 Lipca 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2003 , a swoją droga to musisz mieć pare w łapach :) :) :DNo baaaaaa :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi