NiceTree Opublikowano 26 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2006 Chodziło o to że to były w Głogowie amatorskie zawody tylko pod przykrywką zdawania licencji, dlatego amatorzy jechali osobno, normalnie to powinni wszyscy jechać w głównym biegu zawodowców w mistrzostwach Polski. Dla PZMot nie ma czegoś takiego jak amatorskie zawody, to wszystko są zawody nielegalne. Dlatego takie przekręty są żeby można je było legalnie zorganizowac razem z MP. W amatorskich zawodach nie mogą startować zawodnicy z licencją bo amatorskie zawody polegają na tym że jeżdżą w nich amatorzy a nie zawodowcy. Oczywiście można się nie przyznawać że się ma licencję ale prawie zawsze znajdzie się ktoś kto wie że masz no i po co później wszyscy krzywo mają na ciebie patrzeć?Zresztą w 2007 wejdzie już chyba licencja C - amator i rozwiąże to wszystkie problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skoczek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 A czy mozna startować do tych amatorskich wiesz że ludze chcą zdawać licencje ale że tylko tak sie pościgać nei pod pretekstem licencji? Czy to jest tak ze jest to zrobione tylko po licencje :) A może juz wiesz na czym będzie polegać ta licencja dla amatorów C :( Powiec nawet jak to nei podwierdzone i tylko się domyślasz (jestem ciekawski) :( PS. Wiesz coś o tej ważności licencji o której pisałem w poprzednim poście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiceTree Opublikowano 27 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 Oczywiście że można startować, w Głogowie kto chciał mógł się później ubiegać o licencje a kto nie chciał nie musiał. Nie wiem ile taka licencja jest ważna, badania lekarskie masz na rok, później od nowa trzeba robić. Licencja C jest po to żeby zalegalizować amatorskie zawody ale nie wiem na jakiej zasadzie będzie się ją dostawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIJO Opublikowano 27 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 ale nie wiem na jakiej zasadzie będzie się ją dostawać.Pewnie tak samo jak licencje B , tylko ze bedzie to na zawodach amatorskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skoczek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 Pewnie tak samo jak licencje B , tylko ze bedzie to na zawodach amatorskich.A licencja B na czym polega ;) :bigrazz: O licencjach wiem tyle co tutaj sie dowiedziałem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 27 Grudnia 2006 Administrator Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 A możesz człowieku poczytać RSM?? Masz podany link, ściągnij PDF i poczytaj, masz tam dział Motocross i wszystko podane na tacy!Badania lekarskie robisz co rok, zwykle są odpłatne (ok 50-70 zł), licencję robisz raz (koszt ok. 250 zł) następnie odnawiasz ją co roku opłacając składkę ok. 200 zł. Poczytaj RSM!!pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIJO Opublikowano 27 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 A licencja B na czym polega Upoważnia Cię do startu w pucharze PZM , a licenicja A do startów w MP . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skoczek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 Czyli licencja A do startu w MP, licencja B do startu w PZM, licencja C do startu w amatroskich (nie potwierdzone) :) Ale kazdą trzeba robić oddzielnie? I inaczej tak? Bo teraz tutaj rozmawiamy o licencji A o której juz właściwie wszystko wiem dzięki "Modestowi" :clap: A teraz bym chciał tylko wiedzieć jak sie robi licencji B i ile to kosztuje :clap:PS. Wiesz co "Dominik Szymański" gdybyś nie napisał dwóch pierwszych linijek to bym cie uważał za normalnego pomocnego człowieka, a teraz uważam cię za kogos co tylko chce denerwować i nabijać posty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIJO Opublikowano 27 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 (edytowane) trzeba robić oddzielnie? I inaczej tak? Bo teraz tutaj rozmawiamy o licencji A o której juz właściwie wszystko wiem dzięki "Modestowi" A teraz bym chciał tylko wiedzieć jak sie robi licencji B i ile to kosztuje"- Jedziesz na zawody kategorii P.PZM, - Musisz mieć badania lekarskie, - Nie wiem dokładnie, ale musisz chyba być zrzeszony w jakimś klubie, - Zapisujesz się do startu w zawodach w biurze już na miejscu, - Dowiadujesz się kiedy jest i gdzie egzamin na lic., - Przed zawodami masz odpytkę z regulaminu GKSM, dział Motocross, - Jak to zdasz, to szykujesz się do startu i jedziesz w zawodach, - Na koniec musisz być na tablicy w wynikach na jakimś konkretnym miejscu [nie możesz być np. zdyskwalifikowany, wykluczony, nie ukończył lub nie wystartował] - Jak już zdobędziesz jakieś miejsce, to idziesz do egzaminatora z kartką którą wcześniej dostałeś i Ci ją podpisuje, że zdałeś. Z tym wnioskiem idziesz do klubu i prosisz o wydanie lic. B i Certyfikatu. " A ile to kosztuje to nie wiem. http://www.motox.com.pl/forum/viewtopic.php?t=175 tu masz caly temat. Edytowane 27 Grudnia 2006 przez TIJO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 27 Grudnia 2006 Administrator Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 PS. Wiesz co "Dominik Szymański" gdybyś nie napisał dwóch pierwszych linijek to bym cie uważał za normalnego pomocnego człowieka, a teraz uważam cię za kogos co tylko chce denerwować i nabijać posty! Widocznie masz kłopoty z oczami lub czytać nie umiesz. zadajesz milion pytań jak totalny leń, zamiast zajrzeć do Regulaminu Sportów Motorowych, do którego w dziale Enduro masz nawet przyklejony temat. A denerwować, to akurat Ty mnie denerwujesz...Chcesz startować w zawodach i nie masz siły przeczytać RSM? Przecież z nigeo jest egzamin teoretyczny. Wbij go na pamięć. Tu masz dział o licenjcach, czytaj i wbijaj do główki: ROZDZIAŁ 6LICENCJE SPORTOWE /CERTYFIKATYZasady uzyskiwania i wydawania certyfikatów oraz licencji B, A w sporciemotocyklowym6.1. Certyfikat jest dokumentem potwierdzajšcym teoretycznei praktyczne umiejętnoœci niezbędne do uprawiania sportu motocyklowego.6.2. W sporcie motocyklowym certyfikat otrzymuje się po zaliczeniuegzaminów:• teoretycznego,• praktycznego w jednej z n/w specjalnoœci:– Motocross– Enduro– Trial– Wyœcigi6.3. Egzaminy praktyczne i teoretyczne odbywajš się przy każ-dej imprezie o Puchar PZM lub innej zatwierdzonej przez GKSM6.4. Egzamin teoretyczny będzie przeprowadzony w formie ustnejze znajomoœci Regulaminu Sportu Motocyklowego PZM oraz zasadrozgrywek na dany rok zatwierdzonych przez GKSM, obowišzujšcychw dyscyplinie, o licencję której ubiega się kandydat na zawodnika.Godziny przeprowadzenia egzaminów teoretycznych podane będš w regulaminachszczegółowych zawodów.6.5. Egzamin praktyczny zalicza się poprzez udział i sklasyfikowaniew imprezach jak pkt.6.3.Warunkiem sklasyfikowania jest:• Motocross – ukończenie jednego biegu,• Enduro – ukończenie jednego dnia zawodów,125• Trial – ukończenie jednego dnia zawodów,• Wyœcigi – ukończenie jednego wyœcigu,Wiek uczestników zawodów reguluje Rozporzšdzenie Rady Ministrówz dnia 26 wrzeœnia 2000 (Dz.U.nr 83 poz.940).z póŸn. zm. ogłoszonymiw Dz.U.nr 191/2004 poz.1961.6.6. Zaliczenie egzaminu praktycznego w którejkolwiekz w/w specjalnoœci oraz egzaminu teoretycznego uprawnia do otrzymaniacertyfikatu do uprawiania sportu motocyklowego.6.7. Egzamin teoretyczny i praktyczny może być przeprowadzonyw tym samym dniu zawodów.6.8. W przypadku negatywnego wyniku teoretycznego lubpraktycznego osoba ubiegajšca się o certyfikat może ponownie przystš-pić do egzaminu z którego uzyskała wynik negatywny nie wczeœniej jednakniż po upływie 30 dni.6.9. Egzamin teoretyczny i praktyczny przeprowadza trzyosobowaKomisja w składzie:• trenera/instruktora sportu motocyklowego,• kierownika zawodów lub osoby przez niego upoważnionej,• sędziego zawodów z licencjš klasy „P”.6.10 Osoba przystępujšca do egzaminu praktycznego zobowiš-zana jest do:• posiadania w dniu egzaminu sprawnego pojazdu zgodnie z regulaminemtechnicznym RSM,• posiadania obowišzkowego ubioru sportowego,• posiadania ubezpieczenia od NNW na czas trwania egzaminupraktycznego,• posiadania stosownych uprawnień zgodnie z Rozp. Rady Ministrówz dnia 26 wrzeœnia 2000r (Dz.U.nr.83 poz.940), z póŸn. zm.ogłoszonymi w Dz. U. nr 191/2004 poz.1961.• opłacenia kosztów egzaminu teoretycznego ustalonego na danychrok przez GKSM• posiadania wniosku na certyfikat z ważnym badaniem lekarskimlub ksišżeczkš zdrowia sportowca.1266.11. Warunkiem wydania certyfikatu i w jego następstwie licencjiB na którškolwiek z n/w specjalnoœci:• motocross• enduro• trial• wyœcigiprzez Zarzšdy Okręgowe PZM właœciwe do miejsca przynależnoœci klubowej(w przypadku osób stowarzyszonych), lub miejsca zamieszkania(w przypadku osób niestowarzyszonych) jest złożenie wypełnionychwniosków wg. załšczonych wzorów i dokonanie opłaty za jej wydanie wgustaleń GKSM.6.12. Certyfikat wraz z odpowiedniš licencjš B lub A uprawniado udziału we wszystkich specjalnoœciach sportu motocyklowego, zgodniez zasadami rozgrywek na dany rok.6.13. Wydanie licencji A dla właœciwej specjalnoœci sportu motocyklowegomoże nastšpić po sklasyfikowaniu z licencjš B odpowiedniow dwóch dniach zawodów o Puchar PZM w Enduro i Trialu lub dwóchwyœcigach o Puchar PZM w Motocrossie i dwóch wyœcigach o PucharPZM i osišgnięcia wymaganego limitu czasu w Wyœcigach Motocyklowych,złożeniu właœciwego wniosku w Biurze Sportu ZGPZM, wniesieniustosownej opłaty.6.14. Zarzšdy Okręgowe PZM prowadzš rejestr wydanych certyfikatówi licencji B, natomiast ZG PZM rejestr wydanych licencji A.6.15. Licencje sportowe i certyfikaty sš wydawane dożywotnio.Do startu w zawodach uprawnia licencja sportowa danej specjalnoœcipoœwiadczona na dany rok.6.16. Międzynarodowa licencja zawodnika motocyklowego jestdokumentem uprawniajšcym do startu w zawodach międzynarodowych,organizowanych lub autoryzowanych przez F1M lub UEM. Przyznawanajest wyłšcznie posiadaczom licencji motocyklowej A.1276.17. Zgodnie z Międzynarodowym Regulaminem SportowymFIM lub UEM licencje wydaje Zarzšd Główny PZM na drukach FIM lubUEM. na jedne lub wszystkie zawody międzynarodowe w danym roku.6.18. Do startu w zawodach międzynarodowych (z wyłšczeniemzawodów o Mistrzostwo FIM lub UEM) uprawnia licencja motocyklowaA łšcznie z wydanym przez ZG PZM „Zezwoleniem na start”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skoczek Opublikowano 28 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 • praktycznego w jednej z n/w specjalnoœci:– Motocross– Enduro– Trial– WyścigiOk, ale jak ja chce się ścigać w MP albo pucharze PZM to mam wybrać "Wyścigi" tak? Ale w takim razie co to jest "Motocross"?PS. "Dominik Szymański" przyznaje miałeś troche racji i przeczytałem w regulaminie więcej niz powinnem i wiem już dosyć duzo :icon_mrgreen: THX :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiceTree Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Nie ma "Mistrzostw Polski" to tak jakby ktoś mógłby być "Mistrzem Polski" Nie mistrzem Polski w czymś tam tylko po prostu Mistrzem Polski :D Dlatego są MP w Motocrossie, w Enduro itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skoczek Opublikowano 1 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Dzięki wszystkim za pomoc :bigrazz: Teraz juz jestem w tym wszystkim obeznany i w ogóle :D I dzieki wam powstał ten temat http://forum.motocyklistow.pl/index.php?ac...t=0#entry824369 I mam nadzieje żę juz nigdy nikt nei będzie miał takich problemów jak ja! THX :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi