SizeeR Opublikowano 17 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2003 Siemano...Dzis zdjalem glowice i cylinder w mojej diablicy.Stan cylindra jest ok, tlok i pierscienie tez chyba wporzadku.Mam pytanie, co oznacza nabity na tloku wymiar 69,46 mm?Zapewne jest to wymiar tloka, ale chodzi mi o to czy jest to nominal, czy po ktoryms juz szlifie?Najdziwniejsze jest to, ze na tloku i glowicy (na denku tloka) mam wyrazne wglebienia, jakby pekl ktorys z pierscieni :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyhoo Opublikowano 17 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2003 69,46 mm to pierwszy nadwymiar. Nominał to 69 mm a każdy nadwymiar jest większy o 0,50 mm, przy czym można zwiększyć średnicę cylindra maks. o 2 mm. Czyli po 4 szlifie garnek na hasiok. Wgłębienia? Może nadtopienia materiału? Źle ustawiony zapłon (zbyt wczesny) albo zbyt uboga mieszanka, lub za gorąca świeca tzn o zbyt niskiej wartośći cieplnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 18 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2003 te wgłębienia to mogą też być ślady po połamanych pierścieniach- spotkałem sie już kilka razy z takimi wyżłobieniami na denku tłoka Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SizeeR Opublikowano 18 Lipca 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2003 Dokladnie tak jak napisal Kiki... Sa to wyzlobienia o szerokosci mniej wiecej pierscionka... Raczej nie wyglada mi to na nadtopienia. Mam nadzieje ze mozna z tym jezdzic? Powierzchnia cylindra i plaszcz tloka sa OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 20 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2003 jasne że można (ja tak robiłem i nigdy nie miałem z tego powodów żadnych przykrości) oczywiście te wgłebiania mogą negatywnie wpłynąć na prace silnika- tzn zawirowania paliwa, zmiejszenie stopnia sprężania ale jest to naprawde mało odczuwalne :( Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi