Skocz do zawartości

male pytanko dotyczace exc i ttr

Rekomendowane odpowiedzi

[....] wlasnie sie zastanawiam w zasadzie to jest tak ze ja chce kupic ttr ale chcial bym wiedziec cos o LC4 i exc i dopiero wybrac bo za yamaha jestem w 80 % a reszta na ktmy spada niech mi ktos cos o nich napisze

Stary , ale ten Twoj wybor pomiedzy EXC , TTR , a LC4 to jest troche szalony , bo : porownywanie EXC do dwojki pozostalych ma sie jak piesc do oka.

EXC to wyczyn , 525 idzie jak potwor, co 10 000 km musisz rozebrac silnik i sprawdzic co i jak , zmienic lancuch rozrzadu , lozyska na wale , zawory regulujesz co 1500 km !!!!!!!! , olej zmieniasz tak samo. Jak zanidabasz serwis to pewnego ranka obudzisz sie , a Twoj silnik bedzie lezal we fragmentach u sasiada za plotem. Raz na rok trzeba zmienic uszczelniacze w zawieszeniu. NIe nadaje sie na dalekie trasy, chyba za wsciekly jak na turystyke off roadowa. Delikatne chlodnice i pokrywy magnezowe.

LC4 i TTR to duze , turystyczne enduro (naprawde enduro , a nie jak Transalp "niby enduro").

Ja tez kupilem TTR po artykulach MotoAfryka itp , ale szybko sie rozczarowalem, dlaczego , o tym pisalem w niedawnym watku, w mega skrocie (odpalanie zalanej, ganik podcisnieniowy, slaba jakos wykonania (owiewka, zegar), awaryjna elektryka, mulowaty silnik, ktory padl po 15 000km.

Uwazam , ze jesli rozwazasz ciezkie motocykle to powinienes wziac pod uwage XR 600, TTR i LC4.

LC4 fajne , na pewno 100 razy trwalsze od EXC , ale ciezkie, z dobrym zawiasem, super stylistyka, ze swoimi smaczkami, slaba siec dealerow w Polsce, jak bedziesz dbal i sie wgryziesz w ten motocykl to posluzy troche jak nic.

Ja bym bral w takim ukladzie XR 600 , ma gorszy zawias od KTM'a , i TTR , ale nie jakos DUZO gorszy, silnik zapyla jak wsciekly, dobre zaopatrzenie w czesci, uzywki , ksiazki serwisowe, podatna na tuning, nie ma chlodnic - nie masz czego rozbic na kamieniach , ogolnie pancerna.

Pozdrawiam

Mógłbyś mi to wyjaśnić? Co oznacza, że koszty utrzymania EXC 400 zładłyby go po roku? Zmiana oleju co 1000 km i regulacja zaworów? Czy to tak wiele kosztuje? Z tego co się orientuję exc 400 nie wymaga wymian tłoka co ileś tam godzin ani nic podobnego. Więc skąd te przypuszczenia? Może o czymś nie wiem, więc mnie oświeć proszę...

Myslę że w TT-r olej zmienia sie znacznie żadziej tak samo jak i regulację zaworów wykonuje sie pewnie nie czesciej jak 5000. Czyli na takim przykładzie jak napisałem koszty są 5 razy mniejsze.

Myslę że w TT-r olej zmienia sie znacznie żadziej tak samo jak i regulację zaworów wykonuje sie pewnie nie czesciej jak 5000. Czyli na takim przykładzie jak napisałem koszty są 5 razy mniejsze.

Masz rację, że koszty są mniejsze, ale z drugiej strony obłsuga EXC 400/525 nie są jakoś bardoz wysokie. No chyba że w roku robisz kilka-kilkanaście tysięcy kilometrów. Ale do tego EXC się nie nadaje chociażby z pododu mało wygodniej pozycji i fotela do podróżowania.

TTR i EXC nie ma co porównywać dosłownie. Wszystko zależy do jakiego enduro ma służyć. Jeśli do dalekich wyjazdów krajoznawczych to raczej np. TTR, ale do ostrych jazd w ciężkim terenie/torze EXC.

Nie ma nic uniwersalnego - nauczyłem się tego przez ostatnie dwa lata i kilku zmianach motocykli :notworthy: .

a więc exc odpada

TTR znajomy ma i fajnie mu to chodzi jednak bardziej zaczynam zastanawiać się nad LC4 a co do Xr nie moge znaleść żadnej fajnej takiej koło rocznika 95 mam honde i wiem co to jest za motorek

np. http://moto.allegro.pl/item147308370_ktm_l...iel_2000_r.html

Edytowane przez ninjabike

szukaj u szkopow XR 650 L - wersja hamerykanska z silnikiem od domina (650ccm) za 15 tys mozna wyrwac XR 650 R ( chlodzona ciecza 60! kuni ,ponizej 140 kilo wagi gotowa)

ten KAT z linku pojdzie za 13 - 15 tys , szukiaj 620 SC- SuperCompetition ( mozna poznac bo braku podnozek pasazera i braku ich miejsca montowania oraz okragłym liczniku - mozliwe ze i brak stacyjki) albo EXC - LC4 EXC ( bo taka wersja tez jest, ale poza nazwa nie ma nic wspolnego z EXC)

Edytowane przez Nitomen

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

LC4 EXC ( bo taka wersja tez jest, ale poza nazwa nie ma nic wspolnego z EXC)

qrcze nikt tego jeszcze nie stwierdził czy sa jakies roznice czy nie bo nikt nie probował porownac 2 takich samych modeli

a co do wagi to LC4 w wersji SX waży 117 w EXC 120 EGS 127 sa to dane z serwisowki rok 95

szukaj u szkopow XR 650 L - wersja hamerykanska z silnikiem od domina (650ccm) za 15 tys mozna wyrwac XR 650 R ( chlodzona ciecza 60! kuni ,ponizej 140 kilo wagi gotowa)

ten KAT z linku pojdzie za 13 - 15 tys , szukiaj 620 SC- SuperCompetition ( mozna poznac bo braku podnozek pasazera i braku ich miejsca montowania oraz okragłym liczniku - mozliwe ze i brak stacyjki) albo EXC - LC4 EXC ( bo taka wersja tez jest, ale poza nazwa nie ma nic wspolnego z EXC)

Xr fajna sprawa ale 15 tys no niestety tyle to ja nie mam chyba jednak zostane przy LC4 a właśnie sa jakieś modele sc... tych KTMów czym one sie różnią i który jest najlepszy z nich a i jaki jest rozmiar tylnego koła bo właśnie kupiłem sobie nową kostke na tył w promocyjnej cenie i nie wiem czy będzie mi pasować do KTMa kupilłem ją do Hondy

Xr fajna sprawa ale 15 tys no niestety tyle to ja nie mam chyba jednak zostane przy LC4 a właśnie sa jakieś modele sc... tych KTMów czym one sie różnią i który jest najlepszy z nich a i jaki jest rozmiar tylnego koła bo właśnie kupiłem sobie nową kostke na tył w promocyjnej cenie i nie wiem czy będzie mi pasować do KTMa kupilłem ją do Hondy

jak kazde enduro na 99% 18

Nie calkiem czesc ma 17 DR, XT , KLR, KLX ? z Hądy chyba XL ma 17. Te bardziej terenowe pierdopedy :bigrazz: maja juz 18.

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

KTM LC4 625 Supercompetition waga 129 kg

LC4-E 640 145 kg

dane z katalogu 2002

Sam zastanawialem sie nad 525. Po dlugiej rozmowie z wlascicielem salonu ktory prowadzi go juz ponad 30 lat. Po prostu mi odradzil, bo bede niezadowolony i niesamowite koszty utrzymania.

Yamaha nie jest zla a uniwersalnego to nic nie dostaniesz bo albo to albo to. Tak jak juz sie wypowiadali koledzy.

:icon_razz:

Edytowane przez ks-rider

Myślę że enduro pokroju yamahy TTR lub LC4 można uznać za uniwersalne gdyż całkiem dobrze radzą sobie w ciężkim terenie a i na dalekie trasy się nadają,wystarczy przeczytać relacje choćby z wypraw motoafryka czy motokarpaty gdzie wszyscy trzej zapaleńcy jadą na TTR.

nowadeba.com.pl- tor motocross/ATV-zapraszamy

dokładnie jak mowi Doozer. ostrzegano mnie ze TTR moze byc niewygodna w dluzsze trasy, ale zupelnie sie nie sprawdzilo. dupa wcale tak bardzo nie boli, jedzie sie przyjemnie, a najwieksza radocha ze w kazdym momencie mozna zjechac z trasy i poskakac na przydrożnych gorkach. Jedyny minus to taki ze po dojechaniu z Łodzi nad morze przez 3h dudnilo mi w uszach jak po koncercie rockowym (wydech Sebring- pewnie glosniejszy niz standard). No i jeszcze przeszkadzac moze maly bak 10l -ale mozna kupic wiekszy lub czesciej na stacje zagladac.

Wielka w tym wszystkim zasługa wygodnej kanapy na której możesz siedzieć przez pare godzin i jest wygodnie,w bardziej wyczynowych enduro typu wr czuje jakbym siedział na desce obitej materiałem :) Bak jest faktycznie niezbyt duży jednak średnie spalanie na poziomie 4-5 l pozwala przejechać dosyć sporo(mowie tu o własnych doświadczenia po jeździe w terenie),a na trasie przy spokojnej jeździe rzędu 80 km/h osiągnięcie 3 l nie stanowi problemu.Jeśli chodzi o wydech to standardowy jest do rzyci,zbyt cichy i ogolnie blokuje silnik,lepiej zainwestować w coś głośniejszego.Ja mam Falcon,przez to moja maszyna jest chyba najgłośniejsza w okolicy,jednak tylko na wysokich obrotach tocząc sie powoli przyjemnie bulgocze niczym rasowy cruiser V45 stopni :)

Edytowane przez Doozer

nowadeba.com.pl- tor motocross/ATV-zapraszamy

Siemanko !

Temat mnie troche zaciekawil. W przyszlym roku, jak dobrze pojdzie bede mial proces z ubezoieczalnia o odszkodowanie. Troche gotowki wiec wpadnie. Zamierzam wtedy sprzedac DR i zastanawialem sie co kupic. Dzwonilem do dwoch roznych handlarzy yamahy z tymi samymi pytaniami.

TT 600 R - maja 20 sztuk w Nanibi ( Afryka ) i twierdza, ze silniki sa niezniszczalne. Troche jednak przeszkadza mi jej dosc duza waga.

KTM 525 bylby idealny gdyby nie te koszta utrzymania i servisu

Moj ostateczny wybor padl na LC 4 625, chyba ze trafi mi sie Honda R to wtedy moze bede musial jeszcze raz przemyslec. KTM na 99 %

:)