Skocz do zawartości

Jakie przełorzenie aby zyskac na mocy i przyśpieszeniu...

SeibR
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem zmienic moje przełorzenie aby zyskac na mocy i na przyśpieszeniu... teraz w mojej Hondzie NS-1 80 mam załorzone przełorzenie 17x37 to jest napewno nieoryginalne przełorzenie... zębatka sprzodu ma zadużo ząbków, czy po załorzeniu z 17 na 15 zębatki zyskam na mocy i na przyśpieszeniu ? i ile strace na v-max ? mój obecny v-maxxx to 130 km/h. p00zdrawiam

Zacznijmy od tego ze na mocy nikt, nigdzie i nigdy nie zyska zmieniajac przelozenie.

Po drugie jest taka ksiazka jak Slownik Ortograficzny Jezyka Polskiego .

Po trzecie przydalo by sie wiecej danych (nic nie wiadomo o charakterystyce zewnetrzej tegoz silnika), z jakimi obrotami kreci sie Twoj silnik na ostatnim biegu itp. Wcale nie jest powiedziane, ze jezeli zmienisz zebatke przednia na mniejsza to moto juz nie poleci tych 130km/h na ostatnim biegu. (silnik moze uzyskiwac wyzsze predkosci obrotowe i wlasnie przy tych obrotach moze osiagac max moc) . Natomiast przyspieszenia uzyskiwane na kazdym biegu niewatpliwie wzrosna.

Oczywiscie posiadacze tego sprzetu, ktorzy robili takie doswiadczenia moga Ci napisac troche wiecej.

Edytowane przez ural_zgora

Jezeli chodzi o zuzycie paliwa na 100km to napewno odczujesz.

Moment obrotowy na kazdym biegu wzrosnie (na tylnym kole), natomiast obroty kola zmniejsza sie przy danych obrotach silnika (badz jak kto woli obroty silnika wzrosna przy danych obrotach kola :crossy: ).

Zmiana zebatki przedniej wprowadza bardzo zauwazalne zmiany, szczegolnie jezeli chodzi o cale 2 zeby. Z postu Magneta widac to wyraznie. Zakladajac 15 Twoja maszyna prawdopodobnie nie przekroczy 100km/h.