Wilczy Opublikowano 20 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 (edytowane) Witam,Czy można legalnie jeździć w kasku typu braincap/orzeszek? Czy sa one dopuszczone do ruchu? Byłem dzisiaj w sklepie i spytałem o to sprzedawce, ku mojemu zdziwieniu odpowiedział że nie można w nich jeździć, że są to kaski ozdobne, paradowe jak on to okreslil. A z drugiej strony nie raz przeciez widzi sie na ulicach jak sobie ktoś zasówa na chopperku w orzeszku. Więc jak to jest w końcu z tymi kaskami. Edytowane 20 Listopada 2006 przez Wilczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 20 Listopada 2006 Administrator Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 W myśl polskich przepisów drogowych nie można, Kask musi zakrywać uszy. Jeśli trafisz na kumatego policjanta, to tak, jakbyś jechał bez kasku. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardan Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 (edytowane) Cały problem polega na tym że niektóre kaski bez atestu są sprzedawane jako nakrycie głowy :icon_rolleyes: Edytowane 21 Listopada 2006 przez kardan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 (edytowane) Sikam na przepisy. Kumpel po władowaniu sie na nieoświetlonego, wesołego, pijanego traktorzyste w kasku typu Jet ma pół szczęki na płytkach, a na zęby porcelanowe zbiera nadal (ponad rok od wypadku). Weź to pod uwagę, nawet jeżeli masz zamiar jeździć w tym na motocyklu nawet 125 ccm. A co do przepisów to tak jak mówi Dominik- kask musi zakrywać uszy. Edytowane 21 Listopada 2006 przez Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barył Opublikowano 22 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 Witam,Czy można legalnie jeździć w kasku typu braincap/orzeszek? tak jak poprzednicy albo kask albo braincap :) jedno z drugim nie ma nic wspólnego !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi