zysio Opublikowano 20 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 Siema Instalacja w mojej rg wreszcie gotowa!!! Zostało ustawic zapłon Tylko ze mojego zaplonu sie nie ustawia jest w jednym miejscu przykrecony tak samo jak i impulsator . Do magneta wspawano stozek z innego magneta Tak mi zrobili w tokarni i teraz jak to ustawic zeby iskra byla w odpowiednim momencie a nie chce spawac tego po 100 razy np stozek i miejsce na klin powiny byc ustawione np jakos w stosunku do magneta ? np pomiedzy czojnikami na magnecie ? od ktorych impulsator zbiera prad czy jakos tak mam nadzieje ze wiece o co mi chodzi kretyn ze mnie :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEAD Opublikowano 20 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 Hmmm. Radzę Ci w tej kwestii nie zdawać sie na opinie typu 2 mm w lewo od impulsatora czy magnego na godzinie 16:20. Poprostu załuż magneto bez klina i przykręć je mocno. Kopiąc motocykl lub obracjąc wał ręką sprawdz w którym miejscu jest zapłon, jeżeli będzie źle to go przestawiasz i sprawdzasz ponownie. Oczywiście nie odkręcasz paliwa bo jak silnik załapie bez klina to ci przestawi magneto. Jak zapłon będzie dobrze ustawiony to zaznacz to ustawienie najlepiej przecinakiem (troche brutalne ale daje cienką i trwała linie) i tak wstaw klin żeby uzyskać takie właśnie ustawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crossowiec Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Do magneta wspawano stozek z innego magneta Tak mi zrobili w tokarni i teraz jak to ustawic zeby iskra byla w odpowiednim momencie a nie chce spawac tego po 100 razy np stozek i miejsce na klin powiny byc ustawione np jakos w stosunku do magneta ? ale skoro wspawali stożek z innego magneta to chyba wspawali tak samo jak i stary??czyt. w tych samych miejscach są rowki na klin??chyba że tego nie zaznaczyli to musisz szukać nowego punktu zapłonu.pomysł DEAD-a jest dobry załóż magneto bez klina i zobacz czy i gdzie jest iskra.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zysio Opublikowano 21 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 jeden mechanik mi powiedzial ze jak tlok jest u gory to klin powinien byc na dole i powino chodzic !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tm85 Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 (edytowane) jeden mechanik mi powiedzial ze jak tlok jest u gory to klin powinien byc na dole i powino chodzic !! A jakie to ma znaczenie tutaj? :icon_razz: Położenie klina zmieniło by się po odcięciu i przyspawaniu CZOPU wału a nie koła zamachowego z magnesami. Klin jest tam gdzie był do tej pory, gdzie indziej są magnesy.Wzajemne położenie magnesów względem stożka powinno być zaznaczone przed jego odcięciem. Żeby teraz prawidłowo ustawić zapłon najlepiej użyć stroboskopu - zaznaczając wcześniej nowe cechy na kole i karterach. Oczywiście znając prawidłowe wyprzedzenie zapłonu przed GMP. EDIT Ciekawe czy koło wspawane jest teraz tak że wystarczy regulacji na "fasolkach". Edytowane 21 Listopada 2006 przez tm85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hz10 Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 tak jak poprzednik napisał bez lampy sie nie obejdzie a pozatym jaki kowal to robił że nie zachował odpowiedniego ustawienia względem magnesów :icon_rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zysio Opublikowano 21 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 heh tylko ze nie zachowal bo magneto bylo od modelu rgv a stozeg od mojej rg spokojnie panowie tylko teraz skad taka lampe ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi