wueska Opublikowano 21 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 mój bład z ta pojemnoscią:icon_eek: W kazdym razie to co pisałem jak jest ona sakolwana jest prawda;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek2812 Opublikowano 21 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 Ja wiem, że elektronikę miałem dawno, ale z tego co pamiętam żaden kondensator w obwodzie stałoprądowym funkcjonować nie ma prawa. Bo się staje wtedy przerwą w obwodzie.Natomiast kondensator o zbyt małej pojemności może swój żywot skończyć z dość widowiskowymi efektami specjalnymi uszkadzając przy okazji wszystko dookoła. Prąd płynący w instalacji zapłonowej w iskrowniku ma charakter impulsowy,ponadto jest nie tyle przemienny co zmienny(zmienia się jego kierunek i wartość) więc kondensator nie przerwie obwodu ze względu na wykazywaną reaktancje a poza tym jest on dołączony równolegle do cewki pierwotnej i przerywacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość brys Opublikowano 21 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 (edytowane) Prąd płynący w instalacji zapłonowej w iskrowniku ma charakter impulsowy,ponadto jest nie tyle przemienny co zmienny(zmienia się jego kierunek i wartość) więc kondensator nie przerwie obwodu ze względu na wykazywaną reaktancje a poza tym jest on dołączony równolegle do cewki pierwotnej i przerywacza.Tyle, że Aster nie o tym pisał :icon_mrgreen: Edytowane 21 Maja 2007 przez brys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi