Skocz do zawartości

Wymiana tarczy ham.

Marlew
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Maniek chce wymienić w zzr600 jedną tarczę z przodu (jest lekko zwichrowana i czuć pulsowanie jak się dociśnie mocniej hamulec). Ja uważam że albo zostawić albo wymieniać obie, moto ma jużkilka lat i po wymianie na 100 % obie tarcze będą miały różną grubość,mogę się tylko domyślać jak to wpłynie na hamowanie, poza tym kupując używaną nie będzie pweny czy nie dostanie gorszej od tej którą ma - na oko w porządku.

Co o tym myślicie - nie zmieniać w ogóle czy co?

z gory dzięki za opinie specjalistów :wink: [/img]

Sprawa wygląda tak - zgodnie z teorią powinno się wymieniać zawsze dwie tarcze. Ale ... W motocyklu (nie tak jak w samochodzie) obie tarcze działają na to samo koło - nie będzie wręcz niekorzystnych reakcji w tylo zciągania itp, jak by to mogło być w aucie. Mowa o jakiś tam naprężeniach w widelcu też jest niedorzeczna, bo przecież zdaża się to, ale tylko w sprzętach hamowanych z przodu jedną tarczą (wtedy działanie zacisku na tylko jedną lagę powoduje skrzywienie jej - jace VX800 i wspomninał o tym, że zdaża się to np. własnie we vx800). W naszym przypadku różni9ce te będą tak małe, że nie ma się o co martwić i wymieniać dwóch tarcz. Oczywiście to jest moje zdanie, które jest ukształtowane przez fakt, że jesteśmy biednymi Polakami, których nie stać na rozwiązania w 100% zalecane.

Wnioski - Można kupić jedną tarczę ! Zalecałbym jednak zamontowanie nowych klocków, lub, jeśli te co były są jeszcze grube - przetarcie ich drobnym papiere ściernym, na płaskiej powierzchni, tak by od nowa się układały do tarcz.

Pozdro, Paweł

Jesli bicie i pulsowanie jest minimalne to albo zastosowac sie do wskazówek Pawła albo...

Ja bym pokusił sie o delikatne przeszlifowanie i wyrównanie obydwu tarcz.Ale w zakresie nie wiekszym niz jakieś 0,15mm.Tylko że trzeba miec bardzo dobry warsztat z dobra szlifierką i kumatym personelem.Wazne żeby ustawic idealnie tarcze do obróbki i nie spier***ić ich jeszcze bardziej.Klocki oczywiście bym założył nowe.

U mnie jest jedna tarcza i ewidentnie widac że lagi sa lekko skoszone na strone gdzie jest zacisk.

Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3

A ja widziałem te tarcze i bym je zostawił tak jak są

Natomiast klocki to bym juz dawno wymienił bo już ich prawie niema:):wink::D:D:):D

I to chyba będzie najlepsze rozwiązanie, zamiast kupować niewiadomo jaką używaną.

pozdr

Ej pamowie! W serwicie Kawasaki (jakieś 4 tys. km temu) powiedzieli, że kloski są jeszcze OK!

A co da sama zmiana klocków??? :?: Obecnie i tak hamują jak głupie!

Zmieniłem klocki z tyłu i nie daj boże na mokrym dotknąć hamulca tylnego - tańczę lambadę aż miło! (na suchym też nie wiele brakuje)...

Mózg elektroniczny będzie za nas tak myślał, jak krzesło elektryczne za nas umiera... (S.J. Lec)