Skocz do zawartości

Panowie co lac do skrzyni w silniku rotax 123 !!

ZWYROLL69
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Towotem? nie przesadzajmy:) Musze przyznać Ci troche racji ale nie do końca. Fakt olej żadki dopływa bardzo szybko do różnych zakamarków ale niestety nie przeniesie dużego momentu jak olej gęsty. I to nie jest moja teoria. Ja tego nie wymyśliłem. Ja tylko powtarzam to o czym rozxmawiałem na lekcji z nauczycielem. Aha i bardzo dużo enduro 4t ma odzielną skrzynie biegów choćby z tego względu że bardzo często stosowane są tzw układy z suchą miską olejową. A skrzynia biegów nie może pracować na sucho, a taki układ by to powodował. Wiec sam widzisz że to co piszesz troszke mija się z prawdą.

Towotem? nie przesadzajmy:) Musze przyznać Ci troche racji ale nie do końca. Fakt olej żadki dopływa bardzo szybko do różnych zakamarków ale niestety nie przeniesie dużego momentu jak olej gęsty. I to nie jest moja teoria. Ja tego nie wymyśliłem. Ja tylko powtarzam to o czym rozxmawiałem na lekcji z nauczycielem. Aha i bardzo dużo enduro 4t ma odzielną skrzynie biegów choćby z tego względu że bardzo często stosowane są tzw układy z suchą miską olejową. A skrzynia biegów nie może pracować na sucho, a taki układ by to powodował. Wiec sam widzisz że to co piszesz troszke mija się z prawdą.

hm żadki olej prawisz hm to co powiesz na olej atf w skrzyni biegów :biggrin: jest stosowany nagminnie w skrzyniach automatycznych jak i manualnych i co ciekawe w niektórych konstrukcjach producent nie przewiduje wymiany oleju :lalag: więc należy lać to co przewidział producent lub o klase lepszy :bigrazz:

pozdrawiam

Ja narazie mialem stycznosc tylko z motocyklami ktore maja jedno "smarowidlo" do cylindra oraz skrzyni biegow: WR250f, Exc400, Dr350, Yzf400, Xlr250, Tw125. Daj jakis przyklad enduro 4t w ktorym lejemy oddzielny olej do skrzyni biegow i silnika - pytam tak z ciekawosci bo jak widac nie spotkalem sie jeszczeq w tym :biggrin:

Pozdrawiam

Ja rowniez sie nie spotkalem z tym :/ O ile mi wiadomo zaleta 4t jest wlasnie smarowanie jednym olejem i nie trzeba robic mieszanki :lalag: Dlatego tez silnikiem 4t mozna hamowac a 2t nie za bardzo :bigrazz: POZDRO

no to ma akurat tyle ze sobą wspólnego co piernik z wiatrakiem :biggrin:

Chcesz i masz: Yamaha TT-R600. Enduro? Enduro. Wyczynowe? Jak najbardziej. Fakt troszeczke ucywilizowane ale jednak. A wiecie czemu do łączonych silników i skrzyń podają olej 1040 czy jaki tam piszecie? Bo głównym zadaniem tego oleju jest smarowanie silnika a skrzynia jest tu tylko dodatkowym elementem który wymaga smarowania.

Ja z kolegą lejemy od YZ olej przekładniowy do skrzyń automatycznych, Mobil ATF 220 i jest bez problemowo, lepiej odprowadza ciepło (powiedział to mechanik który serwisował motory na 6dniówce) i jest tańszy od Motul Transoil Expert który jest zalecany do skrzyń 2T :))

• 1 miesiąc temu...

Mozecie mi powiedziec czy warto zainwestowac w drozszy olej do szkrzyni? jakie sa tego zalety? Sora ale nie chcialem zakladac nowego tematu :banghead:

Napewno warto zainwestowac w drozszy olej bo jest lebszy ale trzeba tez trzymac sie parametrow serwisowki czyli np. jak jest 15w40 to taki lac ale lebszej firmy