Skocz do zawartości

nierówna praca nierozgrzanego silnika - czy jest się czym martwić?

Embar
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

AVE

Jestem od niedawana użytkownikiem Suzuki VL800 volusia z 2003 roku - jeszcze bez wtrysku 2tys.przebiegu.

Nie grzebię przy mechanice , jest to mój pierwszy sprzęt więc nie wiem czy to normalne ,że przy nierozgrzanym silniku na niskich obrotach silnik pracuje nierówno i czasami wydaje mi się ,że się na którymś garku dławi-krztusi.

Problem (?) występuje od niedawna (miałem wrażenie, że nie było tego na początku - ale kupiłem go w lato), zanika lub zmniejsza się po przejechaniu kilkunastu kilometrów (po rozgrzaniu).

Czy są to normalne objawy nierozgrzania , czy też coś z : świecami , gaźnikiem (duzo słyszałem o rozsynchronizowaniu się gaźnika w volusii) czy filtrem powietrza ? Leję 95 z dobrych stacji.

Zastanawiam się czy mogę to zbagatelizawać i dać na przegląd już po sezonie,czy lepiej jak najprędzej do serwisu :notworthy:

2k przejechane to nie ma prawa się coś dziać. W instrukcji piszą, że silnik rozgrzewa się chybaod 30 s do minuty. Pic na wodę. Ja odpalam sprzęta zanim łachy pozakładam, chodzi chwilę na pełnym ssaniu, potem zmniejszam o połowę i ewentualnie kilkaset metrów jeszcze jade na ssaniu. Jak niedogrzeję to to samo się dzieje. Jak motek pochodzi 2-3 minuty na ssaniu to jest git. Niczym się nie przejmuj tylko dobrze rozgrzewaj, nie ruszaj zaraz po odpaleniu, chyba że jeździsz i gdzies tam przystanąłeś na godzinkę.

To nie jest żaden problem, przygotuj się na stuki w zawieszeniu.

Jak niedogrzeję to to samo się dzieje.

To ,że może nierówno pracować na nierozgrzanym akurat mnie tak nie martwi , ale to strzelanie-dławienie bardziej. Czy też to czasami masz?

.. przygotuj się na stuki w zawieszeniu.

:biggrin: :biggrin: :bigrazz:

Nie masz maże jakiegoś namiaru na gmole przednie ?

Poszukałem po sklepach internetowych , ale bez odzewu , czasami są w ofercie na WWW a,le gdy o nie pytam to już ich nie oferują :buttrock:

BTW jakie masz spalanie /100km ?

1. Jak maszyna chodzi na ssaniu, szczególnie otwartm na maksa, albo jak odpalam ją w zimie, to odkręcanie gazu moze nawet skończyć się zgaśnięciem silnika, strzela, cyka, pyka, co tam chcesz. jak sioę zagrzeje to nie. Jedyne co, to jak redukujesz i dojeżdżaż na zamkniętym gazie do świateł i zatrzymawszy się przygazujesz to potrafi strzelić, ale to tez normalka.

Kiedyś byłem w Żywcu i tam zatankowałem na Orlenie 98 bo chciałem polatać po górach to co, niech ma. Dławiła się nawet na obrotach, a po postoju odpalała po 2 3 razie. Wacha też moz ebyc podła jednym słowem czasami, ale to tylko raz mnie spotkało

2. Kupiłem w Motoroni. Trochę kosztują bo 6 stów chyba. Są też za nisko poprowadzone bo schodzą niżej niż podnóżki więc z pochylaniem kicha, ale ja nie szaleję więc...

Tu tez zajrzyj : http://www.motoakcesoria.riders.pl/suzuki/...sia/wol-hom.htm

3. 5,3-5,8 zależy czy sam czy z gratami i kobietą

Edytowane przez bjoernrider