Skocz do zawartości

Pomocy Jeździ do tyłu;):):)

Tomek_2007
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

qfa, ludzie to nie dzial 'przy piwie' ani 'humor', forumowicz ma problem i jesli nie chcecie pomagac to chociaz nie pier******

do rzeczy:

jak czesc poprzednikow wspomniala prawdopodobnie masz zle ustawiony zaplon, aby go wyregulowac, bedziesz potrzebowal cos, co pozwoli zmierzyc roznice odleglosci cylindra od jego górnego położenia - mozesz sprobowac to zrobic suwmiarka lub samodzielnie przygotowac taki przyrzad np. ze starej świecy i punktaka z naklejona podzialka w mm (dziala ;-) )

'algorytm' postepowania w ustawianiu zaplonu jest nastepujacy:

* wykrecona swiece podlaczasz tak, aby dotykala cylindra (aby zaobserwowac iskre)

* regulacji dokonujesz po poluzowaniu 2 srub trzymajacych 'takie plastikowe kremowe cos' ;-) - po poluzowani mozna 'to' przesuwac - napewno poznasz

* obracasz walem(np. poprzez srube alternatora) az do zaobserwowania iskry (pamietaj o wlaczonym zaplonie ;-) )

* wspomniany 'regulator punktu zaplonu' tak ustawiasz, aby iskra pojawiala sie 2,5-3mm przed gornym polozeniem tloka (GMP)

* skladasz wszystko jak bylo i nakrecasz kilometry puki sezon trwa :D

Wszystko cacy-drodzy Panowie,tylko nasz kolega nie wspomniał jaki typ zapłonu posiada:zwykły stykowy,czy może moduł bezstykowy.A raczej jest to dość istotne w momencie ustawiania w/w.

W pierwszym przypadku-tak jak już koledzy pisali-metoda z czujnikiem (mechanicznym,elektrycznym itp. ,itd.).

Jeśli jest układ bezstykowy-nie zobaczysz iskry przy zbyt wolnym obrocie wału korbowego.Ale też są na to metody.

Zatem najpierw się określ-co i jak.

Masz także do dyspozycji moje PW

pozdro-PADRE

To wina zapłonu. W 100%!!!! Ja w wsce miałem to samo. Kopoie, tak jakby coś szarpnęło jebnęło ale chodzi. No to ucieszony wsiadam na motor (przygazówka) wbijam jedynke, strzał ze sprzęgła i.... Ogromnie się zdziwiłem kiedy to usiadłem na baku:). Więc drogi kolego masz po prostu zbyt wcześnie zapłon.