Skocz do zawartości

Yamaha Midnight Star (Roadliner, Stratoliner)

johny
 Udostępnij

Midnight Star  

250 użytkowników zagłosowało

1. 1. Oceniam jako:

• ładna
      201
    • brzydka
      34
    • nie mam zdania
      16

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Witam towarzystwo. W środę i ja dołącze pełnoprawnie do waszego szanownego grona, ponieważ stanę się posiadaczem roadlinera 1900. Przeczytałem ten wątek od początku i znalazłem parę przydatnych informacji. Szkoda tylko że nas tu tak mało, ale pewnie będzie coraz więcej. Zastanawiam się jaka właściwie jest różnica między modelem stratoliner, midnight star, roadliner... gdy wyszukiwałem ten motocykl na allegro, wpisywałem aż cztery różne pojęcia a tak naprawdę wyskakiwały mi te same motocykle. Jaka jest właściwie różnica między nimi? Trochę irytujące wydaje mi się rozwiązanie chowania filtra powietrza i wlewu oleju pod bak. Jeśli dobrze zrozumiałem to za każdym razem trzeba będzie ściągać ten baniak żeby wymienić olej lub filtr przedmuchać. Jak się zabrać w ogóle za coś takiego? Trzeba najpierw przelać paliwo... odpinać węże... o co chodzi jakby? Nie jest to trochę uciążliwe? Mój nowy nabytek będzie moim czwartym motocyklem, ale wygląda na to że po raz pierwszy proste czynności serwisowe będą tak zagmatwane. Mnie już pewnie ten problem nie będzie dotyczył, ale wyobraźcie sobie ten motocykl u jakiegoś pasjonata za 20 lat gdy mu np. będzie brał olej. I co... ściąganie baku raz w tygodniu i dolewka oleju?:icon_eek:

Różnica między modelami sprowadza sie do wyposażenia fabrycznego.Roadliner to golas,a Stratoliner jest wyposażony fabrycznie w kufry i szybę.

2008Chorwacja 4530km 2009Chorwacja Czarnogóra 4480km 2010Czarnogóra Chorwacja 4550km 2010Czarnogóra Grecja 5100km

2012Macedonia Albania 4600km 2013Włochy Sycylia 6000km 2014Czarnogóra Albania 4490km 2015 Rumunia Bułgaria.4750km 2016Serbia Czarnogóra 4550km2017 Dagestan 8500km2018 Toskania 4500

Witaj lr1

Chyba coś źle przeczytałeś bo wlew oleju jest pod siedzeniem - łatwy dostęp .

Filtra powietrza zmienia się co 40000 km

...aha, to coś mi się pop :icon_razz:. Tak się zastanawiałem żeby zmienić żarówkę ze świateł drogowych na żarówkę led do jazdy dziennej. Czemu akurat tak? Nie wiem jaka jest zastosowana żarówka mijania w tym motocyklu, ale ogólnie rzecz biorąc z tego co wiem, żarówki nagrzewając się, wypalają stopniowo lustra w lampach. Lampa z biegiem czasu ze światła śnieżnobiałego, daje przyćmione żółte światło. Gdyby założyć żarówkę led zamiast halogena, pozbywamy się świateł długich (w moim przypadku to przez cały sezon chyba ze dwa czy trzy razy na cały sezon użyłem długich świateł) ale za to ile oszczędzamy na lampie i poborze mocy. Jedziemy sobie na długich światłach, tzn. na ledzie w dzień, wieczorem przełączamy na światła mijania. Jedyny problem to przeglądy i policja. Ale który policjant sprawdza czy działają nam światła długie podczas zatrzymania? Żaróweczki takie można kupić na allegro. Co o tym myślicie?

Oraz oparcie i podesty pasażera.Takie dodatki jak lightbary i gmol to dodatek.Wersja S ma chromowane lagi.

2008Chorwacja 4530km 2009Chorwacja Czarnogóra 4480km 2010Czarnogóra Chorwacja 4550km 2010Czarnogóra Grecja 5100km

2012Macedonia Albania 4600km 2013Włochy Sycylia 6000km 2014Czarnogóra Albania 4490km 2015 Rumunia Bułgaria.4750km 2016Serbia Czarnogóra 4550km2017 Dagestan 8500km2018 Toskania 4500

"S" to najlepsza wersja w chromie.

Jeżeli chodzi o różnice między modelami to koledzy wyjaśnili jaka jest różnica między roadlinerem a stratolinerem (wyposażenie). Jeżeli chodzi zaś o Midnight Stara a road czy stratolinera to Midnight Star robiony był na europę - a road i stratoliner na USA. Co za tym idzie Midnight Star jest lepiej przystosowany (światła, kierunkowskazy, licznik, norma euro w spalaniu) - ale coś za coś - ma chyba z 10 koni mniej. (nie wiem dokładnie ile).

Wersje USA są mocniejsze. (chyba tylko wersja na californię może być słabsza)

Jeżeli chodzi o żarówkę przednią to zastosowano w reflektorze takie dziwadło japońskie HB4 - ciężko będzie Ci ją zamienić. Bardziej na twoim miejscu martwił bym się żarówkami do kierunkowskazów (jeżeli masz wersję USA). Są nieosiągalne. W serwisie miesiąc czekania na zamówienie i ok. 100 zł za 1 sztukę :-)

Może w tym kierunku skieruj swoją inwencję przeróbczą - bo to jest problem.

Jeszcze jedno. Szkoda że nie ma forum takiego jak ma Drag Star - dla posiadaczy maszyn typu XV1900. Bo na tym forum jesteśmy przytuleni tylko w jednym temacie.

Edytowane przez Soft

Ale to sy to jakiś błąd .

Ale to sy to jakiś błąd .

Mam nadzieje że "sy" nie było błędem, że kupiłem ten motor ;) Co do migaczy to chyba nie będę ich używał żeby ich nie spalić. Może po staremu zacznę rękami machać:buttrock:. Faktycznie gdy miałem yamahę drag stara, to na tamtym forum wręcz szła produkcja postów na masową skalę. Myślę że dlatego że było nas po prostu dużo. Z biegiem czasu pewnie na ulicach przybędzie roadlinerów, stratolinerów... i reszty linerów, to i tutaj więcej osób zacznie zaglądać. Póki co to są młode motocykle, i chyba jeszcze ich za dużo nie śmiga w Polsce.

Jest ktoś może z moich stron, czyli Ruda Śl. i okolice?

Jeżeli chodzi o żarówkę przednią to zastosowano w reflektorze takie dziwadło japońskie HB4

Więc cuś takiego by nie podpasowało?:

http://allegro.pl/zarowka-diodowa-h4-do-jazdy-dziennej-skuter-i1873442035.html

lub takiego:

http://allegro.pl/zarowka-led-h8-h11-18smd-xenon-do-jazdy-dziennej-i1882067065.html

Edytowane przez lr1

To nie są HB4 - nie będą pasowały.

Żarówki diodowe nie nadają się do jazdy nocnej. Są zdecydowanie za słabe. To są żarówki do jazdy dziennej - do zastosowania w oprawach do jazdy dziennej lub oprawach halogenowych.

Jedyną zmianą jaką możesz zrobić to Xenony HID. Są dostępne specjalne dla Stratolinerów De LUX. Możne je kupić za ok. 150$. Nie mam pojęcia czy będą pasowały do zwykłego Stratolinera.

Raczej nie radzę zakładać HID-ów uniwersalnych gdyż były już przypadki spalenia jednostki centralnej motocykla - a to boli.....

Żarówki diodowe nie nadają się do jazdy nocnej. Są zdecydowanie za słabe.

Wiem że ledowe nie są do jazdy nocnej bo są za słabe. Dlatego napisałem że chciałem je podłączyć zamiast żarówki do świateł drogowych. Miałbym wtedy światła mijania, a jak przełączył bym na drogowe, zaświeciła by żarówka led a mijania by zgasły. Ale skoro nie będzie żarówa pasowała, to nie będę kombinował.

AAAAAAA to ja ciebie źle zrozumiałem.

HB4 są mijania, a drogowe są jakieś H1 lub coś w tym stylu - w każdym razie normalne.

Twój plan w takim wypadku ma sens i jest do zrealizowania. Niestety muszę Ciebie zmartwić iż na taką wielką "gałę" to Stratoliner nie ma imponujących świateł i często używa się drogowego.....

Sorki za wprowadzenie w błąd.

AAAAAAA to ja ciebie źle zrozumiałem.

HB4 są mijania, a drogowe są jakieś H1 lub coś w tym stylu - w każdym razie normalne.

to Stratoliner nie ma imponujących świateł i często używa się drogowego.....

Może się i używa często drogowych... tylko że ja 99% w sezonie jeżdżę w dzień:crossy:. A poza tym jestem przyzwyczajony do słabego oświetlenia. W poprzednim moto musiałem wymienić lampę. Nie miałem pieniędzy więc kupiłem chińską podrubę (czytaj. tandetę). To była dopiero świeczka. Dawała tyle światła, że jadąc w nocy w lesie, patrzyłem tylko gdzie jest rów, żeby do niego nie wjechać:icon_biggrin:

Edytowane przez lr1