mehanic Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2006 simson mojego kolegi, który ma silnik trzybiegowy przerobiony na 70ccm i isnstalacje przerobiona na 12v notorycznie pali żarówki, potrafi spalić nawet żarówke 24v z autobusu, do tego jeszcze cały czas przestawia mu sie zapłon, co może byc przyczyna tych niedomagań??Pozdrawiam Mehanic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajdowiec Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2006 ja uważam że za sprawą stoi i winny jest regurator lub nie jest założony akumulator i wtedy idzie duzy prąd i przez to żarówki pali,załóż akumulator i zobać wtedy,przecież nie powinien palić ich bo ten prąd musi przejść jeszcze przez akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubu Goryl Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Mi przestawiał sie zapłon w simie jak czop wału od strony zaplonu przekrecął sie na frezie w wale.... Ja miałem instalacje 6V a z tyłu zarówke 12V potrafilo spalic , ale ja miałem regler do wymiany...... Cytuj www.jem-zdrowo.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teslasim Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2006 (edytowane) Mnie to wygląda na krzywe ustawienie statora z cewkami, tak że magnesy ocierają o cewkę oświatleniową i tłumaczy to jej nadmierną wydajność. Ocierające magneto przekręca po jakimś czasie stator w prawo opóźniając zapłon.Trzebaby to sprawdzić, także to czy magneto nie jest krzywe, możliwe że będzie też potrzebna wymiana łożysk wału korbowego. Jeśli kolega ma S-50, S-51 B1-3, N czy tam SR50 N. B3 bo tam była trójka skrzynia (w niektórych S-53 też ale to pominę) to żarówki są zasilane wprost z cewek i niema regulatora czy akumulatora w ich obwodzie. Jeśli ma nowszy model 9S-53) to winne bedzie EWR czyli regulator napięcia (z wbudowanym prostowniem układu ładowania). Edytowane 23 Sierpnia 2006 przez teslasim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi