Jabud Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Witam Mam Simsona S51 z 6v instalacją i ze zwykłym zapłonem. Podczas jazdy światła, a szczególnie kierunkowskazy są ledwo widoczne. I dlatego chciałbym przerobić tą instalację na 12v tylko nie wiem jak to zrobić. Wiem tylko, że trzeba wymienić żarówki i akumulator. Ale chyba to nie wszystko? Co trzeba jeszcze wymienić i przerobić, żeby cieszyć się z dobrych świateł i kierunków? Czy ktoś z was to robił w swoim Simsonie i czy w ogóle da się to przerobić i jakie są efekty? Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cypek41 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2006 To nie to samo co 6V. Na 12V kierunki swiatła itp sa wypasne. Zeby przerobic simsona calkowicie na 12V (takze z zaplonem) to musisz wymienic wszyskie cewki na iskrowniku na 12V cewke butelkowa na 6V przerywacz kierunków na 12V żarówk i akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy2108 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Musisz jeszcze zmienić cewki na iskrowniku, cewke pod bakiem, żarówki, akumulator i chyba to wszystko ale nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BArt_X Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Z tego co wiem to migacze są dobre jak masz dobry akum. A co do świecenia świateł to lepiej kup nowe cewki od świateł w agmocie - ja mam stamtąd cały iskrownik i świecą dobrze. Cena jednej cewki to chyba 15 zł. Poza tym w książce pisze tez że napięcie na żarówkach zalezy od stanu połączeń wtykowych więc jakbys trochę instalację pooglądał też by źle nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malys Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Jest też taki sposób, że nawijasz drutu więcej i o większej średnicy na cewki zamiast starego i będzie napewno mocniej świecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pimpek Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Jest też taki sposób, że nawijasz drutu więcej i o większej średnicy na cewki zamiast starego i będzie napewno mocniej świecić. To co tu mówisz to zaduzo kombinacji lepiej kupić gotowca, a skad bys wiedzial jaki drut dobrac i ile uzwojeń dać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nemesis Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Ja miałem przerobianą z 6v na 12v :D , musisz wymienić cewki przy magnecie,powymieniać bezpieczniki na mocniejsze(ja w swoim simku miałem takie od etki), jeszcze chyba znienić diody prostujące napięcie do ładowania aku, czy coś takiego. Mój stary to elektryk :clap: :cool: on mi pomagał przerabiać instalacje z duże tyskie :crossy: Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi