Skocz do zawartości

Kamizelka Odblaskowa

migdal
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Lukass napisał:

Ja niedługo bedę jeździł w pewnym klubie FG, barwy będę miał na plecach i nie przejmuje sie tym że pod kamizelką odblaskową. W końcu wieczorami i w nocy nikt nie patrzy czy ktoś ma barwy. Chodzi o bezpieczeństwo w końcu.

FG podchodzą inaczej do barw niż MC, ale to temat obok. Ale zastanawiam się pół żartem pół serio, czy duża ilość odblasków będzie zgodna z przepisami. Skoro gliny czepiają się dodatkowych oświetleń, bo rozpraszają kierowców (biedni goldwingerzy), to może i moje odblaski będą zbyt oczoje... i rozpraszające.

Prałat napisał:

FG podchodzą inaczej do barw niż MC, ale to temat obok. Ale zastanawiam się pół żartem pół serio, czy duża ilość odblasków będzie zgodna z przepisami. Skoro gliny czepiają się dodatkowych oświetleń, bo rozpraszają kierowców (biedni goldwingerzy), to może i moje odblaski będą zbyt oczoje... i rozpraszające.

Problem z oswietleniem polega na okreslonym przepisami maksymalnym natezeniu oswietlenia przed pojazdem. Wiąze sie to z homologacja jesli dane reflektory spelniaja normy ustawowe. Przepis tem jest sluszny bo naprawde nie sztuka do....ać na maxa halogenow w czasie typowego wiejskiego tjuningu. Jesli chodzi o kamizelki to nie ma podstaw by sie do nich przyczepic poniewaz wlasnie to rozproszenie moze spowodowac ze jakis kierowca sie obudzi z letargu z akierownica i nie wjedzie nam w zad.

Teraz moje pytanie:

Moze by zrobic jaka kolejna edycje forumowych kamizelek? Aggiha i Stary Sierżant do tablicy prosze.

koniaczek napisał:

Moze by zrobic jaka kolejna edycje forumowych kamizelek? Aggiha i Stary Sierżant do tablicy prosze.

Jestem ZA :bigrazz: .

Niech inni zobaczą ile nas jest. No i bezpieczniej, mimo że wg niektórych obciachowo.

pzdr

Znawcy mówią, że znacznie zabawniej jest najpierw się kochać, a potem zadawać pytania.

• 1 rok później...

Witam, nie mam kamizelki ale mam szelki odblaskowe, moja żona też (białe odblaski) i uważam, że w nocy poprawiają bezpieczeństwo a kosztują na Allegro 15 zł. nie pompują się i nie przeszkadzają.

Merlin

Głównie z wiosny i jesieni jeżdżę w czymś takim i uważam ten pas za najbardziej optymalny bo nie zakrywa barw ,nie pompuje się i nie jest to obciachowa kamizelka jak co niektórzy ją nazwali.

http://picasaweb.google.pl/OKONEK03/VV/pho...086278360252706

pozdr

ZŁO ZWYCIĘŻA ,BO DOBRZY LUDZIE NIC NIE ROBIĄ

Niedawno kupiłem kamizelkę a właściwie żółte trójkąty przyszyte do zgrabnych szelek, w opisie było to dla biegających po poboczach czy coś koło tego. Widać to z daleka a jest na tyle małe że w dzień mogę wcisnąć pod siodło WSa lub upchnąć w kieszeni :biggrin: . Generalnie wiem że pomimo wstawek w tekstach jestem słabo widoczny. W ostatnim świecie motocykli jest artykuł o kamizelkach. W nocy nie ma problemu by założyć kamizelkę, w dzień raczej głupio człowiek wygląda. Swoją drogą jak nie mam kasku w ręce to ludzie robią za mnie ochroniarza :buttrock: . Tak to już jest z wyglądem i strojem motocyklisty.

Nie musi to być kamizelka, jak już napisali przedmówcy, są dostępne pasy i naraminniki, które tak nie przeszkadzają w czasie jazdy, fakt jest taki, że w nocy jak jest się ubranym na czarno jesteśmy słabo widoczni i ja raczej jestem za ubieraniem się w coś odblaskowego nie musi być to kamizelka.

Pozdrawiam