Iluminat Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Witam ! Jutro mam nadzieję zdaję egzamin na kategorię A1. Jak mówił mi instruktor w szkole jazdy, w WORDZIE zakupili 4T Yamahy, jak się domyślam najprawdopodobniej YBR125. Na 4T jeszcze nie jeździłem więc proszę o kilka porad: 1. Jak z wolnymi obrotami ? Da się jechać na 1 biegu bez gazu, czy wrzucić 2 bieg ?2. Kurs robiłem na RD125, wydawała się bardzo niska. YBR chyba jest wyższa i czy ma to duży wpływ na jazde po ósemce ?3. Instruktor wspominał, że egzaminator zapyta mnie np. o naciąg łańcucha. Jak to wygląda w YBR ? Gdzie są te regulatory itp. Dodatkowo proszę o kilka porad typu: co robić, czego nie robić podczas egzaminu (chodzi mi głównie o plac i miasto). Dzięki i szerokiej drogi ! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artusz Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Wprawdzie o 250 ale może się co nieco rozjaśni ;) http://forum.motocyklistow.pl/index.php?showtopic=52122&hl= powodzenia na egzaminie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filon89 Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 stary looz ja miałem taki jak uczyłem się na prawko A1 więc tak spójż na przebieg jeśli jest ok czyli silnik dotarty nie masz czego sie bać przyjazna maszyna ale jeśli przebieg jest rzędu 10 lub 50 km to masz problem bo ona gaśnie na niskich obrotach obojętnie na jakim biegu zawsze od 1500 obr/min gaśnie (nioe dotarta) na 8 radze po pokonaniu zakrętu troszke przygazowac tzn na tej prostej przyśpieszyć a zakręt pokonać pochylając się powodzenia !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iluminat Opublikowano 29 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2006 Dzięki właśnie o to mi chodziło, bałem się, że mi zgaśnie przy 8 i obleje najprostrzą rzecz. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaRo Opublikowano 29 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2006 No to powodzenia brachu. Napewno będzie dobrze i zdasz bez problemu. Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iluminat Opublikowano 29 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2006 Hmmm... Nie była to YBR, coś starszego... Do teorii podszedłem z nerwami, ale zdałem...Poszedłem na plac... Okazało się, że maszyna ma słaby akumulator i silnik musi być w ruchu. Moto prowadziło się średnio, niesprawny był przedni hamulec. Na 8 miałem problemy, bo nogi blokowały mi pełny skręt kiery (ech te 190 cm), a silnik przerywał. Plac zdałem z "łaski" egzaminatora. Pojechałem na miasto. Kask miał zepsute zapięcie (mimo zapięcia sprzączki, pasek nie trzymał się z jednej strony). Zostałem oblany na mieście za:-przejechanie przez skrzyżowanie z pasa środkowego, zamiast prawego.-zbyt późne włączenie kierunkowskazu przed zmianą pasa-1 nie wyłączenie lewego kierunku po zmianie pasa (50 metrów dalej zawracałem, skręcając w lewo, nie widziałem potrzeby wyłączenia kierunku). Zaraz potem oblany został kolejny zdający, właśnie za nie zapięty pasek u kasku (notabene był zapięty, ale mocowanie paska się zerwało i zapięta sprzączka zwisała). No to tyle, poprawkowy egzamin odbędzie się niewiem kiedy. Mam nadzieję że uda mi się zdawać na swoim moto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filon89 Opublikowano 29 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2006 stary nie martw sie u mnie było tak :teoria 0 bledu looz ide na plac i tu sie zaczeło klijent nie umiał odpalić moto tzn egzaminator nie umiał no to ja jego pouczyłem i tym troszke go wkrewiłem że młodzik starego uczy no ale cóż plac bezbłednie wszystko git tylko chopperka mi dali na egzaminie troszke trudno nim sie 8 kręciło ale jakoś mi wyszło ale uwalił mnie za to że na skżyżowaniu za blisko innego pojazdu podjechałem po 1 nie ma przepisu regulujacego takie cuśpo 2 moge zrobić 2 błedy a nie 1po 3 uzasadnil że gdyby to było na górce niedoświadczony kierowca przedemną ruszając wbił by mi sie w przednie koło no ok rozumiem to ale gdyby to była górka staną bym dalej ale cóż nie pogadasz oblałeś i już ale za 2 razem inny egzaminator (ponoć najgorszy w całym ośrodku) a ja zdałem u niego bezbłędnie powodzenia na 2 razie życze szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gremlas Opublikowano 29 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2006 tak piszecie ze az sie zastanawiam czy mam zdawac. Zycze powodzenia nastepnym razem Mam nadzieje ze w twoim wypadku powiedzenie "do 3razy sztuka" nie sprawdzi sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaRo Opublikowano 30 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2006 (edytowane) Kurcze, szkoda że Ci się nie udało - ale na wrednego egzaminatora nie ma rady Za drugim razem napewno zdasz. Głowa do góry, będzie dobrze :biggrin: Edytowane 30 Lipca 2006 przez WaRo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iluminat Opublikowano 30 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2006 Mam nadzieję, że będe zdawał z tym samym egzaminatorem. Przynajmniej będę wiedział na co zwrócić uwagę, a nie będę sie musiał zastanawiać na to patrzy inny egzaminator :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gusto Opublikowano 30 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2006 Fajnie by bylo, gdybyscie jeszcze napisali gdzie zdawaliscie :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwakami Opublikowano 31 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2006 O YBR jest nawet kawał - Czym się różni YBR125 od brzydkiej dziewczyny?? Niczym -> jeżdzi się fajnie dopóki koledzy nie zobaczą... ;-) ale tak na serio to Yamaha YBR to zupełnie bezproblemowe moto, banalna obsługa biegów i dość zwrotny, ale czego wymagać... to tylko 125cc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iluminat Opublikowano 31 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2006 Fajnie by bylo, gdybyscie jeszcze napisali gdzie zdawaliscie Ja w Tarnowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iluminat Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Dzisiaj podszedłem do 2 egzaminu.Od początku dobrze mi się siedziało na maszynce...Plac bezbłędnie, miasto bezbłędnie :( Do 2 tygodni odbiór papieru xDDD Udało się ! Zdałem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2006 GRATULACJIE :( ;) ;) Teraz tylko SZAEROKOŚCI na drodze. POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi