Skocz do zawartości

Trwałość cylindra/tłoka, trwałość wała

Ivan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kłaniam,

Słyszałem że w ET-kach (250, 251) Pierwszy szlif cylindra należy przeprowadzić w okolicach 30 tys kilometrów. Kiedy zaś wypadałoby zmienić lub zregenerować wał.

Gruss!

I.

PS

A tak a'propos regeneracji wału. Na czym to polega? Tylko proszę tak jakoś po ludzku wytłumaczyć bo ja jestem techniczne zero :?

Szlif cylindra robisz, gdy spadnie ciśnienie sprężania, czyli moto traci moc i trudniej zapala. Nie zawsze to jest po 30 tkm. Regeneracja wału polega na rozebraniu go czyli wyciśnięciu przeciwciężarów na prasie. Łożysko w stopie korbowodu wymieniasz na nowe i razem z nim sworzeń, na którym to łożysko się opiera. Do tego wymiana głównych łożysk wału i centrowanie całości. Jak widzisz, nie zrobisz tego samodzielnie. Są warsztaty, które się w tym specjalizują, np w Świecie Motocykli jest w każdym n-rze ogłoszenie firmy z Poznania, która nawet wysyłkowo to załatwia - stary wał na wymianę.

Pozdro!

Aha! Wał wymieniasz lub regenerujesz, gdy zaczynasz go słyszeć. Najczęściej to jest grzechot o częstotliowości proporcjonalnej do obrotów, z reguły nasila się po nagrzaniu silnika. Najczęściej najpierw pada właśnie łożysko korbowodowe i żeby je wymienić, trzeba rozebrać wał. Łożyska skrajne wymienia się stosunkowo łatwo. Luz w łożysku korbowodu możesz sprawdzić wkładając w otwór świecy jakiś pręt i dociskając go do tłoka ustawionego mniej więcej w połowie skoku drugą ręką pokręcasz lekko wałem to w jedną, to w drugą stronę. Jeśli jest luz to go natychmiast wyczujesz. Pozdro!

Jeśli sam rozpołowisz silnik to łożyska też wymienisz. Wał wyciska się z połówek skrzyni korbowej a łożyska zostają w swoich gniazdach. Wybić je stamtąd jest raczej łatwo, nagrzewając kartery do ok. 80-100 st.C. Jeśli natomiast nie rozbierałeś jeszcze silnika samodzielnie (tak jak ja) to raczej nie próbuj. Zapytaj ile Cię to będzie kosztowało i pomyśl co możesz spieprzyć robiąc to samemu bez odpowiednich ściągaczy. Lepiej uczyć się np. na drugim, starym silniku nie mając wiele do stracenia.

Pozdrawiam!