D.I.E.G.O. Opublikowano 16 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2006 Witam, mam pytanie. Czy jako osoba niepełnoletnia mająca karte motorowerową przy popełnieniu wykroczenią bądź przestępstwa Policja może mi prócz mandatu wlepić punkty karne? Jeśli tak, to czy limit jest taki sam jak dla innych kierowców czy inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmax Opublikowano 17 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2006 Dostaniesz i mandat i punkty karne a limit tez jest taki sam jak dla innych kierowców sam sie przekonałem ehh> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markos Opublikowano 17 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2006 Pierwszy sysze o pkt. na motorower. jak karte robiłem nikto o tym nie mówił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukass102 Opublikowano 17 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2006 A jakby tak na motorowerze osoba nieletnia przekroczyła limit punktów to co? Zabiorą prawko którego nigdy nie było i trzeba będzie "jeszcze raz" zdawać? :icon_razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosz-RR Opublikowano 18 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2006 A jakby tak na motorowerze osoba nieletnia przekroczyła limit punktów to co? Zabiorą prawko którego nigdy nie było i trzeba będzie "jeszcze raz" zdawać? :icon_razz: To chyba bezie powtarzany egzamin w lokalnej podstawówce :icon_razz: Ale swoja droga tez nigdy nie slyszalem o punktach za motorower, moze jakis nieoczytany jestem albo co :) Pozdr Cytuj SUPPORT 18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadera56 Opublikowano 18 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2006 Witam, mam pytanie. Czy jako osoba niepełnoletnia mająca karte motorowerową przy popełnieniu wykroczenią bądź przestępstwa Policja może mi prócz mandatu wlepić punkty karne? Jeśli tak, to czy limit jest taki sam jak dla innych kierowców czy inny? § 2. 1. Do ewidencji kierowców naruszających przepisy ruchu drogowego, zwanej dalej "ewidencją", wpisuje się kierowcę, który kierując pojazdem dopuścił się naruszenia przepisów ruchu drogowego, zwanego dalej "naruszeniem". 2. Wpisowi do ewidencji nie podlega kierowca niebędący obywatelem polskim i nieposiadający karty pobytu w związku z otrzymaniem zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony lub na osiedlenie się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, chyba że dopuścił się naruszenia, za które może być orzeczony środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów. 3. Do ewidencji wpisuje się naruszenia, zgodnie z wykazem stanowiącym załącznik nr 1 do rozporządzenia. 4. Jeżeli jeden czyn popełniony przez kierowcę narusza więcej niż jeden przepis ruchu drogowego, w ewidencji uwidacznia się wszystkie naruszenia, przypisując każdemu odpowiednią liczbę punktów, z zastrzeżeniem ust. 5. 5. Jeżeli jeden czyn naruszył dwa lub więcej znaków określonych kodem od C05 do C11 wymienionym w załączniku nr 1, w ewidencji wpisuje się to naruszenie, którego kod ma mniejszy znacznik liczbowy. 6. W razie dopuszczenia się przestępstwa drogowego, określonego kodem A01 w załączniku nr 1, naruszeniu, które stanowiło znamię przestępstwa, punktów nie przypisuje się. 7. Punkty za spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego, określone kodem A07 w załączniku nr 1, przypisuje się wówczas, gdy przyczyną zagrożenia było naruszenie nieuwzględnione w tabeli albo gdy przypisana mu liczba punktów jest mniejsza niż 6. 8. Ewidencji, o której mowa w ust. 1, podlega także osoba, która dopuściła się naruszeń ruchu drogowego w okresie obowiązywania wobec niej środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów na okres do 12 miesięcy. § 3. 1. Ewidencję prowadzi komendant wojewódzki Policji właściwy ze względu na miejsce zamieszkania ewidencjonowanych. 2. W odniesieniu do kierowców będących obywatelami polskimi, niemających miejsca stałego zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, oraz kierowców, o których mowa w § 2 ust. 2, ewidencję prowadzi Komendant Główny Policji. § 4. 1. Wpisu ostatecznego do ewidencji dokonuje się, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, jeżeli naruszenia zostaną stwierdzone prawomocnymi wyrokami sądów, postanowieniami sądu o warunkowym umorzeniu postępowania albo nakazami lub mandatami karnymi. 2. Dopuszcza się dokonanie wpisu tymczasowego do ewidencji przed wydaniem rozstrzygnięcia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli po ujawnieniu naruszenia wszczęto postępowanie przygotowawcze lub skierowano wniosek o ukaranie do sądu albo skierowano sprawę do organu właściwego do uchylenia immunitetu parlamentarnego, sędziowskiego lub prokuratorskiego. Wpis tymczasowy zawiera informację o liczbie punktów, które zostaną przypisane w przypadku potwierdzenia naruszenia prawomocnym orzeczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Opublikowano 18 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2006 Bardzo ciekawa sprawa. Nigdy sie nadtym nie zastanawiałem. POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadera56 Opublikowano 19 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2006 Bardzo ciekawa sprawa. Nigdy sie nadtym nie zastanawiałem. POZDRO A nad czy tu się zastanawiać????? jasne i proste, tylko trzeba czytać. :icon_razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Opublikowano 19 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2006 A nad czy tu się zastanawiać????? jasne i proste, tylko trzeba czytać. :banghead:Nad punktami jeżdząc na skuterze. POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi