Skocz do zawartości

2 pytania do posiadaczy GS500

Rekomendowane odpowiedzi

Czolem!

Cieszy mnie to niezmiernie :P.

Jam Ci tę stronę popełnił. GSina spisuje sie bardzo dobrze jako turystyk :). Trzasnalem na nim z duzym bagazem jednej nocy 713km na raz i przezylem bez potrzeby amputacji posladkow. Moto dawalo sobie nadspodziewanie dobrze rade w terenie - czasem ciezkim i dla Transalpa, na autostradach z bagazem mozna bylo pomykac 140km/h bez meczenia silnika... Naprawde da sie GSem posmigac turystycznie. Oczywiscie nie przecze, ze sa do tego wygodniejsze i bardziej przystosowane maszyny, ale jak chce sie jezdzic, a stac czleka tylko na niskobudzetowy motorek - GS jest naprawde niezly.

Pozdrowki

Jeszcze raz, Full respect stary :icon_razz:

Po za tym że ma jakieś nieoryginalne beznadziejen lusterka, nie ma ciężarków na końcach kierownicy i ma wygiętą dżwignię sprzęgła to wizualnie nic więcej nie widać na tych zdjęciach. Przebieg jak zawsze mały i trzeba i tak wszystko dokładnie sprawdzić i oblukać.

No i łańcuch już się kończy albo już się skończył :icon_razz:

Edytowane przez fredi

Trochę mam daleko, bo moto stoi w Tarnowskich Górach, a ja jestem z Wrocławia. Czyli ewentualnie jechałbym tam na 1 strzał, tzn. obejrzeć, przejechać się, kupić.

Zatem muszę wszystko co się da wyciągnąć ze zdjęć. A co myślicie o tym, że w opisie moto pisze bagażnik, a na zdjęciach go nie widać, chyba, że ja się nie znam.

Wyślij do klienta wielkiego maila z zapytaniami co cię interesuje w nim, co chcesz wiedziec na jego temat, nawet o jakieś proste sprawy wal pytania. Mniej więcej dowiesz się wszystkiego. Jeśli ci podpasuje no to mozesz sie konkretnie zastanawiac czy pojechac i go obejrzec ewentualnie kupić. Może wyczujesz czy gości coś ściemnia czy nie.

Czolem!

Na wykrycie sciemy lepsza jest rozmowa od maila. Przez tel koles nie bedzie mial czasu wymyslic okraglych, trzymajacych sie kupy klamstewek :icon_razz:. Piszac maila moze niezla Inwokacje do GSa odstawic...

A najlepiej znalezc na 4um kogos z Tarnowskich Gor, kto zechce na moto rzucic okiem :biggrin:.

Pozdro

Edytowane przez zbyhu

Na wykrycie sciemy lepsza jest rozmowa od maila. Przez tel koles nie bedzie mial czasu wymyslic okraglych, trzymajacych sie kupy klamstewek :icon_razz:. Piszac maila moze niezla Inwokacje do GSa odstawic...

A najlepiej znalezc na 4um kogos z Tarnowskich Gor, kto zechce na moto rzucic okiem :D.

:biggrin: :icon_razz: Też racja. Przypomniało mi się. Jak znalazłem GPZ w Pile a nie mialem jak jechać to znalazłem na forum Trajka66. On i jeszcze jego 2 kumpli z Piły pojechali do goscia, pogadali z nim, wzieli aparat i porobili foty. I nie taki zwykłe foty. Wszystkie rysy, wszystkie wgniecienia miałem na zdjęciach więc taka pomoc tez jest dobra.

Ja od nich kupiłem GSa, chłopaki trochę zalewają, ale to był mój pierwszy moto jaki w życiu kupowałem.

W moim łańcuch wisiał jak skurczybyk, mowili, że tak ma być :/

Tak samo, podawali, że moto jest rocznik '94, a to był '93, tylko, że pierwsza rejestracja w '94.

Ja od nich kupiłem GSa, chłopaki trochę zalewają, ale to był mój pierwszy moto jaki w życiu kupowałem.

W moim łańcuch wisiał jak skurczybyk, mowili, że tak ma być :/

Tak samo, podawali, że moto jest rocznik '94, a to był '93, tylko, że pierwsza rejestracja w '94.

Czyli polecasz czy nie ? ? ?

Czolem!

Kolesie z Tarnowskich??

Moj kumpel tam o malo GSa nie kupil...

Jesli to ci sami, to troche koledzy kombinuja. Kolega mial kupic GSa wystawionego na oto moto przez nich. Pojechalismy obejrzec moto i okazalo sie, ze na fotkach byla inna maszyna - tylko w tym samym kolorze. Szczegoly sie jednak nie zgadzaly. Generalnie GSy u nich nie sa zle (widzialem dwa), ale wydaje mi sie, ze oni je podpicowuja. Na tym, ktorego ogladalem jeszcze znalezlismy tasme klejaca maskujaca na glowicy, ktora musieli przeoczyc podczas malowania cylindrow silnika. Zebra cylindrow zamiast blyszczec byly koloru matowego - jak caly wydech. Pewno koledzy odmalowuja niektore elementy, zeby sie moto bardziej swiecilo.

Generalnie - handlarze. Kupuja tanio, tanim kosztem przyprowadzaja moto do dobrego wygladu i sprzedaja z jak najwyzszym zyskiem. Do nich jednak bym pojechal z kims, kto na moto sie zna i dobrze przyjrzy sie wszystkim elementom. Zasada u nich taka, ze o klienta sie nie bija za bardzo. Opuscic cene zazwyczaj sie da, ale tylko do jakiegos przewidzianego przez nich poziomu. Nie wezmiesz, nie przejmuja sie, bo zawsze sie ktos chetny na moto znajdzie. Moj kolega wlasnie u nich Suzy nie kupil.

Pozdro

Dzięki za informacje. Niestety nie mam nikogo takiego, co by się na tyle znał na motorach by się z tymi gośćmi zmierzyć. Ja mam za małe doświadczenie, a wręcz jego brak. Czyli niestety moto przechodzi na straty...

Czolem!

Sprawdzilem, to ci sami goscie. Rozmawialem z nimi na gg i po numerze sprawdzilem w archiwum.

Ja bym mota nie spisywal na straty. Jedz obejrzec. Moto, ktorego kolega nie kupil, nie bylo takie zle. Mnie zaskoczylo to, ze cylindry byly pomalowane matem - na glowicy (ktora jest aluminiowa, "srebrna") tasma przykleili papier, zeby jej nie zamalowac i wlasnie taki kawalek tasmy im sie ostal, a ja go znalazlem :icon_razz:. Z tego co widzialem, oba GSy, ktore nam pokazali, mialy odmalowany wydech. Wada to raczej nie jest, ale swiadczy o tym, ze goscie motorki odpicowuja - nie wiadomo tylko w jakim zakresie. I to trzeba sprawdzic w miare dobrze.

Aha, w tamtym moto nie zgadzal mi sie tez schemat malowan - moto bylo z 93 a malowanie bylo z 94. Miska olejowa sie pocila a tarcza hamulcowa nosila slady traktowania jej papierem sciernym.

Ale poza tym moto bylo zdrowe. Silnik chodzil ladnie i rowno. W sumie stan do ceny nie byl zly...

Co chce podkreslic. Trzeba podejsc do sprawy z rezerwa i sprawdzic maszyne doglebnie. Sprobowac znalezc co goscie mogli zatuszowac. No i moze sie tez okazac, ze maszyna na fotkach to nie jest ta, ktora zobaczysz. Oni handluja tylko GSami, maja juz baze fotek wszystkich rocznikow i jak maja moto tak samo ubarwione jak ktores juz sprzedane - nie cackaja sie w robienie nowych zdjec, tylko daja stare. Nie zawsze, ale mnie to spotkalo :biggrin:.

Pozdrawiam

PS

Generalnie uwazam, ze warto. Mota z Niemczech sa naprawde zazwyczaj zadbane i w dobrej kondycji.

PS2

Jesli bys byl zainteresowany - ja nie mam az tak znowuz daleko do Tarnowskich. Niestety jestem aktualnie splukany wiec nie moge Ci zaoferowac obejrzenia moto za nic. Ale jak rzucisz 20zl za fuel na dojazd i powrot (mam ok 100km tam i nazad) to mozemy sie umowic na jakis dzien i tam razem podjechac.

Edytowane przez zbyhu

Dzięki zbyhu, ale jeżdżenie prawie 200 km. By zobaczyć to trochę nieciekawe, ja nie mam jeszcze doświadczenia, więc mogę tylko popatrzyć na malowanie motoru [by się zgadzało co do rocznika], może sprawdzić wycieki, lecz jak wytarli to też nic nie zrobię. Gdybym miał jakiegoś motokompana to może, ale niestety nie mam. Niestety w moim województwie, tj. Dolnośląskim raczej ciekno o GS'y... A jak już są to nieciekawe. Raz jeden był to się spóźniłem chyba z godzinę z telefonem... Cóż trudno.