Skocz do zawartości

Czy Honda CBR 600 to dobry pomysl na pierwszy motor

Gość loser
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A kto Ci się da przejechać dzieciaku.

Piszemy teraz o GS 500, mógłbyś czytać wszystkie posty, a nie wyskakiwać jak Filip z konopi.

Twierdzisz ze na 500 też nie dam rady? A może będziesz mnie namawiał żebym założył cylinder 70cc do skutera i jeździł kolejne 3 sezony bo na 125 nie dam rady nawet?

niedźwiadek204 zdefiniuj, co to znaczy dać radę? Ruszyć, przebijać biegi do góry, rozpędzać się na prostej i pokonywać zakręty na kwadratowo itp.? Pewnie, że dasz radę, może nawet na Hayabongo. Czy dasz radę bezpiecznie używać motocykla na dłuższą metę? Nie mam pojęcia, a sądząc po wieku i chęci zakupu CBR-ki na pierwsze moto, szczerze wątpię.

niedźwiadek204 zdefiniuj, co to znaczy dać radę? Ruszyć, przebijać biegi do góry, rozpędzać się na prostej i pokonywać zakręty na kwadratowo itp.? Pewnie, że dasz radę, może nawet na Hayabongo. Czy dasz radę bezpiecznie używać motocykla na dłuższą metę? Nie mam pojęcia, a sądząc po wieku i chęci zakupu CBR-ki na pierwsze moto, szczerze wątpię.

W moim rozumieniu dać rade to znaczy ogarnąć motocykl, tak się po prostu wyraziłem może troszkę niefortunnie :icon_biggrin:

a wiesz co to miedzygaz i przeciwskret i jak tego uzywac?

To tak kursu na prawa jazdy jeszcze nie miałem ani prawka nie posiadam dopiero będę robił więc braki w wiedzy mam a na pewno w zastosowaniu tego przeciwskręt to chyba to jak np usiłujemy przekręcić kierownica w lewo jadąc prosto a motocykl skręca w prawą stronę i to gwałtownie nawet przy lekkim ruchu .

Miedzy gaz to chyba dodanie gazu podczas redukcji biegu aby tzw nie szarpnęło motocyklem ale ze względu iż jeżdżę skuterem nie mam przyjemności tego robić.. Być może się mylę ale tak to interpretuje

zrób prawko wtedy myśl o moto, skuter to nie moto calkiem inn jazda pojezdzisz na varadero(ciezki duze moto ze 125 na pokladzie) to wtedy zobaczysz jak panujesz nad moto, a 500 bedzie trudniejsza w opoanowaniu

No ok. I tak taka sama była by kolejność najpierw prawko później motocykl, a czy maja wejść od 2013 te nowe przepisy wiecie coś o tym mnie to nie grozi ale tak z ciekawości pytam :crossy:

a wiesz co to miedzygaz i przeciwskret i jak tego uzywac?

Ooooooooo,

a gdy sie tego nie wie to nieda sie jezdzic motocyklem ? ? ?

Owszem warto wiedziec , bo przeciwskret pomaga, ale co ja tam wiem skoro nie uzywam miedzygazu

:crossy:

ks-rider to pomaga w jezdzie, to było pytanie z bardziej retorycznych do kolegi, a co do kategorii a2 to jeszcze zdazysz w tym eoku prawko zrobic jak sie postarasz, jak nie to bedzie moto do 47 kucy- moze i lepiej dla Ciebie, zapisz sie na kurs i rób a nie tu wypisujesz eseje :icon_razz:

ks-rider to pomaga w jezdzie, to było pytanie z bardziej retorycznych do kolegi, a co do kategorii a2 to jeszcze zdazysz w tym eoku prawko zrobic jak sie postarasz, jak nie to bedzie moto do 47 kucy- moze i lepiej dla Ciebie, zapisz sie na kurs i rób a nie tu wypisujesz eseje :icon_razz:

Urodziny mam 2 października czy będę mógł jesienią zdać egzamin praktyczny z jazdy motocyklem? bo tak 20 sierpnia mógłbym zacząć chodzić na kurs ( 3 miesiące przed ukończeniem 18 roku życia )

Znalazłem dane że zmiany dotyczące prawa jazdy wchodzą dopiero 19 stycznia 2013roku :icon_biggrin:

Edytowane przez niedzwiadek204

Urodziny mam 2 października czy będę mógł jesienią zdać egzamin praktyczny z jazdy motocyklem? bo tak 20 sierpnia mógłbym zacząć chodzić na kurs ( 3 miesiące przed ukończeniem 18 roku życia )

Egzamin możesz zdawać w dniu w którym kończysz 18 lat o ile dobrze pamiętam.

"Ja tylko nie wierzę w jednego więcej boga niż ty. Gdy zrozumiesz, dlaczego nie wierzysz we wszystkich pozostałych, zrozumiesz, dlaczego ja nie wierzę w twojego." Stephen Roberts

Wszystko fajnie, pięknie lecz jest jedno ALE.

Egzamin trwa 3 miesiące. Jeśli chcesz robić prawko to zapisz się JUŻ.

2 tygodnie temu sam zapisywałem się na Kurs Prawa jazdy i powiem szczerze że miałem szczęście i trafiłem na dobrego instruktora który mnie wcisnął w terminy.

Mój także teraz chce się zapisać i ma problem gdyż w 2 ośrodkach już nie przyjmują zapisów.

Jeszcze coś z mojej myśli. Jeździłeś skuterem, chcesz dosiąść CBR600... Wszystko ładnie, pięknie, motorek dobry lecz jeśli myślisz ze skuter jest jak ścigacz to radze szykować pieniądze na dobrego rehabilitanta lub na trumnę... To już nie jest zabawka która rozpędza się do 80km w minutę... :P

Pomyśl o czymś mniejszym, wyczujesz motocykl, opanujesz jazdę. Zauważ że "większy" motor waży drugie tyle co skuter.

Nie pisze tu że nie umiesz jeździć ale jeśli Ci który doradzają Ci CBR, będą potem patrzeć na Ciebie w szpitalu, to niech pomyślą 2 razy :-)

EDIT: Dobrze pamiętam gdy tak jak ty, byłem strasznie najarany na CBR600. Jeździłem ze znajomym na oględziny, przymierzałem się do kupna. Lecz postanowiłem że wsiądę na CB500, na początek, z tym że już jeździłem i jeźdżę czymś "trochę większym".

Pozdrawiam

Łukasz

Edytowane przez ForestRun

Gość komandosek

Piszemy teraz o GS 500, mógłbyś czytać wszystkie posty, a nie wyskakiwać jak Filip z konopi.

Twierdzisz ze na 500 też nie dam rady? A może będziesz mnie namawiał żebym założył cylinder 70cc do skutera i jeździł kolejne 3 sezony bo na 125 nie dam rady nawet?

mozliwe ze i na 500 bedzie ci ciezko, myslisz ze to takie łatwe??

20 lat temu za 'dorosły' motocykl uznawano Cezetę, która tez moze niezle dac popalić. Wolność Tomku w swoim domku, rób co chcesz kupuj co chcesz, jednak miej świadomość że motocykl, nawet mały to nie zabawka. Ja Cie nie krytykuje, postaraj jedynie zrozumieć co napisałem.

pozdro i powodzenia w zakupie

Moim zdaniem troche chłopaka straszycie , ja z simsona wsiadłem od razu na CBR 900 , potem chwile gsxr 1100 , potem bandit 600 , cbr 600 , radian 600 i teraz X11 . Powiem że na X11 mam czasami problemy , ciężki z potężną mocą choć już śmigam od 4 podstawówki . Ale na CBR 600 to nie powiedział bym o jakimś szale ża nie da sie ogarnąć itp , wszystko zależy od wyobraźni i powagi sytuacji i podstawowa sprawa - nigdy nie popisywać się przed dupeczkami lub kumplami :) hehe. Na piersze moto jeżeli chodzi o CBR 600 to F1 lub F2 , przewidywalny , dość lekki i jak szlifnąć delikatnie to nie szkoda :) Pozdro

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...