Skocz do zawartości

shimmy podczas hamowania silnikiem

patrykr1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

yamaha r1 03r czy to normalne ze podczas hamowania silnikiem gdy puszcze kierownice przy predkosci ok 100kmh do 90 kmh na tą chwile wchodzi mi lekkie shimmy!! kolo wywarzone łozysko glowki ramy nie stuka! przy odkrecaniu do oporu shimmy rowniez wystepuje nio ale to jak wiadomo normalna sprawa

yamaha r1 03r czy to normalne ze podczas hamowania silnikiem gdy puszcze kierownice przy predkosci ok 100kmh do 90 kmh na tą chwile wchodzi mi lekkie shimmy!! kolo wywarzone łozysko glowki ramy nie stuka! przy odkrecaniu do oporu shimmy rowniez wystepuje

to sprobuj poluzowac pol obrotu

WERA#111

zaraz, cos jest tu nie tak. shimmy to shimmy i koniec. wystepuje samo z siebie nie wazne co robisz na moto, mozesz nawet kiere z calych sil trzymac. w przypadku agresywnego hamowania silnikiem dupa lata na boki i glupim byloby pomyslem puszczenie kierownicy i wmawianie sobie, ze to shimmy. jezeli chcesz sprawdzic, czy masz rybke, to rozpedz sie do 100 i pusc kierownice np. na 6 biegu. wtedy zobaczysz co i jak.

poluzowac lozysko w glowce ramy?? ja je predzej lekko dokrecilem ale zadnego efektu! nio ale jesli to jest normalne to spoko!! a co do opony to zmiana nic nie pomogla! oczywiscie gdy trzymam kierownice to nie ma problemu!!!

Ja bym zaczął od sprawdzenia wszstkich łożysk zawieszenia (koła, wahacz itp), a nie tylko główki. A co do rzeczonego łożyska główki, to wyrabia się ono w dość specyficzny sposób, tzn punktowo w miejscach gdzie się wałeczki opierają o bieżnię. Dzieje się tak z powodu iż większość czasu w trakcie jazdy łożysko jest ustawine w jednej pozycji (jazda na wprost). W takim układzie można sobie dokręcać do "usa" z bardzo mizernym skutkiem. Co do luzowania o pół obrotu, to bym nie polecał. Ma być dokręcone z odpowiednim momentem i koniec. Spróbuj poluzować o pół obrotu łożysko piasty przedniego koła w samochodzie...