Skocz do zawartości

przygoda z fotoradarem

MłodyVFR
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobił to tak że wskazał teściową jako kierowcę w momencie przekroczenia prędkości, i po sprawie. Nikt tego nie kwestionuje. Lipa z tymi fotoradarami bo jak już zrobią fotę to wiele nie można utargować z mandatu mi przy 200 zł udało się urwać 50 zł a punkty dają obligatoryjnie, to niepodlega dyskusji, dlatego wolę żywego niebieskiego niz foto radar.

MłodyVFR, na prostej przed tczewem też jest fotoradar:P

w niedzielę jakiś dresik chciał bejcą przed laską przyszpanować i od miłobądza jechał mi na dupie. nie wyprzedzi ale odstępu też nie utrzyma.

no to przyspieszyłem i leszcza wystawiłem na fotkę - ja też mam zdjęcie, ale wiadomo czyją fotkę wyrzucą :biggrin:

w niedzielę jakiś dresik chciał bejcą przed laską przyszpanować i od miłobądza jechał mi na dupie. nie wyprzedzi ale odstępu też nie utrzyma.

no to przyspieszyłem i leszcza wystawiłem na fotkę - ja też mam zdjęcie, ale wiadomo czyją fotkę wyrzucą :icon_mrgreen:

oficjalnie

Jak mogłeś innego niewinnego młodego człowieka narazić na takie przykrości :biggrin:

nieoficjalnie

I chwała ci za to :icon_mrgreen:

No właśnie, mnie też to od zawsze interesowało. W przypadku katamaranów na zdjęciu musi być widoczna twarz kierowcy i oczywiście blachy. Jak nie widać kierowcy to fotke mogą sobie wyrzucić do kosza (chyba ) A jak jest w przypadku motorów ? Twarzy nie widać :biggrin:

To jest tak, z automatu mandat dostaje właściciel pojazdu (nieważne czy widać twarz czy jedzie w papierowej torebce na głowie), chyba że wskaże osobę która kierowała pojazdem w danej chwili.

NIE MOŻNA zasłaniać się tym, że możesz odmówić składania obciążających zeznań na członka rodziny, bo to działa tylko wtedy kiedy jesteś oskarżonym, a tu właściciel występuje w charakterze świadka

NIE MOŻNA powiedzieć "to nie ja kierowałem, ale nie powiem wam kto ten samochód wtedy prowadził", bo wtedy macie proces o utrudnianie śledztwa - a to jest dużo poważniejsze od zwykłego mandatu.

więc co można zrobić? Walnąć taki tekst: "to wykroczenie miało miejsce tego i tego dnia, to było ponad miesiąc temu (tyle to zazwyczaj trwa). W mojej rodzinie prawo jazdy mają 3 osoby, dodatkowo korzysta z tego samochodu/motocykla 2 moich znajomych. Kluczyki i dokumenty leżą na półce w przedpokoju, kto potrzebuje ten bierze i jedzie. Nie mam zielonego pojęcia kto mógł prowadzić ten samochód w tym dniu o tej godzinie."

Wtedy sąd wysyła fotki z powrotem do policji z prośbą o identyfikacje osobnika. Jak to się nie uda, to sprawa umorzona.

Jeśli sie myle to prosze mnie przywrócić do porządku i solidnie opieprzyć za gadanie głupot

Foto radar tak właściwie są w polsce fotoradary co robią fotke z tylu? czy to od ustawienia zalezy?

Ktoś chyba na tej grupie opisywał jak rozmawiał z Policjantem obsługującym fotoradar. I z tego co pamiętam ten fotoradar mógł robić 1 zdjęcie co 3 sek w zależności od ustawień zbliżającemu lub oddalającemu się pojazdowi.

I jeszcze info od mojego kolegi mieszkającego w Niemczech. Nowo montowane tam fotoradary jeżeli pojazdy jadą równolegle i 2 się załapią na fotkę wskazują, który przekroczył prędkość. Jeżeli obydwa to cykają 2 fotki.

Pozdrawiam

i.... blysk czerwony z przodu :biggrin: :clap:

pytanie za 100pkt: kto dostanie fote? :) :) ;)

p.s. od dzis w ten sposob zaczne "wystawiac" mandaty dresom :icon_razz:

J**bać ! A kt ma dostać?! :icon_razz: Myślisz, że ten aparacik cokolwiek 'widział'? Szczerze wątpię. Nie martw się i zapierd***.