Skocz do zawartości

Problem z łożyskami na wale - CZ 350

Anarch
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zdjąłem sprzęgło i zębatke, chciałem zmienić simmering bo padł. Łożysko pod tym simmeringiem było w dość masakrycznym stanie, wewnętrzny pierścień łożyska zamiast siedzieć sztywno to obraca się na wale, łożysko pewnie nie miało smarowania bo nagar zatkał kanał dolotowy oleju. I teraz pytanie,czy musze rozpaławiać silnik żeby zmienić to łożysko ? czy istnieje jakiś sposób żeby wyjąć je od zewnątrz ? jeśli już rozpoławiać to i musze zdjąć tłoki cylindry i jak już otwieram silnik to wał do regeneracji...koszty i w ogóle. Co radzicie ? Czesia ma przebieg 25 000 , jest to wersja 6V.

Ja osobiście bym doradził cały remont zrobić jak planujesz tym jeździć, chyba że nie chcesz się bawić i wykosztować to sprzedaj komuś. Jak zrobisz dobrze remont to pojeździsz jeszcze a jak wymienisz tylko łożysko to za chwile sypnie się co innego. A silnik i tak musisz rozpołowić.

POZDRO

Też tak myśle, przespałem się z tym, tylko że na jesień cylindry i tłoki zmieniałem na nowe, czeskie, miałem wsadzic nowy zapłon który kupiłem i w ogóle. Ale nie mam chyba wybory, w końcu planuje na niej do Szwecji jechać :) a wał to w sumie jedyna sprawa której niepewny byłem, ale fakt jak robić to od początku do końca. Ktoś już regenerował wał? jakieś porady ? do punktu mam im dostarczyć łożyska itp ? może jakiś opis rozpoławiania silnika ? Bo tak dużego jeszcze nie rozpoławiałem. Może ktoś z moich okolic zna jakiś dobry zakład który się tym zajmuje ( zielona góra, Leszno, legnica ) , pozdrawiam ;)

Jak planujesz za granice jechać to lepjej zrobić dobrze to będziesz pewien.

Regenerowałem wał w TS kosztowało mnie ta przyjemność 200 zł łożyska swoje dali. Podobno dobrze jest wymienić korbowody, ale ja tak nie zrobiłem. Zobaczymy jak będzie działąć narazie dobrze cichutko chodzi.

A co do rozpołowienia silnika to sobie poradzisz jak rozbierałeś inne silniki, tylko uważaj na skrzynie żebyś nie pomięszał. Najlepjej poszukaj w necie jak to się robi i schematy do pewności może tu coś znajdziesz www.demonos.vipserv.org

POZDRO

Ok wielkie dzięki :) 200 zł powiadasz hmmm troche sporo, a właśnie ja nie wiem jakie łożyska mi wsadzą i ile za nie policzą, więc wolałbym być pewny, ile już po regeneracji zrobiłeś ? a zmieniałeś łożyska na korbowodach, środkowe ? jak tam jest to uszczelnione na środku wału ?

pzdr

wesołych jaj ;)

Ja na twoim miejscu wymnienił bym wszystkie łożyska - w korbowodach, na wale oczywiscie no i w skrzyni - jedna robota i pozniej nie ma przykrych niespodzianek.

Tak też zrobie, tylko teraz potrzebuje porad opisu, w miare dokładnego jak rozpołowić silnik i jaki przyrząd dorobić ( najlepiej wymiary, zdjecie ) czego sie spodziewać jak rozmontowywać i montować żeby wału nie uszkodzić, no i namiary na zakłądy które mają doświadczenie w regenerowaniu wałów tego typu i robią to dobrze w okolicy. łożyska zmieniam wszystkie.

Ja osobiście mało zrobiłem kilometrów bo regenerowałem go w połowie sezonu w tamtym roku, a w tym nie zacząłem jeszcze sezonu bo miałem małe problemy zdrowotne. Ale z wałem nic się nie dzieje nie pociera o kartery jak to niektórym coś takiego się zdarza. A co do rezebrania silnika to rozbiera wszystko po koleji zobaczysz jak to się robi jak nie będziesz coś wiedział to dopiero się pytaj.

POZDRO