Skocz do zawartości

Hak do urala

anretam
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Panowie na stronie pana Kędziery jest w ofercie hak do radzieckiej maszyny ( http://www.russian-boxers.pl/czmotszczeg1....eprHakNaped.JPG )

I tu moje pytanie może ktoś ma wymiary, zdjęcia lub cokolwiek co pomogło by mi wykonać takie cudeńko

Pozdrawiam

Darek

a czy moge wiedziec po co ci ten hak.... zamierzasz ciagac znajomych na sankach , podczepic przyczepke z Niewiadowa czy wozek samodziełke albo JF 8. mówisz o wymiarach. zacznij od przeznaczenia a pozniej wymiary bedzie łatwiej dobrac mocowanie , wys. robocza, nosnosc, itepe

pozdr. ms.

no nie wiem czy bym doczepiał przyczepkę do zaprzęgu z koszem, on i tak niekiedy jest dziwnie wyważony i przy różnych rozkładach ciężaru różnie sie zachowuje, trzeba by wyliczyć w którum miejscu hak umieścić żeby ciężar przyczepy był możliwie neutralny w stosunku do motocykla, bo na pewno nie będzie to ułożenie centralne.

Osobiscie bym bał sie zamontowac jakąś wiekszą przyczepe do Dniepra, ciekaw jestem jak by sie to zachowywało gdyby to byl sprzet z napedem na wózek, może ktoś juz cos takiego próbował,

wiem ze bodajże w BMW R62 ( albo R61, napewno R6? coś ) w tej prawdziwej SAHARZE był hak zeby przyczepke zapiąć i w Zundappie tez był hak i do tego składany

Edytowane przez kg666

no nie wiem czy bym doczepiał przyczepkę do zaprzęgu z koszem, on i tak niekiedy jest dziwnie wyważony i przy różnych rozkładach ciężaru różnie sie zachowuje, trzeba by wyliczyć w którum miejscu hak umieścić żeby ciężar przyczepy był możliwie neutralny w stosunku do motocykla, bo na pewno nie będzie to ułożenie centralne.

Zdazalo sie mi nie raz i nie dwa holowanie zaprzegiem drugiego zaprzegu. Zaprzeg holujacy to byl zazwyczaj Ural lub Dniepr bez napedu, lina umocowana pomiedzy wozkiem a motocyklem i calkiem to szlo... Holowanie najdluzsze to cos kolo 90 km z dwoma przystankami na schlodzenie motocykla. Predkosci zestawu to cos kolo 70 km/h, przy masie holowanego sprzetu ponad 400 kg,wiec jesli chodzi o mase uciagu to nie nastrecza to duzego problemu. Jedyny mankament byl przy ruszaniu bo szarpalo, wiadomo co innego lina a co innego hol sztywny.