Skocz do zawartości

mierzenie ciśnienia sprężania PILNE

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jutro mam zamiar kupic silnik. chciałbym zmierzyć w nim ciśnienie sprężania. Moje pytanie jest następujące. Czy robic to przy zimnym czy ciepłym silniku?? (tylko nie wiem czy bedzie mozliwosc odpalenia go) Czy otwierac przepustnice na maksa czy trzymać zamknięte. Czy może ze zdjętymi gaźnikami mierzyć.

W serwisowce pisze tak:

compression pressure - at cranking speed with engine fully warmed up. czyli chyba na gorącym (nieumiem dokładnie przetłumaczyć) A jak zmierze na zimnym bo nieuda mi się odpalić silniczka to bedzie coś warty wynik??

Edytowane przez heniek128

powinienes zrobic to na cieplym silniku ale jesli nei ma takiej mozliwosci to na zimnym tez mozna z tym ze trezba przyjac lekka poprawke na to ze zimny silnik zawsze bedzie mial troszke inna (zazwyczaj mniejsza!) kompresje niz cieply! poza tym trzeba przepustnice otworzyc na maxa i krecic z DOBREGO akumlatora!!! i jeszcze tak do pelnego szczescia po zmierzeniu kompresji na sucho warto zrobic tez probe olejowa(wlac do kazdego cylindra rowna ilosc oleju w ilosci..ehm..kilku ml,naparstka itp) ktora wskaze nam ew.zuzycie pierscieni/tloka/cylindra. Jesli w probie olejowej wyjdzie duza roznica pomiedzy proba na sucho to znaczy ze cos z pierscieniami/tlokami/cyidrami jest nei tak....i to chyba tyle filozofii na ten temat :)

Juz zmierzyłem ciśnienie i waha sie ono pomiedzy 9,5 a 11 w cylinrach. w serwisowce jest napisane ze ma byc 13 a tolerancja to +/- 2. Tylko że na ciepłym silniku a ja mierzyłem na zimnym więc jak myślicie jest ok czy trzeba rczej szukac innego silnika.

p.s sorry niezauważyłem że jest jeden post pod drugim.

Edytowane przez heniek128

a ja mam takie pytanko, ze niby mierzymy na cieplym silniku to juz wiem,ale jak wykrece swiece i przyloze czujnik to czy silnik nie odpali,w instrukji od miernika napisane jest wszystko, z tym ze chyba nie uwzglednili silnika z wieksza iloscia cylindrow

ze niby mierzymy na cieplym silniku to juz wiem,ale jak wykrece swiece i przyloze czujnik to czy silnik nie odpali

Hm..., ale pytanie :smile:

No jak wykrecisz świece to przeciez nie ma bata żeby odpalił.

Raz że nie będzie iskry.

Dwa że jak wykręcisz świeczki to mieszanka nie będzie sprężana.