Skocz do zawartości

No i Stało się - Policja i brak oc

RADAR
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wygrałeś browara :(

Czyżby kolega z branży?

Witam i dziękuje za piwko...chętnie "wciągne" ale myślę, że lepiej smakuje w większym gronie po dniu balowania na winklach np :banghead: A tak na marginesie...z branży na pewno...tyle że o specjalności związanej ze szkodami :)

Marek

W przypadku kolizji w zasadzie nic (pomijajac mandat i zatrzymanie dowodu rejestracyjnego). Oczywiscie jesli doszloby do procesu z ubezpieczycielem to jest ryzyko, ze nalezne odszkodowanie moze byc proporcjonalnie zmniejszone do stopnia przyczynienia sie do powstania rozmiaru szkod w wyniku zlego stanu technicznego pojazdu. Musialoby sie to oprzec o dosc trudna dla bieglego opinie - jakie usterki znajdowaly sie w poszkodowanego pojezdzie i jakie one mialy wplyw na rozmiar szkod powstalych w wypadku.

Teoretycznie moznaby nawet gdybac, ze wykazanie powaznej usterki w ukladzie hamulcowym skutkowaloby przyjeciem 100% przyczynienia sie poszkodowanego do powstania szkody - a wiec wyplata odszkodowania w zerowej wysokosci minus koszty postepowania sadowego :) .

Edytowane przez lukasz-aprilia

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]

Dodam że przy wypadkach drogowych powoływany jest biegły m.in. w celu ustalenia czy stan techniczny pojazdu miał wpływ na zaistnienie wypadku, ale to nie ma nic wspólnego z pieczątką w dowodzie.

Były czasy gdy stosowało się umniejszenie odszkodowania w przypadku łysych na zero opon, ale teraz nikt już na czymś takim nie jeździ... i całe szczęście.

z branży na pewno...tyle że o specjalności związanej ze szkodami

No właśnie mówię że z branży :biggrin:

SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE...

Poprzedni właściciel NIE MA MOŻLIWOŚCI wypowiedzenia umowy która trwała w trakcie sprzedaży pojazdu. Może to zrobić - jeżeli zechce - jedynie nowonabywca pojazdu. Umowa która nie została przepisana na nowonabywcę nadal jest ważna ale celem uniknięcia trudnych tłumaczeń powinna być okazana wraz z umową kupna sprzedaży.

Dziwne. Jak 2 tyg temu sprzedałem samochód i jak wypowiadałem umowę u ag. ubezpieczeniowego to się zapytał czy chcę zwrot kasy za resztę okresu czy nie. ale może mi się wydawało. :crossy:

:buttrock:

Volksdeutsche – określenie stosowane w pierwszej połowie XX wieku wobec osób pochodzenia niemieckiego, niezamieszkujących Niemiec, którzy nie posiadali niemieckiego ani austriackiego obywatelstwa.

icon2.png

No widzisz po co sie bylo zatrzymywac!:buttrock:

Paly sie zawsze do czegos przyczepia.

Ale sa i tacy co poogladaja sprzet i spoko nic nie zrobia no poza pouczeniem!

Takim chwala!

Pozdrawiam i zycze pozytywnego rozwiazania!

rudy

p.s a nie dostales przed koncem O>C blankietu opalty poczta?

Ja zawsze dostaje i jest git!

Myślałem że w przypadku braku ważnego przeglądu, OC też jest nie ważne. Nie jest tak, że jeżeli kierowca był pijany albo nie było przeglądu, to ubezpieczyciel nie poczuwa sie do odpowiedzialności i kierowca musi bulić tak jakby nie miał OC?

Ciekawy jestem czy w przypadku kontroli przedzie tekst "że ja właśnie jade na przegląd.." Mi sie czasami zdarza przeoczyc termin przegladu, pytałem diagnosty co wtedy i powiedzial żebym jechał twardo na przegląd i nie bawił sie w żadne lawety.

Czyli w razie kontroli jest tylko mandat czy moto/auto tez jest odcholowywane na parking policyjny?

Edytowane przez Pioter

Myślałem że w przypadku braku ważnego przeglądu, OC też jest nie ważne. Nie jest tak, że jeżeli kierowca był pijany albo nie było przeglądu, to ubezpieczyciel nie poczuwa sie do odpowiedzialności i kierowca musi bulić tak jakby nie miał OC?

Ciekawy jestem czy w przypadku kontroli przedzie tekst "że ja właśnie jade na przegląd.." Mi sie czasami zdarza przeoczyc termin przegladu, pytałem diagnosty co wtedy i powiedzial żebym jechał twardo na przegląd i nie bawił sie w żadne lawety.

Czyli w razie kontroli jest tylko mandat czy moto/auto tez jest odcholowywane na parking policyjny?

W przypadku gdy kierowca jest pijany lub np. zbiegl z miejsca wypadku OC dziala normalnie. Ubezpieczyciel wyplaca poszkodowanemu pieniadze z wlasnego konta...., ale nastepnie kieruje regres do sprawcy kolizji w powyzszym stanie.

Regres - czyli domaga sie od sprawcy zwrotu pelnej kwoty, ktora ubezpieczyciel wylozyl na pokrycie szkody.

Wiem, ze potocznie wyglada to tak jakby OC bylo niewazne, ale dla poszkodowanego jest to ogromna roznica. Gdyby przyjac, ze OC nie obowiazuje w takim przypadku naprawienia szkody musialby szukac bezposrednio u sprawcy - a jak wiecie z tym moga byc duze klopoty. A tak poszkodowany dostaje kase od ubezpieczyciela i ma w nosie, ze ten pozniej sciagnie wyplacona kwote od sprawcy.

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]