Skocz do zawartości

Nowy motocykl - pomoc w kupnie

Rekomendowane odpowiedzi

ER 5 również bym nie polecał' date=' naprawdę jest biedna a hamowanie z pasażerem przy prędkości 140 do zera to porażka.

Miałem takie wrażenie jakby tego spowalniacza nie było.[/quote']

A jak oceniłbyś ten motocykl, gdyby nie przekraczać 100km/h z pasażerem? Bo ten.. Ja np. bym się bał 140 jechać samochodem a co dopiero motorkiem.. Motorkiem nota bene zupełnie przeciętnym jeśli chodzi o osiągi i bez większych ambicji sportowych...

Czy ER-5 ma jakieś zalety wg. Was? Bo dla mnie spore:

1. cena (7-8tys vs 10tys za ten sam rocznik GS)

2. wygoda pasażera + "miękkie" zawieszenie (cokolwiek to znaczy, ale takie są opinie)

3. charakterystyka silnika nieścigaczowa, bardziej płaska niż GS. (Dlaczego to zaleta? Bo nie myśli się maniakalnie o dokręceniu).

4. Kawasaki ;P

Osobiście ta kawka bardzo mi się podoba. Honda CB500 mi się nie podoba, bo wszyscy chwalą.

Ponownie ten sam problem, który był juz omawiany i wciąż dwa podstawowe wątki:

1. Wielkie plany do zrealizowania na pierwszym moto.

2. Początki jazdy na poważnym sprzęcie.

Nie odnieś wrażenia, że jestem złośliwy czy coś w tym stylu-nie!!! Tylko jeżeli deklarujesz, że to będzie pierwsze moto to musisz wziąć pod uwagę, że będziesz dopiero się uczył. Nauka na sprzęcie takim jak CB 750 może być ekscytująca, ale i niebezpieczna. Deklarujesz, że nie ?będziesz szybko śmigał ;) , no na pewno :P jak wsiądziesz na moto to będziesz go chciał sprawdzić itp. Lepiej wybierz sobie jakiś sprzecik 500-600, ale żadne tam fazerki czy inne wynalazki, bo chcesz się nauczyć jeżdzić, a nie ograniczać moc swojego moto.

Co do turystyki, to wydaje mi się, ze pierwsze 2 tysiaki zrobisz blisko chaty żeby poczuć się pewnie, bo wyjazd gdzieś dalej w celu nauki, to nie jest dobry pomysł.

Powodzenia i udanego sezonu.

Co do ZR7:

jest to moje pierwsze moto, no i jest ciape ostrawe. Oczywiscie nie idzie na gume "od reki". Jednak 3.7 do 100 mowi samo za siebie. Do turystyki super. Spalanie w normie :P. Nie wiem jekich jestes gabarytow, ale mi przy owczesnych 178cm i 76 kg niekiedy bylo mi ciezko manewrować.Jak by nie bylo 230 kg robi swoje. WIec jak zacznie juz leciec na parkingu, to tylko kwestia jak szybko upadnie, bo mi sie np nie udalo jej utrzymac i byla gleba.

Za taka kase masz:

- turystyczne "enduro" - TDM, DrBig, AfrykaTwin, R1100GS, SuperTenera,

- turystyki - FJ1200, CBR1000F, XJ900, BMW K100, Fazer

Wszystkie sa w 100% dwu-miejscowe, spoko machniesz na nich kilka setek km jednego dnia z predkosciami powyzej 110km/h i obladujesz kuframi.

Praktycznie kazde z nich spelnia twoje warunki, jedno mniej drugie lepiej.