Skocz do zawartości

chętni do Jordanii / Iranu - WYSTĄP!!!

Matuszczak
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

....

Koszty: kilometrow może być max 10000 (do granicy Turcja/Iran jest 3800 z Wa-wy).

Zatem paliwko ok 2000 PLN, jeżeli chodzi o moje moto.

....

Uwaga czysto techniczna - ile pali Twoj sprzęt jeśli przez Turcję masz w obie strony jakies 4000 km a paliwo tam kosztuje jakieś 6,5 pln/litr w tej chwili? Jezeli miescisz sie w 5 l/100 to na samą Turcje pójdzie Ci 1300 pln na paliwo + jakies 300 na autostrady.

Poza tym to pisałbym sie pierwszy gdyby nie to że urlop 3 tyg lezy poza moim zasięgiem... więc do emerytury.

pozdr i powodzenia

(ciach)..

[uwaga czysto techniczna - ile pali Twoj sprzęt jeśli przez Turcję masz w obie strony jakies 4000 km a paliwo tam kosztuje jakieś 6,5 pln/litr w tej chwili? Jezeli miescisz sie w 5 l/100 to na samą Turcje pójdzie Ci 1300 pln na paliwo + jakies 300 na autostrady.

(ciach)...

Zbiornik 25l + kanisterki 2x5l = 35 l co daje około 700 km zasięgu ( :icon_razz: ).

czyli na turecim paliwie 1300 km w jedną oraz 1300 km w drugą.

paliwo na granicy Bułgaria/Turcja 35 l x 4PLN = 140 PLN

W Turcji 130 l x 6,5 PLN = 845 PLN liczone w obydwie strony

Na granicy Iran / Turcja 35 l x 0,20 PLN = 7 PLN

----------------------------------------

992 PLN

Co do kosztów autostrad to nie wiem, niestety... Może masz rację?

Pozdrawiam

Matuszczak

.....

Zbiornik 25l + kanisterki 2x5l = 35 l co daje około 700 km zasięgu ( :icon_razz: ).

czyli na turecim paliwie 1300 km w jedną oraz 1300 km w drugą.

paliwo na granicy Bułgaria/Turcja 35 l x 4PLN = 140 PLN

W Turcji 130 l x 6,5 PLN = 845 PLN liczone w obydwie strony

Na granicy Iran / Turcja 35 l x 0,20 PLN = 7 PLN

----------------------------------------

992 PLN

Co do kosztów autostrad to nie wiem, niestety... Może masz rację?

Faktycznie 5/100?? czym jedziesz w takim razie jak można wiedziec? Nie kusi Cie zupełnie autostrada zeby odkrecic?? :banghead: Autostrady tyle wyniosą - uwierz. Ale warto bo raz-dwa jestes za Ankarą. Weż pod uwagę jak kupujesz paliwo na zapas ze na przejsciu Rozvadow/Edirne jest pomiędzy granicami stacja bezcłowa - warto tam zatankowac. Weź drugi komplet opon bo tamte asfalty strasznie zdzierają opony. Mi nówka starczyła na jakies 5000 km a potem był już slick. Zazdroszcze Ci... może za pare lat. Aha i jedziesz o idealnej porze.

w zeszłym roku pytałem o chętnych na wyjazd do Serbii / C-G / Macedonii / BiH / Albanii...

wyprawa trwała 18 dni, moto było jedno, trasa 5,5 kkm....CG/AL/GR/AL/SCG/HR/SLO/A/CZ/PL.

Było odlotowo, super, bezpiecznie.

Czolem, mam prosbe daj jakas relacje z Serbii i C-G, pare slow komentarza, rekomendacji, co warto obejzec, gdzie spac i takie tam "duperele podrozne" zawsze sie przedadza, szczegolnie, ze planuje wyjazd w tamte okolice na poczatku maja.

pzdr,

Jac

• 4 tygodnie później...

Brdzo serdecznie pozdrawiam z Shiraz w Iranie!

Jak dotad wszysto przebiega bez problemowow i niech tak zostanie.

20 litrow benzyny za 1,5 dolara za kazdym razem wywoluje u mnie szeeeroki usmiech.

Relacja z wyjazdu po 15 maja

Matuszczak

jac,

wyslij mi smsa na numer 601 278 788 moze sie spotkamy, gdy bede wracal.

Pozdrawiam

Matuszczak