maxkls Opublikowano 1 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 Mam takie pytanie, kupilem motocykl shl gazele z 1969, mam umowe k-s, dowod rejestracyjny z ostatnim przegladem w 1982r, nie byl wyrejestrowany, nie ma zadnych oplat oc. czywiscie wybiore sie do us, ale nie moge jechac na przeglad a tym samym zrejestrowac bo mam zamiar powoli go odrestaurowac i jak sie to ma do oc? mam zaplacic? jesli tak to na jakie numery rejestracyjne bedzie wystawiona polisa? aktualne? i tylko na podstawie umowy k-s? przeciez czasowek chociazby np na 12 miesiecy mi nikt nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grasser Opublikowano 2 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2006 hmm ... dowiedz sie czy sprzedajacy niezglosil sprzedazy moto (wlasicciel z dowodu) jest tak to moto po miesiacu zostalo wyrejestrowane (chyba tak to dziala - na tejze zasadzie mam urala ktory niezostal wyrejestrowany a niefiguruje w zadnym rejestrze pojazdow :)) ... spokojnie to zarejestrujesz nawet jesli jest wyrejestrowany a w takim wypadku niemusisz placic OC ... gorzej jak jest zarejestrowany a OC niejest placone ... wtedy moga chciec od ciebie zalegle OC ... jakbys chcial teraz ubezpieczyc to hmm ... na aktualne nr jak juz :> ewentualnie zrob sobie lewy przeglad zarejestruj i oplac na nowe blachy (jak ci kasy nieszkoda na oplacanie niejezdzacego moto). z tego co wiem w najgorszym przypadku - o ile masz obowiazek oplaty OC juz teraz - przy rejestracji i oplacie oc po remoncie zaplacisz tez zalegle oc + jakiestam odsetki ... raczej niepowinny byc zbyt duze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxkls Opublikowano 2 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2006 dodam, ze gazele kupilem wczoraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaDR600 Opublikowano 2 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2006 Daj spokój - nikt ci nie kaze płacić OC za poprzedniego właściciela jezeli nie był ubezpieczony od 82r. to już dawno umowa wygasła a PZU sciga za zaległeskładki max. przez dwa lata i to byłby kłopot poprzedniego własciciela a nie twój. Ja na twoim miejscu zarejstrowałbym tylko umowę w US - bo z nimi nie ma żartów a resztę załatwił dopiero po remoncie (już nie raz tak robiłem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grasser Opublikowano 3 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2006 kubaDR600 z tym US tez niejest tak do konca ... przymnajmniej u mnie w miescie ... ja moja umowe podbilem kilka meisiecy po kupnie (trzeba chyba w ciagu miesiaca ?) ale wiadomo prawo w kazdym urzedzie jest inne :D rozni sie nawet miedzy okienkami o czym sie na wlasnej skoze przekonalem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barteq Opublikowano 5 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2006 w moim moto OC było ostatnio opłacone przed 30 laty :) i jakoś nikt mnie nie ścigał za to OC jeszcze mi dali 50% zniżki za weterana :P nie miałem żadnych problemów, a moto było cały czas zarejestrowane ;] ja za moje moto ze wszystkimi zniżkami (OC +NW) płace jakieś niecałe 50 zł :banghead: kumpel ma junaka i płaci samo OC tylko 22 zł :evil: a polise mogą ci wystawić na stare numery :) te co są w dowodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grasser Opublikowano 5 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2006 a polise mogą ci wystawić na stare numery te co są w dowodzie a poco ? :> zrob remont pozniej zarejestruj i wtedy ubezpiecz :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barteq Opublikowano 5 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2006 co do umowy i US, to jak masz poniżej 1000 zł to ci nawet na nią nie zajrzą :banghead: w US ;p najlepiej jak masz umowe bez daty, wtedy remontujesz moto i dopiero potem rejestrujesz ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grasser Opublikowano 5 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2006 jest jedno ale :> umowa musi zostac podbita w okreslonym czasie od jej zawarcia (data na umowie) i w urzedzie coprawda nienalicza ci podatku ale pobiora oplate skarbowa (5 zl) ... bez tego umowa niewazna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi