Skocz do zawartości

Ducati... ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Jak do obliczenia zapotrzebowania na ciepło jest prostszy sposob. pod warunkiem, że chcesz dobra ć tylko grzejniki, a nie potrzebujesz tego do papierów.

Dla uproszczenia przyjmuje się 50 W/m2 podłogi lub 20 W/m2 jesli wychodzisz od kubatury.

Jest to dość mocne uproszczenie, ale za to daje bardzo spory (bezpieczny) margines naddatku dla grzejników.

Chyba, że wolisz rześkie powietrze w domu :flesje:

Hydraulicy- monteży tak liczą.

Ja liczyłem na studiach i czasie pracy w biurze projektowym tak jak Pan Bucek przykazał według tej normy podanej przez Jannikiela

Całe to projektowanie i tak jest o d... roztrasnąć.

liczysz te wspołczynniki, dodajesz odejmujesz, uwzględniasz strony świata, zyuski ciepła od ludzi, kuchenek, tosterów, etc. wychodzi ci z obliczen- np 18 kW, dodajesz naddatek na ogrzanie CUW. wychodzi 21 KW a i tak piece wszyscy robią 24 kW :)

Sorki za wywód - ale se postudiowałem troche w tym kierunku.

Witam wszystkich Ducatisti,

Mam prośbę o info odnośnie modelu ST4S. Wyszukiwarka między innymi wywaliła mi ten temat ale plizzzzz, przekopywanie się przez ponad 150 stron i 3k postów..... wiecie, rozumiecie :wink:

W innych wątkach znalazłem info tylko pobieżne.

Ale nawet jakbym coś gdzieś znalazł to napewno prosił bym Was o konsultację :smile:

Teraz jeźdżę japonią nakedem, mam już dość udowadnianiu wiatrzysku że to ja jestem silniejszy i trudno mnie sciągnąć z moto..... marzy mi się prawdziwy turysta z polotem i iskrą sportową.

Oczywiście jest i plan B - Triumph Sprint ST znany szerzej jako BIELIZNA lub STRINGI

Już sobie wyobrażam jak nie zostawiacie na mnie suchej nitki za bielizne, no cóz taki mam gust.....

Dzięki

Kuba

PS. Jeśli była tu jakaś dłuższa duskusja o ST4S to proszę o nr post

dzięi Chłopy :smile: za info i pomoc - postaram się je zapisać gdzieś w plikach i sięgnąć do nich przy przygotowaniu planu (w zimę ta będę robił)

Kris

co do kwestii k_u_b_y - nie widziałem u nas kogoś z ST4S, a sm pomysł z Duciem czy Triumphem - jest świetny :wink: . Na Allegro było kilka ST4 ale o dość zaawansoiwanym wieku (min 4 lata). Jedną nawet maszynę oglądałem (z Pruszkowa) jedank miała dość podejżaną historię, zurzycie podzespołów było co najmniej dziwne i nie pasujące do opisów - mnie nie zainteresowała.

Jagdtiger na allegro pojawiła się akcja z lampą z rozbitego motoru http://www.allegro.pl/item228602368_silnik...sci_zobacz.html

Mam prośbę o info odnośnie modelu ST4S....

marzy mi się prawdziwy turysta z polotem i iskrą sportową.[...]

Czyżbyś Kubusiu postanowił zostać Ducacistą :wink:

No nie powiem - pełen szacun... popieram :icon_rolleyes:

Co do ST4, to jedyne co moge przekazać, to gdzieś zasłyszana opinia, że jest to 'twarde' moto i...

wyprawa do Wilna (czy Pragi) wamaga od drajwera twardej d... (no ale nie tak twardej jak Pink Karolinki :cool: )

Nic więcej nie powiem - bo nie wiem :wink:

Jak się dowiem - to na pewno wiedzą się podzielę :icon_razz:

Pozdro

DeV

Mam prośbę o info odnośnie modelu ST4S. (...)

witam,

wprawdzie nie jezdzilem ST4S ale sledzilem wszelkie info na temat serii ST,

testowalem natomiast triumpha ST, ostatni model,

obecnie posiadam ST3,

ST4 do 2003 tj. przed liftingiem :) mialo silnik z 916 105KM, potem dostalo 996 121KM,

ST3 ma 107KM,

ST3 ma nizej ustawiony moment i ciagnie duzo lepiej od dolu niz ST4 z 916,

spalanie przy dynamicznej jezdzie solo z kuframi miesci sie w 5 litrach,

wersja S zawieszona jest na ohlinsach z pelna regulacja,

natomiast w standardzie ST4 i ST3 z tylu jest sachs z pelna regulacja a z przodu showa z reg napiecia,

ja zawieszenia mam ustawione na sztywno i nic nie stracilem z komfortu jazdy

za to moto idzie jak po sznurku bez wzgledu na nawierzchnie,

przy kilkusetkilometrowych przelotach zero bolu siedzenia i nadgarstkow,

szyba bardzo dobrze chroni przed wiatrem, do 180km/h mozna latac nawet w pozycji wyprostowanej,

hehe, tj jak sie ma 176cm wzrostu jak ja :icon_razz:

co do triumpha ST, dynamika i pozycja podobna, gorzej z ochrona przed wiatrem,

plaska szyba powoduje, ze juz przy 120 czuc duzy napor i trzeba klasc sie na zbiorniku,

triumph sprawia tez wrazenie ciezszego i mniej porecznego w zakretach

gdzie duca czuje sie jak ryba w wodzie :eek:

ja z mojej ST3 jestem baaaardzo zadowolony, byl to idealny wybor do szybkich

i dalekich przelotow, dlugo pewnie na nic jej nie zmienie, no chyba ze na

nastepny model ST :))

pozdro

Czyżbyś Kubusiu postanowił zostać Ducacistą ;)

No nie powiem - pełen szacun... popieram :)

Co do ST4, to jedyne co moge przekazać, to gdzieś zasłyszana opinia, że jest to 'twarde' moto i...

wyprawa do Wilna (czy Pragi) wamaga od drajwera twardej d... (no ale nie tak twardej jak Pink Karolinki :P )

Nic więcej nie powiem - bo nie wiem ;)

Jak się dowiem - to na pewno wiedzą się podzielę ;)

Pozdro

DeV

Gosiu, Wilno to był chyba moment przełomowy, po powrocie zapadła decyzja :buttrock:

co do twardej d... to pogadam z Pink jak sie to robi :buttrock:

jesli sie dokopiesz do kogos kto jezdzi na st4s to pytaj pytaj pytaj.... ;)

witam,

wprawdzie nie jezdzilem ST4S ale sledzilem wszelkie info na temat serii ST,

testowalem natomiast triumpha ST, ostatni model,

obecnie posiadam ST3,

(...)

ja z mojej ST3 jestem baaaardzo zadowolony, byl to idealny wybor do szybkich

i dalekich przelotow, dlugo pewnie na nic jej nie zmienie, no chyba ze na

nastepny model ST :))

pozdro

dzieki yasec za informacje, jesli sie zdecyduje to zakupie eske bo eska silnik od 996 miała chyba juz od razu czyli od 2001 (niech mnie ktos poprawi jesli sie myle)

ucieszylem sie z komfortu jazdy bo d..ę ma sie tylo jedną jak matkę...

Muminek, wyczaiłem w ostatniej chwili dość ładną właśnie na allegro (ładną na zdjęciu :icon_mrgreen: )

Rocznik 2002 za 19800+negocjacja. Facet zarzeka sie że nawet szlifunia malutkiego nie miała, serwisowana w aso, nowy cały napęd, opony. przebieg 37tys. warto sie zastanowić???

dzieki yasec za informacje, jesli sie zdecyduje to zakupie eske bo eska silnik od 996 miała chyba juz od razu czyli od 2001 (niech mnie ktos poprawi jesli sie myle)

tak, S-ka od 2001 miala 996, najpierw 117KM potem 121,

w S-ce takze dostepny ABS

ps. moja duca: http://www.riders.pl/cpg/displayimage.php?album=27&pos=8

Edytowane przez yasec

tak, S-ka od 2001 miala 996, najpierw 117KM potem 121,

w S-ce takze dostepny ABS

ps. moja duca: http://www.riders.pl/cpg/displayimage.php?album=27&pos=8

yasec - masz fajnusi motorek - gdzie go kupowałeś (u nas gdzieś, czy ściągałeś sobie z za granicy)?

Rocznik 2002 za 19800+negocjacja. Facet zarzeka sie że nawet szlifunia malutkiego nie miała, serwisowana w aso, nowy cały napęd, opony. przebieg 37tys. warto sie zastanowić???

czy to to ogłoszenie http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M502862

yasec - masz fajnusi motorek - gdzie go kupowałeś (u nas gdzieś, czy ściągałeś sobie z za granicy)?

czy to to ogłoszenie http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M502862

Nooooo..... motong yasiecka BARDZO mi sie podoba :clap:

Muminek, to jed dokładnie to ogłoszenie, tak jak pisze jest po wypadku samochodowym i nie moze wsiąść juz na moto. mocno sie połamał. Zciągał go sam z Austrii od dziadka......no ale to juz każdy może napisać :bigrazz:

Muminek, to jed dokładnie to ogłoszenie, tak jak pisze jest po wypadku samochodowym i nie moze wsiąść juz na moto. mocno sie połamał. Zciągał go sam z Austrii od dziadka......no ale to juz każdy może napisać :bigrazz:

jedno zdjęcie nic w zasadzie nie pokazuje, pozostaje kwestia polookania z bliska i popytania. ma też przebieg, który pokazuje, że był jeżdżony raczej normalnie jak na turystyka - kwestia jak z przeglądami, wymianą serwisową części itp

jedno zdjęcie nic w zasadzie nie pokazuje, pozostaje kwestia polookania z bliska i popytania. ma też przebieg, który pokazuje, że był jeżdżony raczej normalnie jak na turystyka - kwestia jak z przeglądami, wymianą serwisową części itp

Masz racje, trzeba pojechać i zajrzeć gdzie trzeba no i pająki z wydechu wygonić :bigrazz:

Znalazłem też porownanie ktore bardzo by mnie interesowalo...... gdybym znał język :clap:

Może Wam sie przyda, jesli ktos kuma to prosze o przetlumaczenie :D

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http...l%3Dpl%26sa%3DN