bedtom Opublikowano 17 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2006 Witam,mam pytanie do prawnikow skoro TK orzekl ze "przepis określający na 500 zł wysokość opłaty za wydanie karty pojazdu sprowadzanego z zagranicy jest niezgodny z konstytucją i prawem o ruchu drogowym" i okreslil obowiazywanie tego przepisu "do 01.05.2006r." to:czy jesli zgodnie z zaskarzonym przepiosem dokonam wplaty w wysokosci 500PLN po orzeczeniu TK a przed wygasnieciem przepisu, to po 01.05.2006r. mam mozliwosc odzyskania roznicy ?Mam zamiar za miesiac zarejestrowac moto (wybule wiec 500PLN) a po wejsciu w zycie nowych stawek zarzadac zwrotu roznicy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eustachydreptak Opublikowano 18 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2006 http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydani.../prawo_a_1.html [ Dopisane: 18-01-2006, 08:49 ]Myślę że lepiej poczekać. TK dał czas do 1 maja na zmianę i uprawomocnienie się nowej ceny za kartę pojazdu. Jest to data ostateczna a więc nowe rozporządzenie może zostać wprowadzone szybciej. Według moich informacji być może już od początku lutego. A więc nie śpiesz się z rejestracją zwłaszcza że nawet jak przekroczysz ustawowy termin rejestracji to nie będziesz miał żadnych kłopotów z tego tytułu. Nie ma bowiem żadnych kar za przekroczenie miesięcznego czasu rejestracji od daty zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yezoo Opublikowano 18 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2006 ja tam czekam do pierwszych cieplych dni, wtedy bedziemy dumac czy rejestrowac czy jeszcze czekac :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BELIAR Opublikowano 18 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2006 ale mnie teraz zakasowaliscie a ja sie splukalem na rejestracji :/ "Tym, którzy zapłacili już za karty, pieniądze nie zostaną zwrócone." :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :( ;) ;) :P :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2006 Dziś w radiu słyszałem że od 1-go maja 2006 wysokośc opłaty za kartę będzie zrównana z pojazdami zakupionymi w kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TUREK Opublikowano 18 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2006 to jest niestety tylko w Polsce możliwe, że coś jest bezprawne ale jeszcze przez 3 miesiące w majestacie prawa może dalej funkcjonować :!: :!: :!: naprawde brak słów :( pees. a kasa już zapłacona jest do wyrwania i tylko patrzać jak będzie pierwszy wyrok w tej sprawie :!: - chociaż dla mnie osobiście było by większą satysfakcją gdyby ten " ministerek " który był odpowiedzialny za wprowadzenie tej opłaty w takiej wysokości za to beknął ;) i niech zgadane kto.... MARKo POLo ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c00l Opublikowano 18 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2006 ja tam czekam do pierwszych cieplych dni, wtedy bedziemy dumac czy rejestrowac czy jeszcze czekac :( spokojnie ja czekam od grudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yezoo Opublikowano 18 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2006 ja tam czekam do pierwszych cieplych dni, wtedy bedziemy dumac czy rejestrowac czy jeszcze czekac :( spokojnie ja czekam od grudnia ja od listopada :lapagora: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kesey Opublikowano 19 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2006 też chyba się wsztrzymam z tym wydziałem komunikacji do pierwszych ciepłych dni, stracić - nie stracę, a zyskać można np. kask lub kurteczkę :( .. o ile w ogóle są jakieś szanse na wcześniejsze zmniejszenie tej opłaty za kartę pojazdu :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 19 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2006 Co do wyroku TK: Trybunal jedynie stwierdzil, ze oplata za karte pojazdu jest sprzeczna z obowiazujacym prawem - a scislej naliczanie oplaty w kwocie 500zl nie ma oparcia w osobnym przepisie, a wiec powinna byc ustalana zgodnie z przepisami o kosztach w postepowaniu administracyjnym. Nie oznacza to jednak, ze oplata ta jest "bezprawna". Jest ona prawna, bo wynika z rozporzadzenia ministra, wydanego przez uprawniona osobe, w okreslonym trybie itp. Zadaniem Trybunalu jest m.in usuwanie sprzecznosci miedzy obowiazujacym prawem. Kazdy przepis rodzi okreslone skutki prawne - wiec trudno jest go z dnia na dzien wyrzucic z systemu prawnego. W przypadku karty pojazdu w przypadku wyrzucenia tej oplaty nie chodzi o problemy prawne - ale o skutki ekonomiczne jakie niesie dla budzetu. Stad tez Trybunal, zgodnie ze swoimi uprawnieniami, orzekl, iz przepis straci moc obowiazujaca 1 maja. Oznacza to, ze rzad ma do tego momentu czas, zeby albo opracowac nowe rozporzadzenie, ktore bedzie okreslalo oplate z karte pojazdu zgodnie z przepisami administracyjnymi - albo (w razie bezczynnosci) zaprzestac pobierania tej oplaty od 1 maja. Dopiero od 1 maja moglibysmy mowic, ze oplata jest "bezprawna" ;) . Jedynym slowem wszystko zgodnie z prawem. :buttrock: I nie liczylbym, ze rzad dobrowolnie zrezygnuje z pobierania solidnej kasy przedterminowo... Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tra Opublikowano 20 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2006 czy ja dobrze czytam? za rejstracje motocykla chcą 500zł?? czy za kartę pojazdu?? ps. Mi facte w yamaha jak kupowałem wczoraj fazera powiedział ze karta pojazdu kosztuje 36zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c00l Opublikowano 21 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2006 karta pojazdu na motocykle sprowadzone z zagranicy kosztuje 500zl plus koszta rejstracji przeglad i wat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi