Skocz do zawartości

Oznaczenia (wymiary) opon...

Soku11
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM!!

Chcialbym wiedziec wsystko o oznaczeniach opon w motocyklach. Wiem ze kiedys sie oznaczalo jakos np tak: 2.75-21

Teraz jak sie nie myle jest nieco inaczej (120/80/18 - to moja:-D)

Jakie jest porownanie tych rozmiarow?? Czemu teraz sa 3 rozmiary?? Co oznacza ten srodkowy bo dwa skrajne to chyba 120-szerokosc a 18 wielkosc kola... Czy mozna wkladac na kolo 18 inne opony bez zadnych konsekwencji?? Czy do mojego motorku pasowalalby np oponka 130/90/18 lub 140/80/18?? Jak z tym jest. POZDRO

Pozdrawiam.

ja bym szerokosc, czyli 120 zostawil w spokoju. profil(czyli drugie) takze. tej 18stki sie nie zmieni:P

a tak bardziej na powaznie to mozesz kombinowac z ta pierwsza i druga wartoscia, bo trzeciej sie zmienic nie da. sek w tym, ze jezeli dasz za szeroko, powiedzmy 140 czy 150 to moze ci sie jajo z tej opony zrobic, zas z kolei kiedy za waska, powiedzmy 80 czy cos to tez moze sie nie dopasowywac i bedzie wygladac jak splaszczona:)

pozdrawiam.

• Administrator
Teraz jak sie nie myle jest nieco inaczej (120/80/18 - to moja:-D)

No nie wiem czy nie 120/90/18...

Najlepiej będzie się motocykl prowadził na 120/90/18. Możesz wstawić też homologowaną oponkę enduro 120/90/18 (np Mitasa EF05) lub crossówkę (np MItas C05). Podaję Mitasa zupełnie przypadkowo, bo najtańszy. Szersza opona, np 140/80/18 może już nie wejść w wahacz.

Masz enduro przyklejony mega-wątek o DT. Oni tam mają z tym motocyklem wszystko rozpracowane, włącznie z tym co gdzie się mieści, a co się nie mieści. Wystarczy ich zapytać.

pzdr