brzytwa Opublikowano 5 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2006 Jak nie masz na start minimum 5000 zł, to w ogóle się za to nie masz co brać. Ja zrobiłem dwa SAM-y z silnikami od samochodów, a jeden z silnikiem od Urala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubaMart Opublikowano 5 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2006 a na jakich silnikach robiles ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KEV Opublikowano 6 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2006 hmmmmmmmmm no wiecie mam na czym jezdzic obecnie he he he ale w ciagu tygodnia raczej go nie postawie, koła 16 i 18 cala a chodzi o zajecie sie czyms dla przyjemnosci twożenia, koszta wyliczyłem na max 3000zł , mozliwosci mam bo troszke sie babram w tym wszystkim juz sprzet typu spawary tleny i inne maszyny do spawania to mam ja lub znajomi posiadajacy warsztaty..... chodzi mi tylko o to byscie znalezli kogos kto cos takiego postawił i jezdziło(przykładowo wasz kolega) i potrzeba mi fotek łaczenia skrzyni z silnkiem i planów tego (rysunki)..... obecnie robie przednie koło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzytwa Opublikowano 6 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2006 Nie bardzo wiem, o jakie plany ci chodzi. W moim przypadku wyglądało to następująco: szedłem do tokarza, który posiadał odpowiednią maszynę do tego typu gadżetów - w końcu taka flansza łącząca skrzynię z silnikiem ma dużą średnicę, więc i tokarka musi być większa. Na fuchę raczej nikt ci nie zrobi, bo ciężko to wynieść z zakładu. Sam placek materiału na takie cudo kosztuje ponad stówę. Dodatkowo trzeba jeszcze przerobić koło zamachowe lub - tak jak ja - wykonać od podstaw nowe. Dodatkowo potrzebne są uchwyty do mocowania całego napędu w ramie, a te najcześciej wykonuje się właśnie w przejściówce skrzynia-silnik. Czyli albo spawanie, albo frezarka. A jeśli chodzi o ramę, to ostatnio we Free-Bike po znajomości za ramę do SAM-a z miękkim tyłem brali 1500 zł. U Hamerlińskiego ostatnio chcieli jakieś 3000 zł. To, że masz spawarkę, to jeszcze nie wszystko. Wg mnie ramę trzeba dać do roboty facetowi, co umie to robić i już kilka zrobił (i się sprawdziły :-)))Koszty takich numerów są cholernie wysokie i trzeba być na nie przygotowanym, w przeciwnym razie w sytuacji napotkania problemu albo dokładasz do interesu i działasz dalej, albo stajesz w miejscu i dajesz ogłoszenie do SM w stylu "sprzedam SAM-a do drobnego wykończenia". P.S. Moje SAM-y są jeden na silniku od DAF-a 850, a drugi od VW1600.Nie chcę cię zniechęcać, bo moim ostatnim SAM-em jeździ się naprawdę super, ale koszty tej zabawy wg mnie na dzień dzisiejszy są za wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KEV Opublikowano 6 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2006 nie no spoko ale najwyzej go sprzedam i huk zawsze sie jeleniowaty znajdzie.... znajomy ma tokare a co do ramy to sobie poradze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Błażej Opublikowano 8 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2006 Szczerze mówiąc to nie wiem czemu chcesz zastosować akurat silnik z malucha. Już ruski oryginał sie lepiej prezentuje. I zamiast kombinować z łączeniem silnika maluchowskiego z ruską skrzynią, lepiej spraw sobie silnik od rosji i popracuj nad nim. Pogrzeb w ruskich stronach, tam chłopaki cuda z tymi silnikami wyprawiają, za niewielkie pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 9 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zapytaj sie Irbita, bo mial na sprzedaz nowy silnik od dniepra ponoc exportowego i nie chcial drogo. Nie wiem czy jeszcze go ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matołusz Opublikowano 13 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2006 A jeśli KEV będziesz chciał zakupić skrzynię od Dniepra, to pewneie będe miał na zbyciu. Oczywiscie niedrogo >jak zawsze :D< [ Dopisane: 13-01-2006, 16:46 ]A jeśli KEV będziesz chciał zakupić skrzynię od Dniepra, to pewneie będe miał na zbyciu. Oczywiscie niedrogo >jak zawsze ;) < [ Dopisane: 13-01-2006, 16:57 ]A jeśli KEV będziesz chciał zakupić skrzynię od Dniepra, to pewneie będe miał na zbyciu. Oczywiscie niedrogo >jak zawsze ;)< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi