evolis Opublikowano 25 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2006 z dojechaniem na przeglad nie mam najmniejszzego problemu, ale zakladam czysto teoretycznie zeby udowodnic, ze probne istnieja:) Pierwsze slysze, ze w skarbowym wymagaja badanie techniczne ?? Czy moze ktos jeszcze to potwierdzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bekriss Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 Ale z was niedowiarkowie. Prosze tutaj karteczka z urzedu a na dole napisane jaka uustawa nakazuje te dokumenty miec ze soba http://img128.imageshack.us/my.php?image=a3wq.jpg Najlepiej isc do swojego urzedu i sie zapytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_27 Opublikowano 27 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2006 Zawsze było tak, że jeśli nie miałeś przeglądu a dostawałeś tablice próbne po to, żeby na ten przegląd dojechać. I te tablice były ważne przez miesiąc.Było to tzw "pozwolenie czasowe"I pojazd na takich blachach nie był uważany za zarejestrowany.I o tym cały czas myślę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bekriss Opublikowano 27 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2006 a teraz musisz zrobic przeglad bez blach do vat 24 aby miec vat 25 i moc zarejestrwac. Dostajesz stale tablice i czasowe powolenie a po 2- 4 tyg odbierasz dowod rejestracyjny na stale a tablice zostaja te same. Tak jest u mnie. Zapewne wyszli z zalozenia ze jesli sprowadziles na zagraniocznych blachach to mozesz dojechac na przeglad a jesli sprowadziles mototcykl bez blach to jaki problem przejechac te kilka kilometrow do stacji. Ja problemu nie mialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_27 Opublikowano 28 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2006 aktualny stan prawny, ktory wyszperałem w necie przedstawia się następująco:Ustawa "Prawo o ruchu drogowym"Art. 74. 1. Czasowej rejestracji pojazdu dokonuje, w przypadkach określonych w ust. 2, starosta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania (siedzibę) właściciela pojazdu, wydając pozwolenie czasowe i zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne.2. Czasowej rejestracji dokonuje się:....na wniosek właściciela pojazdu - w celu umożliwienia:przejazdu pojazdu związanego z koniecznością dokonania jego badania technicznego lub naprawy;3. Czasowej rejestracji dokonuje się na okres nieprzekraczający 30 dni, z zastrzeżeniem ust. 4. Termin ten może być jednorazowo przedłużony o 14 dni w celu wyjaśnienia spraw związanych z rejestracją pojazdu. koszt rejestracji tymczasowej:podanie +opłata skarbowa 5,50 zltablice motocyklowe 12 złdowód tymczasowy 12 złnaklejka legalizacyjna 11 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evolis Opublikowano 28 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2006 tez to znalazlem ostatnio, podalem w innym watku gdzie kolega sie wypowiadal, ale jak widze nie dal sie przekonac :) znalazlem rowniez wymagane dokumenty do vat 24 i badanie nie jest potrzebne bo jak sie juz powtorze, co ma k.. urzad skarbowy do badan tech ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_27 Opublikowano 28 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2006 i jeszcze jedno:podobno tablice tymczasowe to nie to samo co tablice próbnePróbne związane są już z procedurą zarejestrowaniaTymczasowe - to takie chwilowe zezwolenie na wyjazd na drogi na terenie kraju, teoretycznie w celu załatwienia jakiejś sprawy (badanie techniczne, tansport do miejsca przeznacznia itp)Kosztuje to około 40 zeta ale można pojeździć i przeczekać do maja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sseku Opublikowano 1 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2006 Panowie a co z głównym wątkiem , ma ktoś jakieś nowe info ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonasz12 Opublikowano 3 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2006 Witam Własnie dzwoniłem do Wydziału komunikacji i babka mówi mi ze opłaty to niecałe 700 zł i ze nic nie słysząła o obniżce za karte pojazdu czy cokolwiek. Czyli wszystko po staremu puki co......... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mierzwa2 Opublikowano 3 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2006 tak sie przyglądam tej rozmowie i sam nie wiem czekacie z ta rejestracją? Ma ktos cos tak b b pewnego!!!!?? jakieś info znajomych z urzedu zeby wiedziec tak na 100%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bekriss Opublikowano 3 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2006 ja nie czekam. Juz mam moto zarejestrowane. A pogoda to mnie dobija. Teraz wali u mnie sniegiem i to porzadnie :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evolis Opublikowano 3 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2006 Od 1 maja bedzie jest zmiana kosztow karty pojazdu - koszt max 100zl :idea: Snieg to porazka, mialem rejestrowac i jezdzic :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kulus Opublikowano 3 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2006 i na to wlasnie czekam :buttrock: na 1 dzien maja... a wlasciwie 1 dzien po weekendzie majowym :D zeby zarejestrowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryś Opublikowano 3 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2006 Od 1 maja bedzie jest zmiana kosztow karty pojazdu ...jasne, już ja to widzę jak zmiana kosztu karty pojazdu nastąpi dokładnie 1 maja! Ja rejestrowałam moto pod koniec lutego, a ludzie w urzedzie powiedzieli mi, że nie mają jeszcze żadnych odgórnych ustaleń co do obniżki, i że na 1 maja nie ma się co szykować, bo to bardzo mało prawdopodobne. Ja i tak nie dałabym rady czekać tak długo mimo, że zima nie daje za wygraną. Pierwsze ciepłe i suche dni - i wybieram się z moim pirewszym moto na spacer:)Pozdrawiam wszystkich naiwnych i cierpliwych. Oby 1 maja rzeczywiście okazał się TĄ datą.Maryś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_27 Opublikowano 7 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2006 Kto zarejestrował i wypłacił 500 na Kartę pojazdu ten tego co czeka bo mu szkoda forsy nie zrozumie (parafrazując "sytygłodnego nie zrozumie") Właśnie zaliczyłem Skarbówkę i dzwoniłem do Starostwa, jest tak a rzecz dotyczy zaoszczędzenia na rejestracji pojazdu sprowadzonego: 1. Informacja, że Karta nie będzie kosztować 500 zeta jest pewna (czytałem gdzieś oficjalny wyrok bodaj Trybunału Konstytucynego, wg którego stary przepis traci moc z dniem 1 maja 2006, ale nie wiadomo co wykombinują, żeby nam z kieszeni trochę wyrwać) czyli do stracenia raczej niewiele a można zyskać Problem tylko z czekaniem do maja, kiedy słoneczko może już niedługo przyświecić, więc wykombinowałem co poniżej sprzedaję całościowo2. Załatwiamy VAT-25 BEZ PRZEGLĄDU - mój Urząd od wszystkich wymagał okazania przeglądu ale nie ma do tego podstaw prawnych więc przepchałem sprawę i dostanę VAT-25 bez okazywania przeglądu (jak będą się stawiać to zapytajcie czy wydadzą Wam decyzcję odmowną i na jakiej podstawie prawnej - jeśli złożycie wniosek bez dołączonego przeglądu technicznego)3. 1 kwietnia stawiamy się w Wydziale Komunikacji ale NIE w celu REJESTRACJI tylko z wnioskiem o wydanie tablic czasowych w celu dojazdu na badanie techniczne (do tego potrzebne nam tłumaczenia i VAT-25) opłacamy około 40 zeta za wypożyczenie tablic na 30 dni, wykupujemy OC i śmigamy do maja, w wolnej chwili robiąc badanie techniczne4. 1 maja zgłaszamy się z kompletem papierów oraz badaniem technicznym, zdajemy tymczasowe tablice i składamy WNIOSEK O REJESTRACJĘ. Będzie nas obowiązywało prawo obowiązujące w dniu 1 maja - tylko, że jest ryzyko bo nie wiemy do końca jakie ono będzie - ale to też nie jest problem, ponieważ w dowolnym momencie wcześniej (tj w kwietniu można zdać tablice tymczasowe i złożyć wniosek o rejestrację) tyle ustaliłem, ale każdy działa na swój rachunek i swoje ryzyko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi