Skocz do zawartości

Wszystko co dotyczy hondy MTX 50,80,125,200

Rekomendowane odpowiedzi

Dadi ja ci powiem tak

miałem to samo i palił na początku idealnie później 2 kopy ,

później po 8 i tak dalej

W któryś dzień odpaliłem go na pycha bo nie chciało mi się go kopać i

jeździłem z jakieś 5 godz ,,,na drugi dzień już nie odpalił wo gule

okazało się ze tłok pierścienie zerwał ;/

A kompresje przed ostatnia przejażdżce miał ładną i mocy też nie stracił !

więc to może być wina już tłoku

............................................................................

.............................................

Dadi ja ci powiem tak

miałem to samo i palił na początku idealnie później 2 kopy ,

później po 8 i tak dalej

W któryś dzień odpaliłem go na pycha bo nie chciało mi się go kopać i

jeździłem z jakieś 5 godz ,,,na drugi dzień już nie odpalił wo gule

okazało się ze tłok pierścienie zerwał ;/

A kompresje przed ostatnia przejażdżce miał ładną i mocy też nie stracił !

więc to może być wina już tłoku

............................................................................

.............................................

Mam Honde MTX 80R2, mam pytanie. Nie mogę nigdzie dostać tłoka o wymiarze 52mm. Najprawdopodobniej ostatni szlif, czy ma ktoś na sprzedanie cylinder do 80 chłodzonej wodą z możlliwością zrobienia szlifu mniejszego niż ten ostatni. A może ktoś ma taki tłok? I drugie pytanie. Czy do silnika 80cm. pasuje cylinder od 125cm? Wszystko chłodzone wodą. Jeżeli pasuje to czy ma ktoś na sprzedanie taki cylinder? Ewentualnie czy jest możliwe wciśnięcie nowej tulei w cylinder 80-tki. Gdzie to można zrobić? Proszę o jakieś namiary telefoniczne albo adres :icon_biggrin:

......

......

.......

powiem ci tyle że ten tłok może by ci załatwił koleś z warsztatu moto z Raszowa

ja u niego mam swojego mtx i mówił ze jak kiedyś będę potrzebował tłok większy to

spróbuje mi znaleźć +50 mm jakiegoś

Zadzwoń i pogadaj Może akurat sie jakoś dogadacie !!

Masz Tel >>609-723-298

• 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Witam, mam Honde MTX 125 z systemem attac i 300 milionów pytań :P Zacznę od tego, że jestem totalnie zielony w temacie motoru. Nie będę wypisywał wszystkich pytań jakie mnie nurtują ale drodzy forumowicze, czy jest ktoś w stanie uratować mnie i podać namiary na serwisówke do tego motoru ? Szukam szukam i szukam czegokolwiek od dwóch dni i jedyne co mam to schemat elektryczny do 80 ;P Ogólnie to nie mam iskry. Oraz takie pytanie czy da radę jakoś sprawdzić moduł ? Do modułu dochodzi napięcie przy kopaniu a dalej cisza :( Będę niezmiernie wdzięczny za jakiekolwiek informacje ! :) Pozdrawiam i leczę na waszą wyrozumiałość i litość :P

• 2 tygodnie później...

Witam

znalazła sie u mnie Honda mtx 50. Stan jej no cóż pozostawię bez komentarza jak można tak skatowac motor.Więc doporwadzam ja do stanu używalności i mam z nia taki problem. Pali od kopniecia bez problemu. natomiast problemem jest brak mocy. a dokładniej chodzi o to że np jakoś się rozpędzi ale to nie to że idzie ognień tylko właśnie się rozpędza. Gdybym chciał gwałtowniej ruszyć to zaduszę ją jak powoli ruszę to mogę jechać i jak wejdzie na obroty to na pełnym gazie mogę jakoś jechać. i teraz co zrobiłem

czysciłem gaźnik i wymieniłem świecę. ogólnie sieca czarna była więc sprawdziłem w gaźniku i dysza była na maksa w górę. po ustawieniu naśrodku (testowane wszystkie pozycje) najmniej swieca czarna i nawet zaczyna lekko kawę z mlekiem pokazywać jednak mocy nadal nie ma.

i teraz takie pytanie jak poprawnie ustawić gaźnik czyli te dwie śruby oraz dysza. no i co ważniejsze u mnie nie ma filra powietrza tzn jest gumowa rura która wchodzi w taka plastikową puszkę ale w niej nic nie ma ,

Czy bez filtra powietrza tez moto bedzie mulić??

niestety nie wiem jaki to rocznik i model bo jak mowilem stan jest mocno zaniedbany , ale tak ogolnie to wyglada mi na te z poczatków 81-83.

Mam nadzieje że znajdzie sie jakas dobra dusza która coś doradzi i jakoś to uruchomimy

niestety nie wiem jaki to rocznik i model bo jak mowilem stan jest mocno zaniedbany , ale tak ogolnie to wyglada mi na te z poczatków 81-83.

bębnowy hamulec z tyłu bębnowy z przodu i chłodzona powietrzem ?? to starsza niż 85...

Mam nadzieje że znajdzie sie jakas dobra dusza która coś doradzi i jakoś to uruchomimy

generalnie to zacznij od sprawdzenia kompresji sądząc po tym co piszesz to silnik jest zwłoki i będzie konieczny szlif i nowy tłok.....maksymalną dawkę paliwa daje się jak kończy sie tłok a z jakiś przyczyn chce się trochę pojeździć nie robiąc remontu :D

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

ile powinna miec?

Minimum 6 żeby w ogóle zagadała, 10atm sprawny silnik. Widziałem skutery 50cc, (Habana, Runner, Vespa), które wyciągały dychę więc powinna być w zasięgu ręki taka wartość lub nawet większa. Nie myl tego ze stopniem sprężania.

Minimum 6 żeby w ogóle zagadała

no moim zdaniem jak japoński silnik przy 6 zapala to zawstydza turbodynamomena :D w dt 80 przy 7 było już bardzo ciężko milion kopów, strzały w gaźnik, przy 6.5 rzuciła palenie definitywnie.......

moja mtx 80c wiatrołap miała po remoncie po dotarciu 11 atm, crm świeżo po remoncie (niedotarta) 125 miała 10..... wydaje mi się że przynajmniej te 8-9 powinna mieć.....

Od czego pasowałby cylinder do mtx-a 80 rII . Bodajże hd09

nie dam sobie głowy uciąć ale bardzo zbliżony silnik miała MBX, inny był np dyfuzor ale np gaźnik taki sam....

Edytowane przez michoa

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

8-9 to ma moja DeTka po przytarciu łożysk z braku oleju, wg mnie ta wartość to już pierwsze znaki degradacji silnika. Z tym 6 to nie jest jakaś sztywna reguła, bo odnosi się do doświadczeń z moją pierdziawką ale i Kawasaki potrafiło zapalić mając 4atm na jednym i chyba 7 na drugim garze ale to rzędowa dwójka, to ma łatwiej :)

Witam. Mam problem ze swoim mtx 80. Zmienilem gaźnik ponieważ poprzedni mi zalewalo. Po zmianie moto zapali i od razu gaśnie. Przy nastepnej probie trzeba chwile odczekac, bo ciagle kopanie nic nie pomoze. Cały gaźnik byl dokladnie przeczyszczony i to nawet pare razy. Bardzo bym prosil o pomoc.

No to zacznij czytać jak chcesz grzebać, bo przyjdzie czas kiedy rozłożysz ręce a "dobry" człowiek skosi z Ciebie ciężki szmal za bzdurę ale obudzisz się z trudną naprawą.

Zaworek iglicowy to to cacko, które było połączone z pływakiem i jest odpowiedzialne za zatrzymywanie wahy.

Na śrubkę nie jestem w stanie Cię naprowadzić, bo nie widziałem gaźnika. Ogółem najczęściej są trzy. Regulacji jałowych obrotów (zgaduję, że wiesz co to) śrubka spustowa w komorze pływakowej, i ostatnia regulacji składu mieszanki. Jest mniej więcej w połowie korpusu i to NIE ta która dotyka przepustnicy. Bardzo często obie regulacyjne są po tej samej stronie gaźnika.

Mam dosyć banalne pytanie , ale zapytam . Kupiłem nowy tłoczek do hondy mtx i na nim napisane jest: In . Chciałem się poradzić o to jak ten tłok mam założyć . In do góry czy In w dół? . Pytam , ponieważ nie chcę skutków ubocznych :)