Skocz do zawartości

Wszystko co dotyczy hondy MTX 50,80,125,200

Rekomendowane odpowiedzi

michoa napisał:

ja miałem fabryczny dyfuzor g80 i pustą końcówke od jakiegoś crossa (chyba od kx) i miałem ponad 11tys na filmiku widać

Jak myślicie, czy zamontowanie obrotomierza od crm 75 zda egzamin? Nie będzie przekłamań?

http://www.polskajazda.pl/foto/foto-zoom/motofan91crm_2.JPG

Również przy mtx'ach 125 widziałem podobne obrotomierze.

może pasowac od crm-ki a jak ci szla na 14 tyś obrowów to cos nie tak z obrotomierzem chyba... moja kreci sie do 6 tys spokojnie potem gwałtowny narost obrotów do 9tyś max.. dodam ze mam R2-ujke i pusty tlumik w srodku ;P A tak przy okazji... ile wam spalają wasze hondziaczki? moja żre 5l na 70km (dodam ze mam +2mm na tloku) czy to normalne?

Moja kręci się gdzieś do 10,5-11k rpm, do 5k jedzie spokojnie, 5,5-6k mała dziura, a od 7k ciągnie bez zająknięcia do wspomnianych ~11k. Fakt, że kręcenie powyżej 10k nie ma raczej sensu, ale ciekawość przezwyciężyła. ;)

Moja pali średnio 5-5.5l na 100km. Wszystko zależy od stylu jazdy, czy jeździmy po terenie, czy duża ilość podjazdów itp. W dość trudnym terenie jak na mtx'a potrafi chlupnąć i 8 litrów, natomiast na szosie przy spokojnej jeździe można uzyskać wynik 4 litrów/100km. ;)

michoa napisał:

ja miałem fabryczny dyfuzor g80 i pustą końcówke od jakiegoś crossa (chyba od kx) i miałem ponad 11tys na filmiku widać

nie nie prezesie :D na logike to w motocyklach 2t czym większa pojemnośc tym niższe obroty maksymalne i tym niższe obroty maksymalnej mocy i chyba w każdym tak jest (to wynika z masy koła zamachowego i rozmiaru tłoka )

:icon_arrow: mam pytanko co może być powodem tego ze nie mam wolnych obrotów???

coś w gaźniku albo brak kompresji zobacz najpierw gaźnik

Czy ja wiem. Niby dobrze prawisz, ale nie słyszałem o wyczynowych setkach czy nawet ćwiartkach co kończą się kręcić na 9 tyś :P.

Moja CRM kręci do 11.

Co do pasowania lub nie tego obrotomierza z CRM 75- w modelu 125 obrotomierz jest elektroniczny, ale zamknięty w innej obudowie. Ten wygląda jak te z MTXów ale może też jest elektroniczny. Sprawdź to.

Cytat
Czy ja wiem. Niby dobrze prawisz, ale nie słyszałem o wyczynowych setkach czy nawet ćwiartkach co kończą się kręcić na 9 tyś j.gif.

ale ja mówie o lajtowych niewysilonych silnikach crossy to inna bajka (ćwiartka czy setka może i nie kończy na 9tys ale np 80 ma max moc przy 12 tys a kręci pewno jeszcze wyżej...)

Cytat
ale co może byc pryczyną tak dyżego spalania w mtx-ie? (7,5l na 100 ) i dodam ze pali tak samo w terenie jak i na ulicy przy spokojnej jeżdzie ;p.. czy to efekt 8 szlifu?;>

jaki kolor ma świeca ?? może po prostu masz bardzo cięzką ręke...ja miałem znajomego który jak mu biło to na pierwszych 3 biegach zamykał obrotomierz a obroty w trakcie jazdy raczej nie spadały poniżej 8tys i wtedy też mu paliła 7.....

caveman zaraz ty potrzebujesz obrotomierz do mtx80 ?? ja mam do wersji chłodzonej powietrzem jak coś wal na priv.

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

michoa napisał:

caveman zaraz ty potrzebujesz obrotomierz do mtx80 ?? ja mam do wersji chłodzonej powietrzem jak coś wal na priv.

Mam oryginalny wyskalowany do 9k, a myślę o tym, czy przypasuje wyskalowany do 11k. Czy nie będzie czasem przekłamań i czy w ogóle linka będzie pasować? :rolleyes:

teoretycznie silnik chłodzony cieczą i powietrzem nie powininen sie róxnić linką ani ślimakiem od obrotomierza bo teoretycznie to hd09 ma tą samą skrzynie sprzęgło gaźnik rózni sie tylko pompą wody wbudowaną w silnik i cylindrem...nawet chyba wał jest taki sam....

szkoda że tak daleko mieszkasz być sobie przypasował, sprawdził....jaką masz końcówke linki trójkątną czy kwadratową ??wejdź na klase i zobacz czy taka sama linka jest do np 86 i 82 i już będziesz wiedział co z linką....

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

Witam wszystkich!

Kupiłem gaźnik dellorto 12

http://allegro.pl/item714245579_gaznik_del..._malagutti.html

oraz adapter

http://www.allegro.pl/item712257432_adapte...olini_hebo.html

Posiadam Honde mtx 80 r2.

Chciałem zapytać czy podejdzie i czy motor bedzie dobrze jeździł?

z góry dziękuję.

Witam. wymieniłem wszystkie oleje w dozowniku i w skrzyni na orginalne . Idalej kopci, dusi się i cieknie olej z wudechu. Czy to może byc przyczyna simeringów???

Podajcie jakąś strone z częsciami od takich motorków.

Z GÓRY DZIEKUJE

• 1 miesiąc temu...

Witam mam Honde MTX 80 z 84r. i mi sie skrzynia biegów zablokowała bo mechanik zle złożył ją :rolleyes: wiec rozebrałem cały silnik i nie wiem jak tą skrzynie biegów naprawić bo wo gule ciężko wchodzą biegi

Z góry dziękuje :notworthy:

Ma ktoś instrukcje do Hondy MTX 80

Cytat
jak duża jest ta honda??

kwestia egzemplarza chyba.....moja 80c była bardzo wysoka na wyprostowanym moto ja o wzroście 176cm ziemi dotykałem połowami stopy ale moja miała nieorginalny amortyzator tylni chyba.......R2 z tego co patrzyłem jest niska ludzie po 165cm dotykają gleby bez problemu....

natomiast całokształtem to sprawia wrażenie większego motocykla niż mz etz 250 (w mz tylko silnik jest większy z wiadomych powodów chyba :D )

i generalnie jest dosyć cięzka mimo małego silnika...100kg wydaje mi sie że na 100% waży może nawet więcej

Cytat
Podajcie jakąś strone z częsciami od takich motorków.

klasa czyli bodajrze www.sklep-motocyklowy.pl i allegro.pl

Cytat
Witam mam Honde MTX 80 z 84r. i mi sie skrzynia biegów zablokowała bo mechanik zle złożył ją rolleyes.gif wiec rozebrałem cały silnik i nie wiem jak tą skrzynie biegów naprawić bo wo gule ciężko wchodzą biegi

z grubsza sytuacja jest beznadziejna bo:

1.nawet jeśli dojdziesz co nawaliło to pozostaje ci tokarz/frezer bo nowych częsci do skrzyni biegów nie kupisz o używane też cięzko....

2.serwisówki do 80 nie ma nigdzie w internecie pól życia szukałem, ściągnij do 125 porównaj....

ja bym zostawił ten silnik na dawce organów i kupił następny....

Siemka!

Mam MTX'a 80 z 1983r.

Dziś rano jeździłem i było ok, odpalił bez problemu itd, po powrocie ze szkoły chce odpalić a tu nic...

Nie mam iskry między elektrodą a piórem świecy, tylko raz na jakiś czas jedna błyśnie i dalej nic, a znów jak odsunę lekko świecę do masy np. od cylindra to między cylindrem a np. gwintem świecy skacze iskra... i to nielicha... a jak złapię ręką za metalową część świecy to bardzo mocno kopie...

Co się mogło stać że mam przebicie czy jak to się nazywa?? I nie mam iskry tam gdzie powinna być??

Pozdrawiam Adek...