Skocz do zawartości

Ryczałt km za używanie pojazdów w celach służbowych

DZIADU
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nurtuje mnie jedna rzecz, a mianowicie, czy ryczałt km za używanie prywatnego pojazdu w celach służbowych jest obciążony podatkiem dochodowym od osób fizycznych czy też nie??

W końcu jest to zwrot kosztów paliwa, utrzymania, serwisu itp a nie zarobek.

Szukałem na ten temat czegoś w sieci ale nic poza stawkami nie znalazłem, może mi ktoś wskazać jakieś źródło??

z góry dzięx 8)

Tylko głupiec ma na wszystko gotową odpowiedź :)

Z tego co wiem to jak najbardziej ryczalt jest obciazony.

Przynajmniej moja firma sciaga z tego normalnie podatek. Natomiast nie sa obciazane podatkiem wyjazdy delegacyjne, rozliczane wg kilometrow.

SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE...

Zielo- ty moze nie placiles ale firma ktora ci go wyplacala napewno placila bo juz od ponad roku ryczałty samochodowe sa opodatkowane i oZUSowane . Nie ma zadnego znaczenia ze my uwazamy ze jest to zwrot poniesionych kosztów i nie przynosi zysku- wazny jest przepis a ten mowi wyraznie ze tego typu ryczałty nalezy opodatkowac

ps. mały bład sie wkradl nie ma ZUS-u - nie mialem biezacych informacji ale sprawdzile mi na 100 % kilometrówki sa wyłaczone z ZUS-

sorry za pomyłke :D

Fachowa dyskusja sie wywiązała. Każdy ma trochę racji.

No to od początku: wysokość ryczałtu zależy od pojemności pojazdu i miejscowości, w której znajduje sie siedziba pracodawcy. Czyli 300, 500 lub 700 km razy stawka właściwa dla:

motoroweru (0,1297 zł/km)

motocykla (0,2161zł/km)

samochodu osob. o pojemn <900 cc (0,4894 zł/km)

samochodu osob. o pojemn >900 cc (0,7846 zł/km)

Kwota ryczałtu podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych w wysokości 19%.

Jeżeli pracodawca wypłaca kwotę wyższą niż wyliczony ryczałt to nadwyżka podlega ozusowaniu.

Jeżeli pracownik uda sie w delegację służbową samochodem niebędącym własnością pracodawcy to ma wypłacany ryczałt wynikający z ilości przejechanych kilometrów razy stawka dla danego pojazdu.

Za każdy dzień nieobecności w pracy (np delegacja ) pracodawca potrąca z ryczałtu kwotę w wysokości 1/22 za każdy dzień nieobecności.

To chyba wszystko.

Hehe' date=' jakoś tak się składa że w mojej firmie z każdym mogę się dogadać oprócz... księgowej :P

Ale to może dlatego że nie jeździ na motocyklu :roll:[/quote']

Albo dlatego że ty jeździsz. U mnie w firmie jest 3 motonitów, dwóch w Płochocinie a jeden w Gdańsku.

A najlepiej jak ludziki dwonią w sprawie zapłat, chcą gadać z księgową a ja mówię że u nas księgowa nie pracuje. I koniec rozmowy. :lol: