DZIADU Opublikowano 9 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2005 Witam, nurtuje mnie jedna rzecz, a mianowicie, czy ryczałt km za używanie prywatnego pojazdu w celach służbowych jest obciążony podatkiem dochodowym od osób fizycznych czy też nie??W końcu jest to zwrot kosztów paliwa, utrzymania, serwisu itp a nie zarobek.Szukałem na ten temat czegoś w sieci ale nic poza stawkami nie znalazłem, może mi ktoś wskazać jakieś źródło?? z góry dzięx 8) Cytuj Tylko głupiec ma na wszystko gotową odpowiedź :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 9 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2005 Z tego co wiem to jak najbardziej ryczalt jest obciazony.Przynajmniej moja firma sciaga z tego normalnie podatek. Natomiast nie sa obciazane podatkiem wyjazdy delegacyjne, rozliczane wg kilometrow. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo2x Opublikowano 9 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2005 Dziadu - podaj na prv numer telefonu to zadzwonie i Ci wyjasnie jak to mozna obejsc bo zaduzo pisania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielo Opublikowano 12 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2005 Ja jak używałem samochodu prywatnego to płaciłem żadnego podatku dochodowego, ryczałt nie daje zysku, pokrywa tylko poniesione koszty - paliwo, ubezpieczenie, zużycie sam. itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo2x Opublikowano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zielo- ty moze nie placiles ale firma ktora ci go wyplacala napewno placila bo juz od ponad roku ryczałty samochodowe sa opodatkowane i oZUSowane . Nie ma zadnego znaczenia ze my uwazamy ze jest to zwrot poniesionych kosztów i nie przynosi zysku- wazny jest przepis a ten mowi wyraznie ze tego typu ryczałty nalezy opodatkowac ps. mały bład sie wkradl nie ma ZUS-u - nie mialem biezacych informacji ale sprawdzile mi na 100 % kilometrówki sa wyłaczone z ZUS- sorry za pomyłke :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-kk Opublikowano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2005 oZUSowane piewrszy słyszę :?: :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo2x Opublikowano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2005 Hehe no to to juz teraz wiesz :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 13 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2005 Fachowa dyskusja sie wywiązała. Każdy ma trochę racji. No to od początku: wysokość ryczałtu zależy od pojemności pojazdu i miejscowości, w której znajduje sie siedziba pracodawcy. Czyli 300, 500 lub 700 km razy stawka właściwa dla:motoroweru (0,1297 zł/km)motocykla (0,2161zł/km)samochodu osob. o pojemn <900 cc (0,4894 zł/km)samochodu osob. o pojemn >900 cc (0,7846 zł/km)Kwota ryczałtu podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych w wysokości 19%.Jeżeli pracodawca wypłaca kwotę wyższą niż wyliczony ryczałt to nadwyżka podlega ozusowaniu.Jeżeli pracownik uda sie w delegację służbową samochodem niebędącym własnością pracodawcy to ma wypłacany ryczałt wynikający z ilości przejechanych kilometrów razy stawka dla danego pojazdu.Za każdy dzień nieobecności w pracy (np delegacja ) pracodawca potrąca z ryczałtu kwotę w wysokości 1/22 za każdy dzień nieobecności.To chyba wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-kk Opublikowano 15 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2005 skąd ta wiedza :?: jesteś księgowym czy co :?: ale odpowiedz przynajmniej wyczerpująca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 15 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2005 skąd ta wiedza :?: jesteś księgowym czy co :?: Ano jestem księgowym. Nawet przyznałem sie do tego w temacie "Kim jesteśmy?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo2x Opublikowano 15 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2005 Hun- ja tez jestesm - moze czasam iwymienimy jakies doswiadczenia lub info w problemowych sprawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 15 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2005 Czemu nie, wszak wszyscy bikerzy to jedna rodzina. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 15 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2005 Hehe, jakoś tak się składa że w mojej firmie z każdym mogę się dogadać oprócz... księgowej :P Ale to może dlatego że nie jeździ na motocyklu :roll: Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 15 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2005 Hehe' date=' jakoś tak się składa że w mojej firmie z każdym mogę się dogadać oprócz... księgowej :P Ale to może dlatego że nie jeździ na motocyklu :roll:[/quote'] Albo dlatego że ty jeździsz. U mnie w firmie jest 3 motonitów, dwóch w Płochocinie a jeden w Gdańsku. A najlepiej jak ludziki dwonią w sprawie zapłat, chcą gadać z księgową a ja mówię że u nas księgowa nie pracuje. I koniec rozmowy. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi