Gruchcio Opublikowano 20 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2006 Ja uzywam Dainese D-180. A co do Taigerów to z kumplami mowimy ze bezpieczniejszy bylby garnek na glowie wypchany od srodka wata bo bynajmniej przy uderzeniu nie peknie a wata cos zamortyzuje a tak to peknie i nic nie zamoryzuje. A taiger to dobre na nocnik zrobic malemu dziecku. Jezdzilem kilka razy w TAigerze i w tych starych kaskach z napisem kawasaki, to czulem sie pewniej w tym starym kasku niz w taigerze chyba dlatego ze tamten wygladal bynajmniej solidniej i byl wygodniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pimpek Opublikowano 20 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2006 wiecie co tak gadacie na tego tajgra ale jak kiedys w polsce nie bylo wyboru kasków i smigano w orzeszkach?? jak kupie se kawe albo suzi to kupie tez drogi kask narazie mam wsk i komara i mi tornado styka a jak peknie to nie szkoda bo pujde i drugiego kupie :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 20 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2006 (edytowane) wiecie co tak gadacie na tego tajgra ale jak kiedys w polsce nie bylo wyboru kasków i smigano w orzeszkach?? jak kupie se kawe albo suzi to kupie tez drogi kask narazie mam wsk i komara i mi tornado styka a jak peknie to nie szkoda bo pujde i drugiego kupie :biggrin:Też mi się tak kiedyś wydawało, ale w sobotę doznałem olśnienia. Kumpel na kask - nazwijmy go tak - integralny, ale bez szybki (kumplowi to wisi, bo pomyka w okularkach ;-)). Jest dosyć stary, ma z tyłu naklejkę "Zakład Produkcji Kasków" - niestety, nie pamiętam gdzie, ale jest nawet dokładny adres. Z tym, że kask ma wiecej lat od niego. Wyściółka jest paskudna, ale skorupa jest (tu was zaskoczę :-)) złożona z jednego kawałka plastiku! Ogólnie sprawia wrażenie jakby bardziej trwałego niż tajgier. Ale dla niego to i tak jest za dużo, ma zamiar jeździć w hełmie WP :-P. Edytowane 20 Lipca 2006 przez Arcer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubaziom Opublikowano 20 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2006 a jak peknie to nie szkoda bo pujde i drugiego kupie.... no tak lepiej 2 razy w sezonie wydawać 60 zł na tiger/tornado anizeli wydac raz 150 zł i jedzic 3 lata...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markos Opublikowano 20 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2006 No bez przesady. ale np Tornado też są rózne modele. niektóre totalna porażka, ale spotkałem sie z drozszymi Tornadami, to nie powiem, nawet fajne... :biggrin: Wprawdze nie sa to zadne super jak Lazery, ale wyglądaja masywnie, wyściółka gites i tak zaraz nie pękają... SPRAWDZANE... :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pimpek Opublikowano 20 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2006 .... no tak lepiej 2 razy w sezonie wydawać 60 zł na tiger/tornado anizeli wydac raz 150 zł i jedzic 3 lata...... ja swojego tornado mam 3 lata i jakos nie peka a nieraz spadl z moto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markos Opublikowano 20 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2006 (edytowane) ja swojego tornado mam 3 lata i jakos nie peka a nieraz spadl z motoDokładnie. w sumie powiem tyle, że tornado też wystarczy przy motorowerze, jadącym w porywach 70, bo można by jeszcze powiedziec, że na skuter trza jeszcze kupić pas nerkowy, zbroje i super rekawice... Takie gadanie, przy 70km/h tornado tez powinno wytrzymac, ale jak ktoś lata ponad 100 i na dodatek sie uczy i nie najlepiej jeździ, to lepiej zainwestować w swoją głowe. :biggrin: P.S. MAm takie totalnie gówniane tornado dla pasażera i pękło mi już w 3 miejscach. HEHE Trze je wymienic... Edytowane 20 Lipca 2006 przez markos16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2006 (edytowane) Odkupuję temat - ale jest powód! Czytałem sobie archiwum tego topiku, a tu nagle za drzwiami słychać warkot malucha. Listonosz! "Arielu! Paczka do Ciebie!" :-). Właśnie zaczynam otwierać paczuszkę... Ładne pudełeczko, zapakowany niczym jajka w wytłaczance przygotowane na podróż po górach :-)... Folia z mięsnego :-). Mięciutka torba... Przyda sie na coś :-). Ale się błyszczy! Mój pierwszy "nowy" kask! Lazer LZ6 Bullet! Paragonik, gwarancyjka... O jezu, jaki ciasny! :-) Ale to chyba ma tak być... Rozmiar dobrałem dobry. Chyba, że mi głowa urosła w ciagu tygodnia. Trochę cięższy od Tigera... Ale to chyba też dobrze... Zobaczymy jak się w tym jeździ! Ciag dalszy nastąpi... <!--EDIT--!>I nastepuje :-). W sumie jeździ się w nim nienajgorzej, ta ciasnota jest jednak potrzebna (przynajmniej według instrukcji :-)). A skoro listonosz ciśnie się w maluszku i przyjeżdża do mnie codziennie, to ja zniosę tę ciasnotę. Na pewno gwiżdże mniej niż w Tigerze, widoczność góra-dół i na boki jest lepsza, jechałem kilka kilometrów na pełnym gazie i było całkiem wygodnie. Teraz to już moto trzeba wymienić na szybsze :-). Trafiły mi się idealne warunki do testowania - zaczęło padać, więc chcąc nie chcąc sprawdziłem możliwości szyby. Krople spadają ciurkiem, płyną brzegami szyby (to duży plus), a gdy jest ich dużo, wystarczy przekręcić głowę na boki. Specjalnie chuchałem na szybę, ale powyżej 50 km/h para schodzi natychmiast, zawsze według tego samego wzoru, niczym wygaszacz ekranu w windozie :-). Ogólnie - kask udany, ale muszę przyznać, że za te pieniądze spodziewałem się tego, co otrzymałem. Żadnych wodotrysków, żadnych udziwnień ("My jesteśmy normalni!" :-)). Po prostu - dobry, ładny kask. A Tiger i tak będzie w użytku - dla pasażera. Na razie idzie pod drogą jak diabli (28 zł!) siatkę z mojego "ulubionego" sklepu z Białej Podlaskiej. Edytowane 9 Sierpnia 2006 przez Arcer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malys Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2006 No to gratulacje nowego kasku. :buttrock:Ja używam jakiegoś uvexa nie pamiętam modelu. :icon_twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pimpek Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2006 a ja na swojej wsk zaczełem pyrkać w orzeszku :icon_twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fr3di Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 a ja tez mam tornado. mam go tylko po to żeby sie policja nie czepiała... nie mam sianka na nowy kask (chciałbym AGV k-series)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil07 Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Ja kupiłm od kumpla tigera ( bez szybki ) za 5 zł :P Ale stan jego jest średni, i nie chce mi się kupować spreja żeby go przemalować i by było troche roboty żeby go odrestaurować no i szybke by trzeba było kupić więc postanowiłem że niedługo kupie sobie sobie jakiegoś tornado bo nie widze sensu żeby narazie kupować lepszego gdyż przynajmiej narazie jestem w posiadaniu ogara :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markos Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 No rzeczywiscie z jednej strony głupio by było dać za kask wiecej niż za ogara... a z drugiej... głowe sobie mozna cenic wiecej niż motor... ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malys Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Ja w sumie jak gdzieś muszę śmignąć przez pola to jadę bez kasku, bo tak jest najwygodniej. Poza tym bez kasku słyszę ryk silnika. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pimpek Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Ja w sumie jak gdzieś muszę śmignąć przez pola to jadę bez kasku, bo tak jest najwygodniej. Poza tym bez kasku słyszę ryk silnika. dokladnie nie ma to jak wiatr we włosach... na głowie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi