Skocz do zawartości

fotoradar

mikoch
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanko. Dostałem foto siebie i swojego auta z 19 sierpnia prędkość przekroczyłem nieznzcznie bo o 20 km/h. Fotkę przysłali mi dzisiaj czyli 05.12.2005. Co ciekawe przysłała ją nie policja tylko straż miejska.

I tu dochodzę do sedna sprawy, mianowicie czy straż miejska ma prawo mierzyć prędkość ( obiło mi się o uszy że nie ) oraz czy przypadkiem po upływie 3 miesięcy od pstrykniecia zdjęcia sprawa się nie przeterminowała??

CZy ktoś już przez coś takiego przechodził??

Dodam że było to w Wyrzysku a mieszkam w Szczecinie więc nie ma opcji stawienia się u nich osobiście.

Wtulony w maszynę,

w tempie szalonym.

Patrzę na wskazówki.

Za mocno wychylone

Generalnie straz miejska zajmuje sie rowniez kontrola predkosci. Uprawnienie to jednak kwestionowane jest przez Rzecznika Praw Obwytelskich i mial on zwrocic sie (lub juz zwrocil sie) do trybunalu konstytucyjnego o zbadanie, czy takie uprawnienie jest zgodne z obowiazujacym prawem. Ale jak to Trybunal... - wiele wody jeszcze w Wisle uplynie zanim zajma sie ta sprawa :D .

Organ (bez wzgledu czy straz czy policja) ma 30 dni na wystawienie i przeslanie mandatu, jesli rejestr wykroczenia zostal udokumentowany za pomoca urzadzen zapisujacych. Jesli w tym czasie sie nie wyrobi powinien skierowac sprawe do sadu grodzkiego z wnioskiem o ukaranie.

Co moge poradzic Ci w Twojej sytuacji?

Napisz do nich krotka informacje, iż odmawiasz zaplaty takiego mandatu z uwagi na fakt, iz zgodnie z art. 97 § 1 kodeksu postepowania w sprawach o wykroczenia mandat karny w przypadku zapisu z fotoradaru nie moze byc wystawiony po uplywie 30 dni.

Trudno przewidziec jak oni sie zachowaja. Tak czy siak beda musieli uniewaznic taki mandat, bo jest on sprzeczny z prawem. Pytanie tylko, czy nie zloza w Twoim miejscu zamieszkania wniosku o ukaranie do sadu. Trzeba liczyc na szczescie i na niechec straznikow do papierkowej roboty.

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]

W zasadzie mozna wskazac 2 terminy "zaskarżenia" tego mandatu:

- do czasu wymagalnosci zaplaty mandatu (mandat powinien wskazywac date do kiedy trzeba go uregulowac - zazwyczaj 7 dni od dnia wystawienia). Do tego momentu mozemy wlasnie podniesc opisana kwestie wystawienia mandatu po upływie przewidzianego terminu.

- w terminie 7 dni od uprawomocnienia sie (a wiec chwili wymagalnosci naleznosci z mandatu). Tutaj mozemy jedynie kwestionowac, ze mandat zostal orzeczony za czyn, ktory nie jest wykroczeniem. W sytuacji Mikocha trudno byloby jenak znalezc jakies sensowne usprawiedliwienie trzymajac w reku w foto z radaru. ;)

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]

Uprawnienie to jednak kwestionowane jest przez Rzecznika Praw Obwytelskich i mial on zwrocic sie (lub juz zwrocil sie) do trybunalu konstytucyjnego o zbadanie' date=' czy takie uprawnienie jest zgodne z obowiazujacym prawem. Ale jak to Trybunal... - wiele wody jeszcze w Wisle uplynie zanim zajma sie ta sprawa [/quote']

Hmm. Ciekawe. Sprawdzałem to ze 2 miesiące temu i jak byk kontrola prędkości urzadzeniem stacjonarnym mieściła się w prerogatywach Sado Maso, tzn. chciałem napisać Straży Miejskiej :twisted:

Ale biorąc pod uwagę terminy rzeczywiście jest po rybach. Jeśli chodzi o sąd, to z tego co wiem od producenta fotoradarów SM tego unika z prostego powodu: po wyroku kaska wędruje prosto do budżetu Państwa, a nie - jak w przypadku zapłaceonego mandatu wystawionego przez SM - do budżetu gminy. A fotoradary obsługiwane przez SM nie są po to, żeby egzekwować prawo, tylko żeby podreperować budżet gminy.

Pozdrawiam,

Chłopy. Dzieki za odpowiedzi, troszkę mi rozjaśniliście sytuację. Od siebie dodam, że w połowie grudnia ma już być kwestia uprawnień SM wyjaśniona, więc chyba się wstrzymam z zaplatą do tego okresu. Jak podtrzymają prawo SM do pomiarów prędkości to zapłacę (100 PLN nie majątek), a jak nie to......................... :twisted: :twisted:

Jednak jak coś wam wpadnie w łapy na ten temat to proszę piszcie.

Wtulony w maszynę,

w tempie szalonym.

Patrzę na wskazówki.

Za mocno wychylone

o, tu to wkleję bo nie bardzo wiem gdzie :D.

więc tak: parę dni temu kumpel studiujacy prawo zeznał mi, ze mandatu z fotoradaru nie trzeba płacic...

olewa się płacenie, mowi ze to nie ja(nawet jesli na zdjęicu jestem ja), a zapytany o to kto to powołuje się na costam rywina:

"nie moge powiedzieć kto to, bo obciązałoby to członka mojej rodziny".

i podobno sprawę umarzają...bo podobno nie mogą na zdjeciu z fotoradaru udowodnic ze ty to ty,a wskazac nie musisz bo ww...

to 'costam' rywina było kluczowym słowem- tylko mi wyleciało z głowy...nie chodzi tu ani o casus ani o precedens...

słyszał moze ktos o czyms takim?

Proponuje jednak, aby kumpel studiujacy prawo poczytal troche wiecej przepisow, bo straszne bajki rozpowiada...

no ale rzeczywiscie z tego co pamiętam to w pewnym etapie rywin wykpił się tym stweirdzeniem, ale nie znam całej sprawy bo nie śledziłem tego cyrku do konca...w sumie poszedł siedziec na te pare dni-ale póki co sam... więc coś moze leżeć na rzeczy...

to podobno nie kumpel wymyslił tylko prowadzący na wykładzie podawał jak przykład majstersztyku kombinatorstwa... ale to wiem od samego kumpla, nie weryfikowałem - stąd pytania moje...