Skocz do zawartości

rejestracja moto z niemiec po 01.10.2005

piotrass
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak w temacie, mam problem, ponieważ przy zakupie moto niemiecki handlarz, pośrednik twierdził że wedle nowych zasad wystarczy jedynie pieczątka o wymeldowaniu z tyłu biefu, niestety w polskim urzedzie kom. twierdzą że trzeba wymeldowanie na nowym druku. kto ma rację ?

dodam że otrzymałem duży brief z wyrejestrowaniem i umowę. nie mam wymeldowania, no i w niemieckim urzędzie podobno zatwardziale twierdzą że po 01.10.2005 dokumentu wymeldowania nie wydają. handlarz podał mi do nich nr tel. ale niestety ani ja, ani nikt z moich znajomych biegle po niemiecku nie szprecha. Moto pochodzi spod Monachium.

[ Dopisane: 29-11-2005, 23:44 ]

jadąc po moto dostałem strzała z niemieckiego fotoradaru przy 80/50 ( nieźle oślepia ) Jak myslicie, przyjdzie fotka do Polski? W końcu jesteśmy w EU ...

Jak dotąd po wymeldowaniu pojazdu w Niemczech dostawało się zieloną, a czasami białą karteczkę zwaną Abgemeldetkarte lub Abgemeldetscheinigung. Mnie osobiscie nic nie wiadomo na temat tej zmiany, ale przyznam że po 01.10.2005 nie byłem w Giermanii także b. możliwe, że mogło coś się zmienić. Podjedź do jakiegoś autokomisu lub do Urzędy Celnego i tam spytaj się ludzi ściagających auta czy rzeczywiście coś takiego zostało wprowadzone.

Co do fotki to myślę, że przyjdzie. Niemcy są dosć skrupulatni w tej materii, a przekroczenie predkości o 30 km/h to dosć duzo jak na tamte warunki

Zmieniło się ostatnio u szkopów, Ze nie dają wymeldowania a obcięty i podstęplowany mały brief. Fotki z niemiec przy normalnych przekroczeniach typu50/80 nie przychodzą. Tak samo jak nasi nie wysyłają do nich. Płacisz tylko złapany na goącym uczynku chyba że będzie to coś poważnego to mogą się upomnieć przy następnej wizycie w ich "gościnnym" dla Polaków kraju.

otki z niemiec przy normalnych przekroczeniach typu50/80 nie przychodzą

fakt, ja dlugo jezdzilem na polskich numerach i fotek to mialem, hohoo...

ale jak pierwsza zrobiono chyba ze 4 lata temu to do dzis nic nie przyszlo, gorzej jesli jest to suszarka z radiowozu, wtedy jest podwojnie przerypane,

bo jako ze nie moga polakowi punktow karnych przydzielic to placisz 2x badz tez 3x wiekszy mandat niz niemiec.

[ Dopisane: 30-11-2005, 20:40 ]

w dodatku na miejscu, a jak nie masz wystarczajaco kaski to sprzecior na parking

no to mnie trochę podbudowaliście. dawno dawno temu ( a było to jakieś 8 lat wstecz ) przed czeską granicą na suszarę złapała nas austriacka policja. wracaliśmy z chorwacji do domu i musieliśmy oddać ostatnia kasę za przekroczenie prędkości 70/50. w alternatywie było zabranie sprzęta. gość wziął polskie 100 zł i puścił wolno. tak tak, ostatnie 100 zł a wracaliśmy junakiem. to były czasy, :-)

[ Dopisane: 01-12-2005, 20:04 ]

Zmieniło się ostatnio u szkopów' date=' Ze nie dają wymeldowania a obcięty i podstęplowany mały brief. quote']

a na czym dokładnie polega to podstemplowanie i obcięcie? czy wtedy nie potrzeba tablic rejestracyjnych?