Skocz do zawartości

GS 500 - proszę o opinie co do ustawienia zaworów

Fazi_Gdańsk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak już wcześniej pisałem mój GS miał kłopoty z mocą po rozgrzaniu silnika. W sobotę dostałem się do ukł rozrządu i okazało się że zawory mają luz mniejszy niż 0,05. Niestety nie mam mniejszego szczelinomierza ale jakiś luz jest bo płyki można obracać. I teraz mam klika pytań.

Czy ten motocykl ma tendencję do zmniejszania luzu na zaworach czy może jest to coś niepokojącego? Zastanawiam się też czy nie ściągnąć głowicy żeby sprawdzić jak zawory wyglądają od doły. Również sprawdziłbym w jakim stanie są gniazda. Niestety nie wiem jaki jest koszt uszczelki pod głowicę.

CZy zalecą się planowanie głowicy po zdjęciu?

Może ktoś wie gdzie w Gdańsku kupić drobniejszy szczelinomierz?

Pozdrawiam i czekam na opinię

Może ktoś wie gdzie w Gdańsku kupić drobniejszy szczelinomierz?

Tak w Larssonie. Za około 10 zł dostaniesz zestawik z "listkiem" 0,03 mm. Jak i ta nie wejdzie, zabieraj się za wymianę, bądź szlifowanie płytek. ustaw dokładnie na 0,05, nawet mimmalnie luźniej (tak by 0,05 wchodził lekko, a 0,08 nie).

Co do tendencji w GS500 - muszę Cie zmartwić - nie ma reguł. Spotkałem się z zaworami podpartymi, jak i z luzem 0,15 mm :-).

Pozdrawiam, Paweł

co ci z tego ze wykryjesz loooz zaworowy jak nie masz zastepczych plytek ?

zawitaj w serwisie :D taniej CIe to wyniesie!

(jeszcze jak juz masz rozberany silnik)

A to z tego przyjacielu że trzeba wiedzieć jaki jest luz teraz żeby dobrać płytki z tego co wiem.

Czolem!

To i tak nikt nie przebije mojego GSa, ktory mial wszystkie cztery zawory o luzach od 0,2 do 0,25 :).

W serwisowce stoi napisane, ze luz powinien zawierac sie miedzy 0,03 a 0,08 mm.

Pozdrawiam

PS

Jak masz za male luzy, to mozna plytki minimalnie zeszlifowac, aby luzy powiekszyc :D. Takze nie ma tragedii. Gorzej w druga strone - gdy luzy sa za duze. Jedna nowa plytka kosztuje 45zl. Wiem - wymienialem wszystkie cztery w swoim moto :mrgreen: - jedyne 180zl...

Luz masz miec od 0,03-0,08mm, czyli jak piszesz 0,05 nie wchodzi mozna wnioskowac z tego ze dokladasz 0,05 wiecej luzu i masz najwyzej 0,09mm napewno dla silnika zdrowszy wiekszy luz niz mniejszy A sciagac glowice tylko po to zeby ogladnac gniazda? Po co, jesli nie masz objawow zuzycia zaworow albo gniazd Uszczelka nie jest tania Nie lepiej ustawic luz, pojezdzic troche i sprawdzic po jakims czasie Jesli zawory beda wpadac w gniazda to ten luz ktory ustawisz szybko sie skasuje

Dzięki za podpowiedzi. Maxkls kupię dokładniejszy szczelinomierz i oddam do szlifierza płytki. W sumie masz rację z tą uszczelką. Złożę moto a po 1000 kilometrów sprawdzę luzy. Jeśli będzie miał tendencję do wyraźnego ich zmniejszania to trza będzie zdjąć głowicę i je ułożyć o ile się nie wypalą 8O