Skocz do zawartości

Wymiana oleju w lagach. Simson

Z3US
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Właśnie nabyłem lagi od simsona i chciałbm w nich wymienić olej, lecz niemam pojęcia jak to zrobić. Napiszcie, mi co, gdzie trzeba odkręcić i ile oleju mam wlać. Chciałbym sie też odrazu dowiedzieć, jakim olejem zalać te lagi. (preferuje coś z wyższej półki)

czeee

Akurat w przypadku Simka marka oleju nie ma zadnego znaczenia bo on sluzy tylko do wytworzenia poduszki hydraulicznej przeciw dobijaniu i smarowania lag .Natomiast funkcje tlumienia pełni tarcie pomiedzy lagami i goleniami .

Jak wymienic ? skoro je kupiles to radzil bym je rozebrac na czesci pierwsze , wymyc , wymienic uszczelniacze(nawet nie pamietam czy tam są uszczelniacze czy nie .. ahh ta skleroza ) i dopiero poskladac .

A rozbiera sie je banalnie .. odkrecasz srube M8, ktora mocuje je do gornej polki i M6 (chyba) na grugim koncu widełek i laga powinna sie eleganco wysunac z goleni .

pozdrawiam herflik

Oleju według instrukcji leje sie po 37ml na każdą lagę. Ale jak nalejesz więcej to nic sie nie stanie :) A jak już będziesz miał porozkręcane te lagi to zwróć uwagę czy ten drut co tam jest nie jest pogiety no i tak jak juz wyzej pisali wyczysc wszystko :)

Marcin

Ze są to kazdy wie :| w Etz na koleniach są simmeringi a pod sróbkami na gorze są oringi! Podejrzewam ze w simaczu jest tak samo!

BYŁO:

-kilka MZ--> Kawasaki ZXR 400-->VFR 750 streetfighter-->Honda Vfr 750 rc 36 I 92r.

JEST:

-Honda VFR 750 rc36 I 90r.

• 1 miesiąc temu...
Do kazdego amortyzatora wchodzi 34m3

Popieram ani mniej ani więcej :D . A co do tego hydraulicznego to ja zalałem hipol i też nic się nei działo ;) a Co do wymontowania ich to odkrecasz tą srube u góry a poźniej je wykręcasz aż same pójdą w dół

Do kazdego amortyzatora wchodzi 34m3

Popieram ani mniej ani więcej :D . A co do tego hydraulicznego to ja zalałem hipol i też nic się nei działo ;) a Co do wymontowania ich to odkrecasz tą srube u góry a poźniej je wykręcasz aż same pójdą w dół

34m3 to mi się ledwo w garażu by zmieściło :lol: